onsdag 9 december 2009

HP ProBook 5310m Recension

HP ProBook 5310m Recension
Jerry Jackson - 12/9/2009

HP lovar att den nya ProBook 5310m är en "snygg" Business Notebook som packar prestanda, batteritid, och värdet i en tunn och lätt 13-tums bärbar dator. Är det ProBook 5310m verkligen en lust-värdig företag laptop, eller är det bara ännu en svart låda? Fortsätt läsa för att ta reda på.

Vår granskning enhet av HP ProBook 5310m har följande konfiguration:

  • Intel Core 2 Duo P9300-processor (2,26 GHz, 6 MB L2-cache, 1066MHz FSB)
  • Microsoft Genuine Windows 7 Professional (32-bitars)
  • 13,3-tums LED-bakgrundsbelyst antireflex HD-skärm (1366 x 768)
  • Intel Graphics Media Accelerator 4500MHD
  • 2GB DDR3 1333MHz RAM
  • 320 GB 7200RPM HDD
  • WiFi (802.11a/b/g/Draft-N), Ethernet, modem och Bluetooth-anslutning
  • 4-Cell 41WHr Batteri (14.8V)
  • Limited 1-års standard delar och arbete garanti
  • Mått: 12.9 x 8.7 x 0.93 tum
  • Vikt: £ 3,81
  • Pris som konfigurerad: $ 899

Bygg och Design
För de människor som inte redan är bekanta med HPs ProBook bärbara datorer, är den formel mycket enkel: Ta HPs populära Elitebook linje av hållbara affärs kvalitet bärbara datorer och göra dem mer överkomliga så små och medelstora företag kan köpa dem. Det är där den nya ProBook 5310m kommer till tabellen ... och det är därför detta är den första bärbara datorn med den "ProBook" namn på det som vi verkligen, verkligen gillar.


Den förra generationen av ProBooks alla försökt att leverera en bra balans mellan funktioner och säkerhet till ett lågt pris. Tyvärr har dessa bärbara datorer offrade byggkvalitet och design (två av kännetecknen för HPs Elitebooks) för att skapa en billig affär laptop. Den nya ProBook 5310m är den första ProBook som låter dig ha kakan och äta den. Den 5310m lyckas där tidigare ProBooks misslyckats genom att erbjuda en tunn men ändå-solid magnesiumlegering chassi med hållbara gummerad färg, aluminium displayvägg och en design som ser ut som en premie Business Notebook snarare än en budget bärbar dator. Visst, precis som resten av ProBook linjen, har 5310m en kvadrat, industriell utseende exteriör, men det är en del av "all business" utseende som gjort Elitebook linje sådan framgång.

Så hur gick HP gå från en all-plast ProBook till denna nya-och-förbättrad design och ändå göra det tunnare och lättare än tidigare modeller? Svaret kommer förmodligen få ett blandat mottagande bland våra läsare: HP fick bort den optiska enheten. Det stämmer. Det finns ingen inbyggd DVD eller Blu-ray-enhet med denna laptop. Ärligt talat, som någon som ofta reser i affärer, kan jag säga att jag använder aldrig min bärbara datorns optiska enhet. Men det finns fortfarande gott om affärsresenärer som gillar att titta på DVD under flygningar, så avsaknaden av en DVD-enhet kan störa vissa företag köpare.

Det yttre skalet av skärmen höljet, som tidigare nämnts, är gjord av aluminium. Detta är betydligt mer stabil än den plastklädda skärm på äldre ProBooks, och tillsammans med magnesiumlegering nedre chassit på 5310m skulle överleva allt en typisk affärsresenär kommer att kasta på den. Även om jag inte skulle rekommendera att stå på denna bärbara dator, kan du enkelt stapla ett tiotal tunga böcker ovanpå 5310m utan någon oro för säkerheten för den bärbara datorn.


Tthe 5310m har också den nu standard hårddisk stötskydd i form av HP 3D Driveguard, som kommer att hjälpa till att skydda din hårddisk i det fall den bärbara datorn får tappas eller våldsamt stötte. HP har även HP Protecttools med diskkryptering, Device Access Manager, HP Spare Key (ett program som hjälper de anställda tillgång till sin dator i fall de glömmer sitt lösenord), HP Disk Sanitizer, File Sanitizer och McAfee säkerhetslösning för de små företag som behöver tillförlitlighet och användarvänlighet, men har inte resurser för en särskild IT-avdelning.


En av våra främsta kritik om de äldre ProBook 4510s och 4710s var det faktum att det var för svårt att göra uppgraderingar till dessa bärbara datorer. Tack och lov, HP ingenjörer gjorde det ganska lätt att komma åt RAM, hårddisk och trådlösa kort inne i 5310m. RAM och hårddisken sitter på undersidan av den bärbara datorn under Handlovsstödets området och WWAN-kortet är lätt att nå när du tar bort batteriet. På tal om komplexiteten i att göra uppgraderingar, det är också värt att nämna att köpa en förkonfigurerad modellen är fortfarande det enda sättet vi kan rekommendera att köpa på 5310m (eller någon ProBook) till ett rimligt pris. Denna konfiguration av ProBook 5310m är tillgänglig för endast 899 $ på HP: s webbplats som en förkonfigurerad systemet, men om du försöker att anpassa en 5310m med identiska specifikationer det skulle kosta mer än $ 1100! Det är ett smärtsamt övervärderade premie för att ta betalt för specialbeställningar.


Skärm och högtalare
Den ProBook 5310m är utrustad med en 13,3 "anti-glare skärm med en 16:9 widescreen-förhållande. Vid 1366 x 768 bildpunkter, är detta 720p HD-skärm fullt användbara och har bra färg och kontrast. LED-bakgrundsbelyst panel ger utmärkt ljusstyrka och vi lämnade vanligtvis ljusstyrkan inställd på mellan 50% och 70% när du använder den bärbara datorn inomhus. Vi vet att många människor är oroade över övergången från 16:10 till 16:09 ratio skärmar (eftersom det innebär mindre vertikal upplösning), men det Skillnaden mellan 1366 x 768 och 1280 x 800 är ganska minimal.

Horisontella betraktningsvinklarna är ganska bra och du bara börja märka någon färgskiftning efter att du får 75 grader från mitten. Vertikala betraktningsvinklarna är endast genomsnitt som skärmen börjar att tvätta ut uppifrån och färger börjar invertera underifrån efter ungefär 45 grader i endera riktningen.

HP imponerar allmänhet vår redaktion med kvaliteten på de högtalare som används i sina anteckningsböcker. Tyvärr är detta inte fallet med ProBook linjen. Högtalarna i 5310m är tillräckligt bra för att titta på en webbsändning eller höra systemljud, men de inbyggda högtalarna låter burkigt och saknar ett bra utbud av toppar, mittbiten, och dalar. De högsta volyminställningarna är tillräckligt högt för att fylla ett kontor med ljud för en presentation, men ljudet låter orent på högsta volym.

Kombinations hörlurar / mikrofonuttag på 5310m fungerar bra med de två olika märken av hörlurar jag använt under testet. Inget statiskt brus eller annat brus märktes genom domkraften förutom brister i ljudkällan själv.

Tangentbord och pekplatta
Den fullstort tangentbord på 5310m är en chiclet stil design och ger fantastisk mellanrum mellan tangenterna för att skriva. Varje nyckel är relativt platt med en fin matt textur och knapparna sitter ovanför en glänsande svart bärram. Stödramen omgivande nycklarna är ganska fast, tack vare utformningen av chassit, som lägger till ytterligare stöd för tangentbordet. På de större ProBook 4510s och 4710s märkte vi några flex i tangentbordet ovanför den optiska enheten, men tangentbordet på 5310m är ganska fast och en fröjd att använda.

De enskilda knapptryckningar är tysta utan högt klickande ljud när du skriver. Djupet för varje knapptryckning är utmärkt, även om vissa människor kanske ogillar de platta, nycklar chiclet stil. Sammantaget tangentbordslayouten är väldigt trevligt för en budget 13-tums laptop.

Pekplattan är mycket lyhörd för min kontakt med en rullningszon på höger sida som fungerar precis som det ska. Den blanka pekplatta konsistens är okej, men det låg kostnad som används är säker på att utveckla slitage med tiden och användning. Plast pekplattknappar är ungefär rätt storlek och har rätt mängd djup eller kasta när man trycker. Vi skulle också gärna se en dedikerad pekplatta avaktivera knapp (som de som HP använder på sina konsumenter bärbara datorer) så att du kan stänga av pekplattan om du använder en extern mus ... men det är ett mindre klagomål för vad är annars en stor tangentbord och pekplatta.

Hamnar och funktioner
Den 5310m har ett stort antal portar på alla sidor, trots avsaknaden av en optisk enhet, så låt oss ta en kort tur ...


Vänster sida: Här ser vi strömuttaget, värme vent, en USB 2.0-port, Displayport-och Ethernet-uttag.


Höger sida: Värme vent, minneskortläsare, kombinerade ljudkontakten, två USB 2.0-portar, och Kensingtonlås.


Baksida: Batteriet och gångjärn.


Framsida: Ingenting här, men en statuslampa och fler värmeventilerna.

Prestanda och Benchmarks
Vår ProBook 5310m kom med Intel Core 2 Duo P9300-processor, klocka in på 2,26 GHz och Intel integrerad grafik. Detta ger ProBook en fanstic nivå av prestanda utan att förlora alltför mycket i vägen för batteriets livslängd. Om batteritiden är ett problem, kan du också köpa ProBook 5310m med Intel Celeron CULV processor SU2300 som ger dig mer slips på batteriet på bekostnad av hastighet tack vare 1.2GHz lågspänning processor. En 320GB 7200RPM hårddisk ingick också, som hjälpte applikationer last utan större fördröjning. Denna bärbara dator har inte riktigt överträffa våra förväntningar när det gäller prestanda, men det 5310m sitter nära toppen av förpackningen i sin klass och har mer än tillräckligt med kraft för att hantera Microsoft Office eller till och med mycket grundläggande videoverk.

Den uppenbara flaskhalsen i form av prestanda här är användningen av Intel-grafik, men med tanke på de små och medelstora företag köpare som är intresserade av den här anteckningsboken inte bryr sig om möjligheten att spela tv-spel eller redigera HD-video, är detta inte ett stort problem .

Med det sagt, låt oss hoppa in i prestandatester.

wPrime processor jämförelseresultat (lägre poäng innebär bättre prestanda):

PCMark05 mäter systemets totala prestanda (högre poäng innebär bättre prestanda):

3DMark06 mäter övergripande grafikprestanda för spel (högre poäng innebär bättre prestanda):

HDTune lagringsenhet bruksprov:

Värme och buller
Vid normal användning (surfa på webben eller arbetar på ett textdokument) på ProBook 5310m förblev ganska sval och mycket tyst. Frånluftsfläkten var inte hörbar ens när du kör prestandatester eller betona CPU och grafik. Du behöver inte oroa dig för att besvära medarbetare eller kunder med oönskat ljud från din bärbara dator i ett lugnt kontor.

Slutligen spelade vi följande externa temperaturerna med hjälp av en IR-termometer efter att ha kört två riktmärken i följd PCMark05. Detta bör tjäna som en indikator på hur varm den bärbara datorn kommer att få efter ca 30 minuter av seriös användning. Samtliga temperaturer är angivna i grader Fahrenheit. Det är uppenbart att botten på den bärbara datorn i närheten av det trådlösa kortet och RAM är de hetaste delarna av den bärbara datorn.

Batteri
HP erbjuder ProBook 4310s med en 4-cell 41WHr litiumjonbatteri. Batteritiden för standard 4-cellsbatteri är ganska lite bättre än den tidigare generationen av ProBooks. Under våra tidsbestämda tester, med den bärbara datorn inställd på "balanserat"-läge, trådlös aktiv, och 70% ljusstyrka, de 4310s varade i 5 timmar och 51 minuter. Batteritiden kan även förlängas med hjälp av "power saver" effektprofilen i Windows 7 ... eller så kan du köpa 5310m med Intel Celeron CULV-processor.

Slutsats
Från första stund jag plockade upp HP ProBook 5310m till sista minuten samtidigt skriva denna översyn Jag tänkte, "Varför inte HP släpper detta ProBook förr?" Ärligt talat, om HP hade släppt den här bärbara datorn i början av 2009 då varannan SMB bärbara tillverkare skulle vara igång rädd nu. Tyvärr har HP släppt flera mindre-än-spektakulära ProBooks före det här, och som förmodligen kommer att göra en del potentiella köpare förbise detta utmärkta företag laptop. Den ProBook 5310m levererar slutligen på HP: s ursprungliga mål att skapa ett mer överkomligt Elitebook. Visst, du måste köpa de förkonfigurerade modeller om du vill att lägre pris, men om du kan leva utan en optisk enhet då den ProBook 5310m är en fantastisk val för små och medelstora företag.

Fördelar:

  • Utmärkt byggkvalitet och design
  • Ett bra pris (när förkonfigurerade)
  • Bra tangentbord och pekplatta

Nackdelar:

  • Ingen optisk enhet
  • Anpassade konfigurationer är friendly
  • Begränsade konfigurationsalternativ

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar