tisdag 24 januari 2012

HP Folio 13 omdöme: A Lean, Mean 13-tums Ultrabook

HP Folio 13 omdöme: A Lean, Mean 13-tums Ultrabook
Jerry Jackson - 1/24/2012

Varje notebook PC-tillverkaren kommer till en butik nära dig med de bästa och smartaste tekniken inuti "ultrabooks" (tunna och lätta premium bärbara datorer med den senaste Intel-tekniken). HP: s nuvarande bidrag till ultrabook marknaden är Folio 13, en 13-tums aluminium-lindade notebook packad med en Intel Core i5-processor och 128 GB SSD-enhet för ett pris på bara $ 899. Kan denna HP Ultrabook tävla mot dyrare ultrabooks med högre specs? Läs vidare för att ta reda på.

Bygg och Design
Folio 13 kan se ut vid första anblicken ut som en genomsnittlig tillägg till ultrabook kategori med sin aluminiumkonstruktion och 13-tums skärmstorlek. Det är inte den tunnaste ultrabook med en maximal tjocklek på 0,7 inches och det är inte den lättaste ultrabook med en vikt på 3,3 pounds (4 + lbs. Med AC-adapter), men HP-ingenjörer inte offra viktiga funktioner (som en mediekortläsare) bara för att göra det Folio 13 en extra 0,1 tum tunnare.

Locket och övre delen av chassit (handledsstödet område) är alla tillverkade av aluminium. Återstoden av den bärbara datorn använder hårda plaster insvept i en mjuk gummi färg liknar en Lenovo ThinkPad. Hela ramen är mycket stabil och det finns ingen som helst flex i chassit (mycket imponerande med tanke på de tunna dimensioner av denna 13-tums bärbar dator).

Gångjärnen Skärmen är mycket starka med tillräcklig spänning för att ge ultrabook en mer robust känsla (du behöver två händer för att öppna denna laptop). Locket aluminium ger ett bra skydd för skärmen och det finns lite i vägen för skärmen distorsion även vid betydande tryck appliceras på baksidan av skärmen. Det är klart att HP arbetat hårt för att hitta den perfekta balansen mellan en tunn och lätt design utan avkall på hållbarheten.

Som med de flesta ultrabooks, är den nedre halvan av huvudstommen ganska väl tillsluten. Du hittar en fläktintagen och massor av skruvar om du är den typen av IT-tekniker eller teknisk entusiasten som vill helt ta isär den bärbara datorn. Tyvärr, det finns inget sätt att enkelt uppgradera komponenter som RAM, trådlösa kort eller mSATA SSD. Likaså är du fast med den inbyggda 6-cellsbatteri ... så om du har ett problem med batteri denna ultrabook kommer att behöva gå tillbaka till HP.

Hamnar och funktioner
Folk köper ultrabooks att de vill ha en tunn och lätt bärbar dator med bra prestanda och överlägsen konstruktion ... men den negativa sidan till den tunna och lätta design är att du oftast inte får mycket i vägen för portar (och definitivt ingen optisk enhet). Som sagt, sköter HP Folio 13 för att leverera en USB 3.0-port, en USB 2.0-port, HDMI, Ethernet, och den oerhört viktiga mediekortläsare (som många ultrabooks offer för att göra den bärbara datorn ännu tunnare). Folio 13 ingår även en enkel hörlur / mikrofon kombinationsjack (headset), men det är allt du får i form av ljudportar.


Front: Inget

Tillbaka: Fan avgassystem

Vänster: AC jack, Ethernet, HDMI, USB 3.0, mediekortläsare

Höger: USB 2.0-port, hörlur / mikrofon kombinationsjack

Skärm och högtalare
Den 13,3-tums skärm är ... vad är ett bättre ord än "genomsnittet" ... oh ja, matt. Jag antar att termen svaga är endast tillämplig på de färger - som är blek utan mycket kontrast - och föga imponerande 1366x768 (720p) upplösning. Den blanka skärmens yta, å andra sidan, är full av lyster. Den glansiga skärmen är så full av lyster (eller reflexer) som du ofta blir tvungen att flytta skärmen framåt och tillbaka för att hitta en visningsvinkel som inte skyms av reflektion från rummet ljus eller solljus om du arbetar utomhus. Eftersom HP anser Folio 13 för att vara en hybrid av en premie konsument laptop och ett företag laptop för väg krigare, verkligen behöver det vara en matt eller anti-glare skärmalternativ.


Som med alla TN-paneler, de betraktningsvinklar på Folio 13 skärm är ganska genomsnittliga: Skärmen ser bra ut när de ses från rakt på eller från en blygsam horisontell vinkel, men färgerna verkar tvättas ut när de ses från ovan och färger ser inverterad när man ser underifrån. Kanske någon på HP kommer att få memo om att erbjuda en matt IPS-skärm alternativ för premium bärbara datorer som denna.

På en lyckligare anteckning, Folio 13 gör ett ganska imponerande jobb med ljudprestanda för en tunn och lätt ultrabook. De två stereohögtalarna är placerade ovanför tangentbordet och mellan de två skärm gångjärn. Dessa högtalare bär "Dolby Advanced Audio" branding och det är rättvist att säga att det finns något mer imponerande om ljudkvaliteten kommer från dessa högtalare än vad vi hör kommer från och med högtalarna som finns i HP ProBook 5330m som bär Beats Audio etiketten. En del av ljudkvaliteten kommer från det faktum att HP var smarta nog att placera högtalarna så att ljudet riktas uppåt och mot användaren, och audiofiler kommer ändå vill använda hörlurar eller externa högtalare, men HP satte klart en premie på inbyggda högtalaren prestanda.

Tangentbord och pekplatta
Den full storlek chiclet-liknande tangentbord är tyst och har en enkel layout. De enskilda nycklar är mattsvart men tangentbordet surround är glansig (som är benägna att samla otäcka utseende fingeravtryck fläckar medan du skriver). Tangentbordet stödstrukturen är bra, men det finns en antydan till flex eller "studsa" i mitten av tangentbordet om du skriver med betydande tryck. Individuell nedslag och feedback (skillnaden du känner mellan när en knapp trycks in eller inte) är ganska bra och gör att skriva en bris.

Folio 13 har en ljusstark LED-bakgrundsbelyst tangentbord som hjälper dig att se vad du skriver i ett mörkt rum eller på en svagt upplyst flygplan. Detta är en mycket trevlig funktion, men det hade varit bättre om det fanns två olika ljusinställningar (hög och låg) snarare än bara en "på" och inställningen "off". Något för HP att tänka på för nästa generation Folio.

Synaptics pekplatta är faktiskt en Synaptics "styrplatta" (en pekplatta yta som låter dig trycka ner någonstans för att producera ett klick). Det finns inga dedikerade vänster och höger musknapp, men HP markerade knappområdet med grå linjer så att du vet var du ska trycka på för en traditionell vänster-och högerklicka. Visst, detta bara frågor om den vänstra och högerklicka arbete ... och de gör det inte. Åtminstone fungerar de inte lätt med standardinställningarna.

Om du är en "gammaldags" pekplatta användare som mig (kalla mig en traditionalist) som använder ett finger för att flytta markören och ett annat finger eller tumme för att trycka styrplattans knappar så kommer du alltid att ha markören hoppar till fel plats eller inte registrera ett vänster-eller högerklicka för det mesta. De traditionella pekplatta användare kommer att behöva öppna drivrutinsinställningar Synaptics och ändra inställningarna. Om du är en mer modern pekplatta användare som använder ett enda finger för både markörrörelse och "knacka för att klicka" och använder två fingrar rulla då styrplatta är inte så illa.

Vår HP Folio 13 översyn enheten har följande specifikationer:

  • 13,3-tums glänsande 720p skärm (1366x768 upplösning)
  • Windows 7 Professional 64-bitars
  • Intel Core i5-2467M processor med dubbla kärnor (1,6 GHz)
  • Integrerad Intel HD 3000-grafik
  • 4GB DDR3-1333 RAM (max stöds)
  • 128GB SSD (Samsung PM800 mSATA)
  • Intel Centrino Wireless-N 1030
  • Integrerad Bluetooth
  • Integrerad 720p webkamera
  • Ingen intern optisk enhet
  • 1 års garanti
  • Integrerad 6-cells batteri (ej utbytbart)
  • Vikt: 3,3 £.
  • Mått: 12.54 x 8.67 x 0.7 inches (LxBxH)
  • Pris: $ 899,99

Dessa specifikationer är "mitt på vägen" för en ultrabook, dual-core i5-processor är snabb men andra ultrabooks erbjuder snabbare Core i7 alternativ och 128GB SSD är trevligt, men det finns snabbare 256GB SSD-enheter inom andra ultrabooks (mer om det senare ). På en ljusare not, är HP Folio 13 måttligt prissatt för en ultrabook, $ 899,99 är ett mycket rimligt pris och rabatter från HP Academy få ner till strax under $ 860 priset vid tidpunkten för denna skrift.

PRESTANDA OCH RIKTMÄRKEN
Folio 13 ger enastående prestanda för dagligt bruk och grundläggande produktiviteten som att arbeta igenom dokument i Microsoft Office. Detta är dock HP ultrabook packad med en blandning av medelkvalitet (för en ultrabook) processor, grafik och lagring vilket betyder att det inte ger en sådan imponerande prestanda i Adobe Photoshop eller Premiere jämfört med ultrabooks som Lenovo IdeaPad U300s eller ASUS Zenbook UX31E. Ändå är det Core i5-processor mer än tillräckligt snabbt för de flesta hem-och företagsanvändare, så om du inte arbetar i allvarlig fotoredigering och HD filmproduktion du fina.

På tal om hastighet, använder HP Folio 13 en Samsung 128GB mSATA SSD-enhet (SSD) för lagring och det är en blandad välsignelse när det gäller snabbhet. Till att börja med är detta lilla SSD mycket snabbare än en vanlig bärbar hårddisk, så att du kommer att kunna starta Windows snabbt, återgå från viloläge i ett nafs, och starta program nästan lika snabbt som du kan klicka på styrplattan. Detta är bra, men de Crystal testerna tyder på denna enhet är något långsammare när det gäller läshastigheter än JMicron SSD finns i andra ultrabooks som Lenovo IdeaPad U300s.

wPrime processor jämförelseresultat (lägre poäng innebär bättre prestanda):

PCMark Vantage mäter total systemprestanda (högre poäng innebär bättre prestanda):

PCMark 7 är en nyare riktmärke som mäter total systemprestanda (högre poäng innebär bättre prestanda):

3DMark06 mäter övergripande grafikprestanda för spel (högre poäng innebär bättre prestanda):

Crystal lagringsenhet bruksprov:

Värme och buller
Den enda, centralt beläget fläkt inne i Folio 13 stannar kör för det mesta, men är tyst och sannolikt inte kommer att höras över typisk kontors vitt brus. Vid maximal hastighet, utvecklas det ett gällt whine som inte är så lätt att ignorera. Vi lyckades bara få fläkten igång på högsta inställningen under riktmärken och medan omkodning HD-video, så typiska kontorsanvändare förmodligen inte bli störd av fläktljud.

Externa temperaturer är alla ganska blygsamma, med undantag för en hot spot nära fläktintag (kylflänsen för processorn finns i detta område). Alla temperaturer som visas nedan är angivna i grader Fahrenheit.

Batteritid
Folio 13 levererade sex timmar, 51 minuter batteritid under våra standardbatteri nedsliten test (Windows 7 Balanserad effektprofil, 70% ljusstyrka, trådlös aktiv och uppdatera en webbsida var 60 sekunder). Det är inte riktigt lika bra som Lenovo U300s men det är bättre än ASUS UX31E och Toshiba Portege Z835 ultrabooks. Vi har lite tvivel om att Folio 13 kommer att leverera mer än sju timmars batteritid, om du skruvar ned skärmens ljusstyrka.

Batteritid testresultat (högre poäng innebär bättre batteritid):

Slutsats
Vi har ett antal bra saker att säga om HP Folio 13 efter att ha tillbringat ett par veckor med hjälp av denna blygsamt prissatta ultrabook. Till att börja med är det byggkvalitet oöverträffad i ultrabook kategorin. Aluminium konstruktionen gör Folio 13 extremt stabil utan att göra det för tjockt eller tungt. Inte bara det, men HP ville inte offra något viktigt som en mediekortläsare bara för att spara en bråkdel av en tum eller en extra uns av tyngd. Ja, det stinker att du inte enkelt kan byta ut komponenter eller byta batteriet, men dessa är ganska vanliga problem med ultrabooks.

Den LED-bakgrundsbelyst tangentbord är ganska trevligt och batteriets livslängd är mer än tillräckligt för att få dig igenom en typisk arbetsdag (särskilt om du låter den bärbara datorn går i vila under lunchen). Kombinera allt detta med en prislapp på $ 899 eller mindre och det är en ganska bra affär för en ultrabook.

Dock är Serie 13 inte perfekt. Den glansiga skärmen med genomsnittlig upplösning och kontrast i kombination med en irriterande styrplatta gör för en frustrerande användarupplevelse. Fläkten är tyst för det mesta men utvecklar en lika irriterande gällt gnälla om du trycker på Folio 13 med extremt stressande applikationer.

Bottom line, om du kan leva med den genomsnittliga glansiga skärmen och ryckiga styrplatta HP Folio 13 är en mycket stabil, prisvärd ultrabook med en bra balans av prestanda och funktioner.

Fördelar:

  • Bra bakgrundsbelyst tangentbord
  • Solid aluminium med gott om portar
  • Bra batteritid

Nackdelar:

  • Vanlig, alltför glansiga skärmen
  • Standard ClickPad inställningar är hemsk
  • Fan blir bullriga ibland

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar