fredag 5 juli 2013

Mozy granskning: Säkerhetskopiera PC och Mac Data till molnet

Mozy granskning: Säkerhetskopiera PC och Mac Data till molnet
av Ted Need - 2013/07/05

Mozy är en av de mest kända alternativ för säkerhetskopiering av Windows PC-och Macintosh-data till molnet. Hur fungerar den jämfört med konkurrerande lösningar som Carbonite? Var kommer det passar i förhållande till fildelning tjänster som SkyDrive och iCloud, samt mediebaserad backup metoder som bärbara hårddiskar och NAS? Vi kommer att utforska dessa frågor i denna översyn.

Översikt

Alla vet att du måste säkerhetskopiera data på din PC eller Mac. Vad folk inte vet något mer är det bästa sättet att göra det. Traditionella rekommendationer var att göra en stor backup av en hel disk med några dagar eller vecka, med en inkrementell backup dagligen av bara de filer som har ändrats eller lagts till. Metoden för att göra detta var kvar i luften, emellertid. Som hårddiskkapacitet har klättrat i flera terabyte, säkerhetskopiera till DVD-media, eller till och med Blu-Ray-skivor, har blivit opraktiskt. Dessa dagar, det vanligaste backup media är antingen bärbara hårddiskar eller nätverksansluten lagring (NAS) enheter.

Om du säkerhetskopierar till en bärbar enhet, eller till en enhet i nätverket (en NAS-enhet), ingenting kunde vara enklare. Du anger bara en backup schema. Det program för säkerhetskopiering som följer med enheten, eller en från en tredje part som du väljer, tar hand om resten.

Detta synsätt är bättre än ingenting, men det har en allvarlig brist. Det förutsätter att den fysiska plats där säkerhetskopian lagras eller ligger är säker. Den hårt väder att mycket av USA har upplevt under de senaste åren har visat fruktansvärt att detta antagande är helt enkelt inte är giltigt. Hela städer har hamnat under vatten på grund av översvämningar eller sopas bort av tornados.

Mina data är någonstans runt om här? Kanske

Ett alternativ som har blivit mycket populär är att lagra dina filer långt, långt bort från där de skulle kunna lida skada - så långt att de är upp i molnet någonstans. Naturligtvis upp i molnet innebär inte över regnbågen. Dina filer är faktiskt bosatta i en säker server gård, obestämd plats. En färsk nyhet nämnde att en tidigare kärnbunker någonstans i Norge höll på att förvandlas till en säker server gård, logiken är att om platsen ursprungligen konstruerad för att tåla en atombomb, bör det vara en ganska säker plats att lagra datafiler.

Att hålla en kopia av dina filer i molnet är en bra lösning, även om du behåller en mer typisk backup till nätverket eller flyttbara media. Förutom att inte påverkas av lokala faror och katastrofer, kan filer som lagras i molnet brukar nås var som helst det finns en Internet-anslutning. Detta omfattar många tabletter och smartphones.

Det finns ett antal tjänster som tillåter dig att göra just det, en del gratis, men andra för en avgift. Till exempel, Microsoft erbjuder SkyDrive, och Apple har iCloud. Dessa och andra ger dig en relativt liten mängd lagringsutrymme gratis innan du börjar ta betalt.

Ändå SkyDrive, iCloud, och andra av deras sort är i första hand avsedd för att dela filer och foton, till skillnad från backup. Om du har ett begränsat antal viktiga filer, tjänster som dessa ger verkligen en fristad, men för backup i massor, du kommer förmodligen att vara bättre med en molnbaserad tjänst speciellt för ändamålet. Två av de mest kända av dessa är Carbonite, som vi har täckt i en separat översyn, och Mozy.

Mozy för konsumenter och SMB

Mozy, som ägs av EMC, är en av de mest kända namnen inom företagsnivå lagring och backup, är dock också erbjuds för konsumenter och småföretag. MozyHome är den version vi testade, och det finns i både gratis och betalas versioner med den enda differentiering är mängden lagringsutrymme som du tar emot. MozyPro lägger till funktioner som nätverks-och server stöd för både Windows och Mac, samt 24 timmars USA-baserad teknisk support. MozyEnterprise lägger till stöd för Active Directory, användargrupper (i ett företag), och mer administratören kontroll över användarrättigheterna.

De gratis och betalas versioner av MozyHome är identiska med undantag för kapaciteten. Du kan säkerhetskopiera till 2 GB totalt med gratisversionen. Den betalda versionen börjar på $ 5,99 per månad för upp till 50 GB per månad eller $ 9,99 per månad för 125GB per månad. (För utökade utsikt över skärmdumpar till höger, klicka på bilderna.)

Det låter inte som så mycket kapacitet, särskilt med bärbara hårddiskar nu topping en halv terabyte och stationära enheter slår 3TB. Men Mozy är mycket selektiv i vad det faktiskt backar upp. När vi testade Carbonite, använde vi standardinställningarna och allt på enheten, inklusive program och systemfiler, säkerhetskopierades. Detta uppgick till lite över 30 GB och 10.000 plus filer. Standardinställningarna på Mozy inte backup program eller systemfiler, så en fullständig inledande säkerhetskopieringen uppgick till 875 filer och 10 GB av 50 GB utrymme som vår prenumerations stöds. Mozy kan ställas in för att tillhandahålla automatisk backup, liksom.

Prestanda

Mozy visade sig vara hur lätt som helst att installera. Du laddar ner programmet för det operativsystem du använder. Det finns en version för Windows, plus två versioner för Mac-datorer som är beroende på vilken processor din Mac använder. Kör installationsprogrammet, och registrera dig med fakturering info om du inte kommer att vara begränsad till 2 GB overhead av den fria versionen,

När du kör programmet, är du presenteras med en lista på vilka filtyper Mozy anser att borde backas upp, och hur många filer för varje filtyp och den förväntade lagringsutrymme varje filtyp (musik, video, etc.) kommer att kräva . Om du klickar på mappen filtyp, kommer Mozy visa alla filer i mappen, och du kan välja bort filer som du inte vill säkerhetskopiera. Du kan också skapa säkerhetskopior, inrätta scheman, och se historien om vad backuper utfördes. Den Backup Set funktionen är särskilt användbar om du kommer att använda Stash (beskrivs nedan) för att lagra vissa filtyper, t.ex. musikfiler. Detta förhindrar att filer som du förväntar dig att komma åt ofta (snarare än återställd) inte förvaras i två områden i ditt tilldelade lagring.

Cloud backup lösningar som Carbonite och Mozy inte dela en påfallande nackdel, dock. Eftersom data lagras i molnet och molnet nås via Internet, vilken typ av Internet-anslutning som du har tillgängliga, och dess hastighet, kommer att ha en stor inverkan på prestanda. Med Mozy, säkerhetskopiera 875 filer totalt 10GB tog ungefär 7,5 timmar. Och medan Carbonite gav en felaktig framsteg räknare, har Mozy inga framsteg indikation alls annat än att visa dig vilka filer som har säkerhetskopierats och hur många som återstår. Genom att klicka på en länk som säger "Hur lång tid tar det?" är helt värdelös. Det ger bara dig till programmets online-dokumentation och frågor som i huvudsak säga att "det beror" och varnar dig om att den första säkerhetskopieringen kan ta ganska lång tid.

Inte oväntat, återställa filerna med Mozy var något snabbare - lite över fem timmar. Den snabbhet beror delvis nedladdningshastighet på min Optimal Online-tjänsten, vilket är betydligt snabbare nedladdning än att ladda upp.

Det är lätt att välja specifika filer eller typer av filer att säkerhetskopiera eller återställa, med Mozy. När filerna är på Mozy molnserver, kan de nås via laptop eller PC som de härstammar från, eller från en iOS-eller Android-smartphone eller tablett.

Inkluderar SkyDrive-liknande "Stash" Feature

Mozy inkluderar också Stash, som är en fildelnings tillämpning liknande koncept som Microsoft SkyDrive och liknande. Du kan dra och släppa filer till Stash mappar och komma åt dessa enskilda filer från flera enheter. Du kan göra ungefär samma sak med Mozy själv, men att sätta filer i en Stash mapp gör dem lättare att hitta och mycket snabbare att komma åt och ladda ner. De filer som lagras i din Stash äter in i din totala månadsbidrag lagring. Så om du har 10 GB i backup tas upp (som jag gjorde), och sticka vill även lagra kopior av dina musikfiler (som i mitt fall var knappt 4 GB), kommer du att använda 14GB av 50GB månatliga tilldelning.

Mozy ger omfattande dokumentation, men den 110-sidors manual är på nätet, och även om det skrivs ut, kommer de flesta användare inte bryr sig ens skumma den. Det är olyckligt, eftersom Mozy har faktiskt många fler funktioner och inställningar än vad som syns på skärmarna som presenteras under en typisk hands-off säkerhetskopia med standardinställningar.

Slutsats

Är Mozy en effektiv strategi för backup? Det beror egentligen på vad du känner behov som ska säkerhetskopieras. Som med andra molnbaserade lösningar för säkerhetskopiering, Mozy passar in som en del av en övergripande strategi för säkerhetskopiering som innehåller mediebaserad backup också. Lagra verksamhetskritiska filer på flera ställen är vettigt för mig, och Mozy ger dig möjlighet att få dessa lagras och hämtas till och från molnet lätt, om det inte särskilt snabbt. Jag gillar också Stash, som segregerar besökta filer så att de kan fjärr nås från mobila enheter med en Internetanslutning.

Men Mozy lider också av precis samma sak som gör det attraktivt. Den måste vara ansluten till Internet för att kunna fungera. Hur väl Mozy utför beror, till stor del, på resultatet för din Internetleverantör.

Två frågor du måste ställa dig själv är hur mycket moln lagring som du verkligen behöver och och hur mycket du är villig att betala. För mig, den fria kontot, även med sina 2GB gräns, är en no-brainer. Det kommer inte att komma i närheten av att vara tillräckligt för att lagra de flesta av mina filer, men det är mer än tillräckligt för att ge en annan säker plats för att hålla viktiga filer som jag inte har råd att förlora, liksom mina fakturor och andra finansiella poster.

Fördelar:

  • Lätt att använda
  • Kan ställas in för att backa upp automatiskt
  • Inkluderar SkyDrive-liknande "Stash"-funktionen

Nackdelar:

  • Inga framsteg indikator
  • Säkerhetskopierar inte programfiler
  • Dokumentation finns på nätet bara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar