torsdag 21 maj 2009

ASUS Eee PC 1008HA Seashell recension

ASUS Eee PC 1008HA Seashell recension
av Jerry Jackson - 2009/05/21

av Jerry Jackson

Det råder ingen brist på netbooks (ultraportabla budget bärbara datorer) på marknaden, men den nya Asus Eee PC 1008HA "Seashell" kan visa sig vara en av de bästa netbooks än. Med en ny tunn och lätt design och lång livslängd batteri 1008HE Seashell har mycket att erbjuda för en blygsam pris. Fortsätt att läsa för att få veta mer om denna lilla laptop.

Vår ASUS Eee PC 1008HA har följande specifikationer:

  • Operativsystem: Äkta Windows XP
  • Processor: Intel Atom N280-processor 1.66GHz (667MHz FSB)
  • Minne: 1GB DDR2 SDRAM (667 MHz)
  • Intern lagring: 160 GB 5400 rpm SATA-hårddisk plus 10GB Eee Online Storage
  • Skärm: 10,1-tums diagonal WSVGA + (1024x600)
  • Grafik: Intel GMA 950
  • Trådlös: Broadcom 802.11a/b/g/n, Bluetooth 2,1 + EDR
  • Expansion: 4-i-1-kortplats
  • Portar och kontakter: (2) USB 2.0-portar, egen VGA-adapter, strömuttag, RJ-45/Ethernet (Gigabit), stereo hörlurar / linjeutgång, ingång för stereomikrofon, 1,3 megapixel webbkamera
  • Mått (H x B x D): 0,75-1,20 x 10,3 x 7,0 inches (inklusive fötter)
  • Vikt: 2,4 lb (exklusive vikt nätadapter).
  • Effekt: 3-cells Li-Polymer batteri
  • Garanti: Ett års garanti
  • MSRP: $ 429,99

Bygg och Design
Eee PC 1008HA Seashell har en helt ny design för ASUS Eee PC familj av netbooks. Precis som namnet antyder, är chassit form inspirerad av kurvorna i en snäcka. Den clamshell-liknande design ger 1008HA en mycket ren och distinkt utseende. Varje port från Ethernet till USB är täckt med plast dörrar som är förmodligen mer dekorativa än de är skyddande. ASUS hävdar denna version av Eee PC är bara en tum tjock på det tjockaste punkt, men det ingår inte fötterna på undersidan av netbook. Vi mätte den maximala tjockleken vid mer än en tum, men 1008HA är fortfarande anmärkningsvärt tunn och lätt.

Återigen lyckades ASUS att imponera våra redaktörer med sin uppmärksamhet för att bygga kvalitet i Eee PC raden av netbooks. Den blanka svarta plast lider väldigt lite flex och tangentbordet är lika fast som även de bästa business-class bärbara datorer på marknaden. De olika delarna av chassit kommer tillsammans med täta skarvar och bra känsla för detaljer. ASUS hävdar att den plast som används i Eee PC 1008HA är belagda med en "Infusion finish" som gör netbook reptålig. Jag kunde inte producera några repor i plasten under testperioden, men den glansiga ytan är extremt benägna att fingeravtryck fläckar som gör denna nya netbook ser lite smutsig efter bara några minuters användning. Den 1008HA finns även i vitt, blått och rosa ... om svart är inte din färg val.

ASUS bytt till ett nytt tangentbord design på 1008HA som är 92% av en full storlek tangentbord, vilket är en trevlig förbättring över några av de äldre Eee tangentbord PC netbook. Det gestbaserade Synaptics pekplatta är också ganska stor för en netbook. Om ASUS gjort några uppenbara offer med utformningen av 1008HA då dessa uppoffringar är relaterade till att göra denna netbook så tunn som möjligt. Jag förklarar senare i recensionen.

Skärm
Den nya Eee PC 1008HA Seashell använder en ganska standard LED-bakgrundsbelyst display med en 1024x600 upplösning. Den glansiga skärmen ytan hjälper till att förbättra färg och kontrast, men bländning och reflexer inomhus under starkt ljus eller utomhus under direkt solljus kan vara ett problem. Även om 1024x600 upplösning är vida överlägsen den gamla 800x480 skärmupplösning på den ursprungliga Eee PC, var jag lite besviken över att ASUS inte använda en högre upplösning på Eee PC 1008HA. Med tanke på att flera andra tillverkare som HP och Dell erbjuder netbooks med 1366x768 skärmar displayen på denna netbook bara verkar lite underwhelming. Vertikala betraktningsvinklarna är genomsnittliga, med minimal färgseendet när du tittar underifrån och några överexponerade färger sett från ovan. Horisontella betraktningsvinklarna är bättre med färger vistas korrekt vid extremt bred visningsvinkel, du kommer inte att ha problem med att dela en YouTube-video med vänner med hjälp av denna visning.

Tangentbord och pekplatta
Som tidigare nämnts använder 1008HA en helt ny tangentbord som är 92% av full storlek. Nycklarna är något mindre än tangenterna på en genomsnittlig anteckningsbok men avståndet mellan tangenterna är ganska begränsad. Om du föredrar formen och känslan av traditionella nycklar så kommer du antagligen vilja det nya tangentbordet. Som sagt, jag personligen föredrar "chicklet" tangentbord används på ASUS Eee PC 1000HE eftersom det finns mer utrymme mellan tangenterna för att hindra mig från att oavsiktligt trycka på fel knapp. Ändå är tangentbordet på denna netbook ganska användbar och bör vara mycket bra för att skriva snabba e-post eller redigera dokument när du reser.

Till Synaptics TouchPad används på 1008HA är en gest-aktiverad modell som gör att du kan använda flera figurerar gester som "nyper" fingrarna eller "dra" isär fingrarna för att zooma in eller ut. Du kan också använda en "tre fingrar peka" som ett alternativ till ett högerklick på en mus. Synaptics Kontrollpanelen i Windows kan du också anpassa dessa gester också. Pekplattan yta är täckt av prickar som ger en tydlig indikation på kanterna av pekplattan, men gör också pekplattan yta för grovt för snabb fingerrörelser. Vänster och höger pekplatta knapparna är placerade under en gemensam rocker-stil knapp, men utan åtskillnad mellan vänster och höger sida är det lätt att av misstag trycka på mitten av pekplattan knappen när du försöker trycka på vänster eller höger sida. Med pekplattknapparna har extremt ytlig feedback så det är inte alltid lätt att känna när du har eller inte har tryckt på en knapp.

ASUS ingår också ett antal dedikerade knappar och kortkommandon för att göra livet lättare. Det finns en särskild trådlös på / av-knapp, pekplatta på / av samt FN tangentbordsgenvägar för skärmens ljusstyrka, videoutgång, volym och Windows Task Manager.

Ingång och-utgång
När det gäller portval Eee PC 1008HA är ganska grundläggande. Du får två USB 2.0-portar, en 4-i-1-kortläsare, hörlurar och mikrofon uttag, och en speciell hopfällbar Ethernet-port. Den böjda dörr på höger sida av netbook fälls ner för att ge en vanlig Ethernet-kabel som ska anslutas till netbook.

Här är en sammanfattning av turné runt Eee PC 1008HA:


Vy framifrån: Inga hamnar här, bara rena linjer.


Bakifrån: Inga portar här heller, bara gångjärn och batteri ljus status.

Vänster sidan: Strömuttag, egen VGA-ut, USB 2,0-port, och värme ventilation.

Höger sida: 4-i-1 kortläsare, USB 2,0-port, mikrofoningång, hörlursuttag, och Ethernet.


I fall du undrar hur det egenutvecklade VGA-port fungerar, det är mycket enkelt och liknar USB-till-video ut-portar på digitalkameror. För att göra det 1008HA Seashell så tunn som möjligt ASUS tvungen att ta bort den standard VGA-utgång. Som ett resultat av VGA-adapter lagras i en lämplig slits i botten av netbook ... där när du behöver den och undangömd när du inte gör det.

Prestanda och Benchmarks
När det gäller testning netbooks, kan jag inte riktigt få den glada om riktmärkena. Om du har läst våra recensioner av andra netbooks som använder Intels Atom-processorer då vet du att alla Atom-baserade netbooks har nästan identiska resultat i fråga om den faktiska verkliga användning. Totala prestanda med Intel Atom-plattform är mycket rimligt för den dagliga verksamheten som webbläsning, e-post, använder Microsoft Office, lyssna på musik, och även titta på film. Om du är i en binda du kan även använda programvara fotoredigering som Photoshop eller GIMP för grundläggande bildredigering.

ASUS har även en egen överklockning program på 1008HA kallas "Super Hybrid Engine" som låter dig växla mellan förinställda makt profiler för att maximera batteriets livslängd genom Underklockning processorn, hålla processorn på lager hastighet eller något överklocka processorn (från 1,66 GHz till 1.70GHz).

Om Eee PC 1008HA lider några problem när det gäller prestanda, är det troligt samband med den nya patenterade VGA-kontakt som ASUS använder för att göra Seashell så tunn som möjligt. Anslutningen verkar vara USB-till-VGA och i så fall som kan vara kärnan i problemet. Vi har testat många enkla video via USB-lösningar i det förflutna och varenda en av dem lider av sub-par prestanda med 720p och 1080p videofiler. * UPDATE * ASUS försett oss med en uppdaterad BIOS för 1008HA som förbättrat våra 3DMark06 resultat , sätta sin poäng mer i linje med andra liknande konfigurerade netbooks.

Som sagt, det är värt att nämna att de GMA 950 grafik i Eee PC Seashell använder hastigheten standard klocka 133MHz för bättre batteritid medan vissa netbooks använder en klockfrekvens på 166 MHz för bättre prestanda. Den egenutvecklade VGA-port på 1008HA bör vara bra om du bara vill visa ett Word-dokument på en extern bildskärm eller visa en PowerPoint-presentation på en projektor, eller ens standard definition (DVD-kvalitet) videofiler, men 720p och 1080p video uppspelning över den egenutvecklade VGA-port till en högre upplösning lider några bildrutor / Stutter. Vi använde ett antal allmänt tillgängliga 720p HD släpvagnar ( som denna ) under våra tester och ingen av 720p filmer spelas utan några bildrutor. Så länge du håller dig borta från HD-video du aldrig märker någon video problem ... liknar andra netbooks som finns på marknaden.

wPrime processor jämförelse resultat (lägre poäng innebär bättre prestanda):

Notebook / CPU wPrime 32M tid
Sony VAIO TZ (Core 2 Duo U7600@1.20GHz) 76,240 sekunder
HP Pavilion dv2 (AMD Athlon Neo MV-40@1.60GHz)
103,521 sek
ASUS Eee PC 1000HE (Intel Atom N280@1.66GHz) 114,749 sek
ASUS Eee PC 1008HA (Intel Atom N280@1.66GHz) 116,030 sek
HP Mini 2140 med HD-skärm (Intel Atom N270@1.60GHz) 123,281 sek
Acer Aspire One (Intel Atom@1.60GHz) 125,812 sek
Lenovo IdeaPad S10 (2009) (Intel Atom@1.60GHz) 126,406 sek
Samsung NC20 (VIA Nano ULV U2250@1.30GHz) 173,968 sek

PCMark05 mäter systemets totala prestanda (högre poäng betyder bättre prestanda):

Notebook PCMark05 Score
Sony VAIO TZ (1.20GHz Intel Core 2 Duo U7600, Intel GMA 950) 2.446 PCMarks
HP Pavilion dv2 (1.60GHz AMD Athlon Neo, ATI Radeon HD 3410 512MB) 2.191 PCMarks
ASUS N10 (1.60GHz Intel Atom, NVIDIA 9300M 256MB) 1.851 PCMarks
Toshiba Portege R500 (1.20GHz Intel Core 2 Duo U7600, Intel GMA 950) 1.839 PCMarks
ASUS Eee PC 1008HA (1.66GHz Intel Atom N280, Intel GMA 950) 1.564 PCMarks
Acer Aspire One (1.60GHz Intel Atom, Intel GMA 950) 1.555 PCMarks
ASUS Eee PC 1000HE (1.66GHz Intel Atom N280, Intel GMA 950) 1.535 PCMarks
Samsung NC20 (1.30GHz VIA Nano ULV U2250, VIA Chrome9 HC3) 1.441 PCMarks
HP Mini 2140 med HD-skärm (1.60GHz Intel Atom, Intel GM1 950) 1.437 PCMarks

3DMark06 jämförelse resultat mot netbooks @ 1024 x 768 upplösning:

Notebook 3DMark06 Score
HP Pavilion dv2 (1.60GHz AMD Athlon Neo, ATI Radeon HD 3410 512MB)
1.520 3DMarks
ASUS N10 (1.60GHz Intel Atom, NVIDIA 9300M 256MB) 1.417 3DMarks
Samsung NC20 (1.30GHz VIA Nano ULV U2250, VIA Chrome9 HC3) 151 3DMarks
Acer Aspire One (1.60GHz Intel Atom, Intel GMA 950)
122 3DMarks
ASUS Eee PC 1008HA (1.66GHz Intel Atom N280, Intel GMA 950) 116 3DMarks
HP Mini 2140 med HD-skärm (1.60GHz Intel Atom, Intel GM1 950) 112 3DMarks
ASUS Eee PC 1000HE (1.66GHz Intel Atom N280, Intel GMA 950) 92 3DMarks
Sony Vaio P (1,33 GHz Intel Atom, Intel GMA 500, Windows Vista) 88 3DMarks

HDTune för den inbyggda hårddisken:

Ljud
Den inbyggda högtalaren prestanda på Eee PC 1008HA är mycket bra för en 10-tums netbook. Jag är inte ett fan av platsen för inbyggda högtalarna eftersom de är placerade på den nedre framkant 1008HA, men ljudkvaliteten är ganska bra. Högtalarna ger utmärkt volym (tillräckligt för att fylla ett litet rum) och det finns minimal förvrängning även vid högre volymer. Högtalarna saknar mycket bas, men utbudet av toppar och mellantoner är perfekt roligt.

Visst, de flesta audiofiler vill använda externa högtalare eller hörlurar för en bättre ljudupplevelse ... men de inbyggda högtalarna fungerar bra i en knipa. Ljudet från hörlursuttaget är fri från uppenbara distorsion och fungerade bra med hörlurar och externa högtalare jag använde under testningen.

Värme och buller
Temperaturer på den nya Eee PC Seashell är ganska bekväma tack vare användningen av Intel Atom-processor och en väl genomtänkt chassi design. Temperaturavläsningar tagna från utsidan av plast chassi förblev "knä vänliga" under normal användning. Den enda gången som temperaturavläsningar spetsade var när jag anslöt VGA-adapter till netbook och anslutit en extern bildskärm.

Denna lilla snäcka-formad netbook stannade helt tyst under vår testning och det är säkert att säga att 1008HA är en av de tystaste netbooks vi recenserat. Däremot kan vi varit beredda att stå ut med lite fläktljud att hålla temperaturerna nere när netbook var ansluten till en extern bildskärm.

Nedan är bilder som indikerar temperaturavläsningar (anges i grader Fahrenheit) tas inuti våra kontor där den omgivande temperaturen var 74 grader Fahrenheit. Tänk på att dessa temperaturer har registrerats, medan 1008HA var ansluten till en extern bildskärm som kör på 1280x1024 upplösning. När 1008HA inte var ansluten till en extern skärm botten temperaturerna aldrig översteg 96 grader.

Batteri
Batteritiden med den inbyggda 3-cells litium-polymer batteri är någorlunda imponerande för en resa laptop. I vårt test med skärmens ljusstyrka inställd på 70%, trådlös aktiv och XP inställd på laptop / bärbara effektprofil systemet stannade på i 6 timmar och 36 minuter av konstant användning. Även om jag är mer än lite irriterad av det faktum att du inte kan byta ut batteriet eller använd en längre batteritid, är det faktum att Eee PC 1008HA levererar mer än 6 timmars batteritid med konstant användning ganska imponerande.

Slutsats
Vid första anblicken, det nya ASUS Eee PC 1008HA kanske Seashell verkar inte som en extraordinär netbook. Faktum med så många netbooks med samma processor, integrerad grafik, och standard 10-tums skärm, det finns inte mycket på papper för att göra denna netbook stå ut i mängden.

Fortfarande, vad 1008HA saknar i prestanda, gör det upp i sista handen. Den tunna och lätta designen, extrem batteritid, och nästan full storlek tangentbord gör Seashell Eee PC en mycket attraktiv resa laptop. Om du kan bortse från inbyggt batteri och svaga HD-video prestanda 1008HA är precis lika bra eller kanske till och med bättre än konkurrenterna.

Fördelar:

  • Tunn och lätt
  • Utmärkt batteritid
  • Cool inbyggda VGA-adapter

    Nackdelar:

    • Integrerat batteri
    • Svag VGA-utgång prestanda vid HD-upplösning
    • Bad pekplatta knappar


    Translated from www.notebookreview.com

    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar