onsdag 17 december 2008

HP TouchSmart tx2 recension

HP TouchSmart tx2 recension
av Jerry Jackson - 2008/12/17


av Jerry Jackson

De nyaste 12-tums bärbar dator från HP är ingen vanlig ultraportabel bärbar dator. Den HP TouchSmart tx2z är den första konsument notebook och Tablet PC som erbjuder på skärmen multi-touch-kontroll. Glöm använda den bärbara datorns styrplatta eller en extern mus. Om du ser något på skärmen som du vill trycka eller flytta bara nå upp och röra vid den. HP: s nya "MediaSmart" programvara kan du använda fingrarna för att ta kommandot över allt på skärmen med en snabb touch eller enkla gester. Är detta framtiden för bärbara datorer? Fortsätt att läsa för att ta reda på.

HP TouchSmart tx2z specifikationer:

  • Äkta Windows Vista Home Premium med Service Pack 1 (64-bitars)
  • AMD Turion X2 Ultra Dual-Core Mobile-processor ZM-86 (2,4 GHz)
  • 12,1 "WXGA High-Definition HP LED BrightView Widescreen (1280x800) med integrerad pekskärm
  • 4GB DDR2 systemminne (2 DIMM)
  • ATI Radeon HD 3200 Graphics med 64 MB Display Cacheminne
  • 400GB 5400rpm SATA-hårddisk
  • Webcam + Fingeravtrycksläsare med HP Imprint Finish (Reaktion)
  • Wireless-N-kort med Bluetooth
  • LightScribe SuperMulti 8X DVD + /-RW med stöd för dubbla lager
  • 8-cells litiumjonbatteri
  • HP Mini Remote Control
  • 5-i-1 digital medieläsare
  • Express card/34 PC-kortplats
  • Mått: 8,82 "x 12,05" x 1,23 "/ 1,52" (med 4-cellsbatteri)
  • Vikt: 4,65 £ (varierar beroende på konfiguration)
  • Börjar på $ 1,149.99 (Pris som konfigurerad: $ 1,733.99)


Bygg och Design

TouchSmart tx2 är en solid konvertibel notebook utformad för att fungera som antingen en vanlig bärbar dator eller så kan du rotera skärmen 180 grader för att vända den bärbara datorn till en tablett och skriva direkt på skärmen med den medföljande digitala pennan. Den övergripande chassi designen är inget nytt, designen är praktiskt taget samma som tx2500 med den enda uppenbara förändringen är den nya blanka "Reaktion" Imprint Finish som är en mörkgrå snarare än silver sett på den tidigare generationen. HP: s Imprint Finish ser alltid cool men den glansiga ytan är ett fingeravtryck magnet och HP inkluderar även en putsduk eftersom denna bärbara dator kommer att börja plocka upp finger fläckar efter bara några minuter. Kroppen av den bärbara datorn är slät med rundade kanter, vilket gör det mycket bekväm i dina händer när du bär den runt.

Den plast och metall chassi är ganska stel och inte lider av Flex även när vriden mellan mina händer. Väger cirka 4,5 pounds i TX2 är perfekt för studenter. Det blir lite tungt att bära runt i tablet-läge hela dagen, men det är bra för att sitta vid skrivbordet och ta anteckningar och du kan alltid ta bort DVD-enheten och ersätta i vikt sparare modulen om du inte behöver den optiska enheten.

En av de stora frågorna kring lanseringen av TouchSmart tx2 var om det skulle ha en aktiv digitizer som tx2500z eller om det skulle offra den aktiva digitizer (och kvalitet tablett funktionalitet) för att ge multi-touch screen-kontroller. Vi är gärna berätta TX2 fortfarande har en aktiv digitizer tillsammans med multi-touch-skärmen. Du kan använda dina fingrar eller pennan. I tx2 har också stor underhållning funktioner, som Altec Lansing-högtalare och en mini-fjärrkontroll. För priset denna tablett verkar vara fullpackad med funktioner precis som sin föregångare.

Pennan är fast men det är en ganska grundläggande penna. Den läser skärmen när det handlar om en tum ovanför och avaktiverar sedan pekskärmen, på detta sätt din hand inte stör om du vilar handflatan på skärmen när du skriver. N-trig penna som används är fantastiskt, kom bara ihåg att du kan " t hålla plocka pennan upp eller touch-funktionen aktiveras igen och din hand kan utlösa något på skärmen.

Skärm

Den 12,1 "WXGA-skärm är mindre grynig än displaypanelen används i tx2500, men det är fortfarande lite kornig jämfört med bärbara datorer utan pekskärmar. Detta lilla korn är mycket vanligt med tabletter och är ett acceptabelt avvägning med hänsyn till multi-touch och Pen Tablet funktioner. Det är glänsande och reflekterande, men om du gillar högglansiga skärmar kommer du att älska det här. Skärmen är svår att läsa i direkt solljus och starkt upplyst utrymmen inomhus. betraktningsvinklarna är fullt användbara men beroende hur tabletten lutar, ibland kan det vara mycket svårt att läsa eftersom färgerna invertera vid skarpa vertikala vinklar.

Återigen har TouchSmart tx2 både en multi-touch-skärm och aktiv digitizer, det är en riktig tablett. Skärmen ändras automatiskt orientering när roteras till tablet-läge och den lilla gångjärnet är exceptionellt robust. Pennan känns trevligt också och även om det är coolt att använda fingrarna för att navigera på skärmen jag ofta pennan helt enkelt eftersom det är lite mer exakt. Vid den högsta ljusstyrkan på skärmen är ljus och färgerna är rika med bra kontrast, men du kan inte berätta vad du sätter det också eftersom det inte finns på skärmen indikation för ljusstyrka, vilket skulle vara en trevlig funktion att ha på denna högblank skärm.

Naturligtvis är det mycket viktigt med denna bärbara skärm multi-touch funktionalitet. Eftersom stillbilder bara gör inte rättvisa att visa dig hur detta fungerar har vi inkluderat en trevlig liten video nedan:

Det är värt att nämna att TouchSmart tx2 inte har alla samma multi-touch applikationer (numera MediaSmart) att HP följer med TouchSmart allt-i-ett-datorn tidigare i år. Varför inte? Tja, det är en fråga om skärmstorlek och avsedd användning. HP inkluderade inte TouchSmart mjukvara för kalender och anteckningar till exempel på grund av att mindre skärm gör det svårt att använda multi-touch-gränssnitt för dessa tillämpningar. Likaså medan TouchSmart stationära gjorde en stor familj dator för en central plats i ditt hem TX2 är avsedd att bäras med dig hela tiden. Ändå skulle vi ha velat se mer av program från TouchSmart skrivbordet i den nya TouchSmart tx2.

Ingång och-utgång

Det TX2 har en rimlig urval av hamnar med några trevliga tillägg som du inte hittar på de flesta tablett konvertibla bärbara datorer. Men jämfört med vissa större bärbara datorer som HP Pavilion DV4 och dv5, gör TX2 saknar några portar. Här är en kör ned av vad du får:

  • 3 USB 2.0-portar
  • ExpressCard/34-kortplats
  • 5-i-1 multi-kortläsare
  • Mikrofon in, två hörlurar / ljudutgång portar
  • 1 expansionsport 3 Dockningsstationskontakt
  • 1 RJ -45 (LAN)
  • 1 modemport
  • 1 VGA ut
  • Kensington-lås

Medan tre USB-portar kan tyckas alldeles utmärkt på en 12-tums bärbar dator, var vi lite sorgligt att se HP inte gjorde en av USB-portarna en kombinerad USB / eSATA-port. Alla andra HP konsumentprodukter bärbara datorer erbjuder idag en USB / eSATA-port, och det skulle ha varit trevligt om vi kunde ansluta en extern enhet eSATA lagring till TX2. För dem som inte vet vad eSATA är, kan en eSATA-port överföra data till och från en eSATA-utrustad extern lagringsenhet sex gånger snabbare än USB.

Vi var också sorgligt att se det finns ingen FireWire-eller HDMI-porten på denna bärbara dator ... två portar som många konsumenter tycker mycket användbar.

På baksidan är det viktigt att hålla i minnet TX2 innehåller en särskild kontakt dockningsstation för dem av oss som använder våra bärbara datorer som stationära ersättare. Detta är mycket viktigare än de flesta inser. De flesta andra tillverkare av bärbara datorer har tagit bort dedikerade dockningsportar och nu bara erbjuda USB dockningsstation. USB är bra för att ansluta en eller två enheter på samma gång, men om du försöker överföra data, video, ljud och kanske Ethernet-anslutning via en enda USB-port kommer du att drabbas av en kraftig minskning av hastigheten. Den särskilda expansionsport 3 på TX2 hanterar alla dina dockningsstation behöver alla på samma gång med praktiskt taget ingen reducerad prestanda.

Prestanda och Benchmarks

HP erbjuder nya TouchSmart tx2z med en rad AMD-processorer börjar med 2,1 GHz Turion X2 RM-72 processor med dubbla kärnor och slutar med 2.4GHz Turion X2 Ultra ZM-86 i vår recension enhet. Har dock den stora nyheten under 2008 att vara tillgången på AMDs nya "Puma" plattform med bättre processorer och grafik. De nya AMD dual-core processorer är trevliga och fullt kapabla att hantera dina datorbehov, men det är de integrerade grafik som kommer att få din uppmärksamhet.

Visst kan det vara svårt att bli upphetsad över en integrerad grafikprocessor (IGP). Varje IGP på marknaden före år var plågsamt underlägsen ett dedikerat grafikkort och varje IGP på marknaden kämpade för att hantera högupplöst video och 3D-spel. Att alla började ändra detta år med införandet av ATI Radeon HD 3200. För första gången någonsin konsumenterna hade en låg kostnad IGP som erbjuder felfri 1080p videouppspelning och kan även spela många 3D-spel på rimliga bildfrekvenser!

Naturligtvis, med tanke på lägre upplösning på tx2 skärm och avsaknaden av HDMI du förmodligen inte kommer att använda den här bärbara datorn för 1080p uppspelning. Låt oss ta en titt på några grundläggande riktmärken så att du kan få en uppfattning om hur TouchSmart tx2 stackar upp mot konkurrens i form av prestanda.

wPrime är ett program som tvingar processorn att göra rekursiva matematiska beräkningar, är denna processor benchmark program multitrådade och kan använda båda processorkärnor samtidigt mäter den tid att köra en viss mängd beräkningar.

wPrime jämförelse resultat (lägre poäng innebär bättre prestanda):

Notebook / CPU wPrime 32M tid
HP TouchSmart tx2 (Turion X2 Ultra ZM-86@2.4GHz) 34.940s
Lenovo ThinkPad X200 Tablet (Core 2 Duo ULV@1.86GHz) 71.210s
Dell Latitude XT (Core 2 Duo ULV@1.2GHz) 61.197s
HP Pavilion dv5z (Turion X2 Ultra ZM-80@2.1GHz)
39.745s
Dell Inspiron 1525 (Core 2 Duo T7250@2.0GHz)
43.569s
Dell XPS M1530 (Core 2 Duo T7500@2.2GHz)
37.485s
HP Pavilion dv6500z (Turion 64 X2 TL-60@2.0GHz)
40.759s
Sony VAIO NR (Core 2 Duo T5250@1.5GHz) 58.233s
Toshiba Tecra A9 (Core 2 Duo T7500@2.2GHz) 38.343s
Toshiba Tecra M9 (Core 2 Duo T7500@2.2GHz) 37.299s
HP Compaq 6910p (Core 2 Duo T7300 @ 2GHz) 40.965s
Sony VAIO TZ (Core 2 Duo U7600@1.20GHz) 76.240s
Lenovo T61 (Core 2 Duo T7500@2.2GHz) 37.705s
HP Pavilion dv6000z (Turion X2 TL-60@2.0GHz) 38.720s

Du kan se från resultaten i WPrime nya Turion X2 Ultra processorn från AMD: s nya "Puma" plattformen är en respektabel mängd rå processorkraft.

PCMark05 åtgärder övergripande bärbara prestanda (högre poäng är bättre):

Notebook PCMark05 Score
HP TouchSmart tx2 (2.4GHz Turion X2 Ultra ZM-86, ATI Radeon HD 3200) 3.488 PCMarks
Lenovo ThinkPad X200 Tablet (Intel Core 2 Duo 1,86 GHz, GMA X4500) 4.318 PCMarks
Dell Latitude XT (Intel Core 2 Duo 1.2GHz ULV, ATI Radeon Xpress 1250) 2.692 PCMarks
HP Pavilion dv5z (2,1 GHz Turion X2 Ultra ZM-80, ATI Radeon HD 3200)
3.994 PCMarks
Dell Inspiron 1525 (2,0 GHz Intel T7250, Intel X3100) 4.149 PCMarks
Dell XPS M1530 (2.20GHz Intel T7500, Nvidia 8600M GT 256MB) 5.412 PCMarks
Dell Inspiron 1520 (2,0 GHz Intel T7300, NVIDIA 8600M GT) 4.616 PCMarks
Dell XPS M1330 (2,0 GHz Intel Core 2 Duo T7300, NVIDIA GeForce Go 8400M GS) 4.591 PCMarks
Lenovo ThinkPad X61 (2,0 GHz Intel Core 2 Duo T7300, Intel X3100) 4.153 PCMarks
Lenovo 3000 V200 (2,0 GHz Intel Core 2 Duo T7300, Intel X3100) 3.987 PCMarks
Lenovo T60 Widescreen (2,0 GHz Intel T7200, ATI X1400 128MB) 4.189 PCMarks
HP dv6000t (2,16 GHz Intel T7400, NVIDA GeForce Go 7400) 4.234 PCMarks
Sony VAIO SZ -110B i SPEED-läge (med Nvidia GeForce Go 7400) 3.637 PCMarks
Asus V6J (1,86 Core Duo T2400, Nvidia Go 7400) 3.646 PCMarks


3DMark06 jämförelse resultat grafikprestanda (högre poäng är bättre):

Notebook 3DMark06 Score
HP TouchSmart tx2 (2.4GHz Turion X2 Ultra ZM-86, ATI Radeon HD 3200) 1.685 3DMarks
Lenovo ThinkPad X200 Tablet (Intel Core 2 Duo 1,86 GHz, GMA X4500) 921 3DMarks
Dell Latitude XT (Intel Core 2 Duo 1.2GHz ULV, ATI Radeon Xpress 1250-grafik) 432 3DMarks
HP Pavilion dv5z (2,1 GHz Turion X2 Ultra ZM-80, ATI Radeon HD 3200) 1.599 3DMarks
Dell Inspiron 1525 (2,0 GHz Intel T7250, Intel X3100)
545 3DMarks
HP Pavilion dv6500z (2,0 GHz AMD Turion 64 X2 TL-60, NVIDIA 8400M GS) 1.551 3DMarks
Sony VAIO NR (1,5 GHz Intel Core 2 Duo T5250, Intel X3100)
504 3DMarks
Dell XPS M1530 (2.20GHz Intel T7500, Nvidia 8600M GT 256MB) 4.332 3DMarks
Dell Inspiron 1520 (2,0 GHz Intel T7300, NVIDIA 8600M GT) 2.905 3DMarks
Dell XPS M1330 (2,0 GHz Intel Core 2 Duo T7300, NVIDIA GeForce Go 8400M GS 128MB) 1.408 3DMarks
HP dv6000t (2,16 GHz Intel T7400, NVIDA GeForce Go 7400) 827 3DMarks

Alla 3DMark06 poäng för alla de system som anges ovan kördes vid 1280 x 768 eller 1280 x 800 upplösning. Nedre raden: AMD talar sanningsenligt när de påstår att den nya ATI Radeon HD 3200 IGP ger ungefär tre gånger så hög prestanda för Intel X3100 IGP och rivaler utförandet av billiga dedikerade grafikkort.

Kort sagt, det finns absolut ingen anledning att klaga denna laptop inte erbjuder en low-end dedikerat grafikkort eftersom Radeon 3200 integrerad grafik lösning fungerar lika bra som nybörjar dedikerade grafik till en bråkdel av kostnaden.

HDTune lagringsenhet prestanda resultat:



Tangentbord, pekplatta och media Kontroller

Tangentbordet på TX2 är fast med noll flex och mjuka knapptryckningar. Nycklarna är korrekta och lyhörda och jag fick skriva på denna klaviatur. Nycklarna är belagda i matchande HP "Reaktion" Imprint Finish, vilket förbättrar hållbarheten och skyddar tangentbordet från dessa feta fingrar. Nycklarna är lätta att läsa och är en bra storlek ... förutom den översta raden av funktionstangenter som är lite för liten och inte särskilt lätt att trycka utan att träffa en annan tangent av misstag.

HP beslutat att ta bort media knappar från längs ramen på displayen (som finns på tx1000, TX2000 och tx2500) sedan TouchSmart tx2 har en pekskärm som fungerar perfekt för mediaspelare kontroller.

Handledsstödet Området har samma "Reaktion" Imprint Finish används på locket. Pekplattan är fortfarande den berömda perforerade designen. Vår personal älskar denna design väldigt mycket eftersom det inte blir slitna lätt och är lyhörd. Fingret glider inte av pekplattan eftersom den är indragen i handledsstödet området, som gör navigera en vind. Vi önskar verkligen HP skulle börja sätta denna typ av pekplatta på alla sina bärbara datorer i stället för att använda de släta och glänsande pekplattor på deras andra bärbara datorer.

En av de trevliga funktioner som finns på HP pekplattor är pekplattan på / av-knappen. Om du trycker den lilla knappen ovanför pekplattan kan du stänga av den ... perfekt för personer som använder en extern mus eller människor som bestämmer att de vill använda multi-touch-skärm hela tiden.

En annan bonus är införandet av en Media Remote. Denna lilla avlägsna veck bort i ExpressCard-kortplatsen och är bra för att flytta genom presentationer eller för att styra den bärbara datorn när den är ansluten till din TV.

Högtalare

Talaren kvalitet var "över genomsnittet" för en bärbar dator utan en inbyggd subwoofer. Högtalarna för tx2 är placerade längst ner på skärmen så att högtalarna är utåt oavsett om du använder TX2 i notebook eller tablet-läge.

Det finns inte mycket att skriva hem om Altec Lansing-högtalare. De får tillräckligt högt med minimal distorsion och ljudet är inte så "tinny" vilket är fallet med nästan alla bärbara högtalare. Däremot ger högtalarna inte den typ av produktion som "fyller ett rum" som du kanske vill om du lyssnar på din musiksamling på de inbyggda högtalarna. På den ljusare sidan, levererade både ljudutgång portar kristallklart ljud till mina hörlurar under testperioden.

Bloatware

Vi bry sällan nämna den programvara som levereras förinstallerat på nya datorer eftersom de flesta människor accepterar (och även räkna) att tillverkare av bärbara datorer inkluderar olika testversion av program som Microsoft Office eller antivirusprogram. Merparten av denna förinstallerad programvara (eller "bloatware") faller under en av två kategorier: hjälp eller besvärande. I fallet med TouchSmart tx2, blev vi förvånade över att upptäcka några av de bloatware är inte bara besvärande ... det kan faktiskt hindra den bärbara datorn från att fungera ordentligt.

När du har slagit på TX2 upptäckte vi att om vi försökte starta MediaSmart ansökan innan alla bloatware lästs MediaSmart ansökan skulle misslyckas med att öppna. Inte bara det, men vi var tvungna att starta om Windows för att få MediaSmart programmet att börja arbeta igen. Det visade sig att Norton antivirusprogram som orsakade problemet, och så snart vi avinstallerade testversionen av Norton kunde vi starta MediaSmart ansökan så snart som Windows startas. Bottom line, räkna med att spendera lite tid avinstallera bloatware om du köper den här bärbara datorn.


Värme och buller

TouchSmart tx2 gör en acceptabel jobb att hålla värmen under kontroll. Systemet fläkt och kylflänsar i den bärbara datorn göra sitt jobb att hantera värme när systemet är under belastning ... som vi upptäckte när vi körde flera riktmärken rygg mot rygg. Men med tanke på det faktum att TX2 är avsedd att bäras med dig hela dagen det får lite varmare på botten än vi skulle vilja. Nedan finns bilder med temperaturavläsningar anges i grader Fahrenheit:


Buller var en icke-fråga med fläkten på TX2 när notebook-datorn var på batteri. Tyvärr är det en helt annan historia när notebook-datorn kör av ett eluttag. Fläkten går en betydande mängd varm luft, men fansen snurrar vid maximal inställning när den bärbara datorn är ansluten ... gör det låter som någon använder en svag hårtork i rummet. Du kan justera fläktens inställningar i BIOS, men de flesta genomsnittskonsumenten troligen inte vet hur man gör det. När fläkten är på låg är det helt tyst.

Batterilivslängd

Det tx2 övergripande batteritid resultatet var bra, men inget extra. Liksom sin föregångare tx2500 ger vanlig 6-cells batteri ca 2 timmar värde av makten i "High Performance"-läge med maximal ljusstyrka och Wi-Fi aktiverat. Antalet ökar till drygt 3 timmar i "balanserad"-läge med Wi-Fi på. Den 8-cells Extended Life-batteri som lite mer än 5 timmars batteritid i "balanserad" läge med skärmens ljusstyrka runt 50% och Wi-Fi på. Den "Energisparläge"-läget ska ge ännu bättre batteritid siffror, men vi har inte testa att eftersom skärmen blir för mörkt för att vara användbar i något annat än mycket mörka miljöer.


Slutsats

Efter allt är sagt och gjort är det tufft att vara överväldigande positiv eller negativ om HP TouchSmart tx2 . Å ena sidan lyckades HP att föra oss ett prisvärt multi-touch notebook laddad med häftiga underhållning funktioner och en smart gränssnitt för att hålla konsumenterna nöjda. Å andra sidan, inte den nya multi-touch-gränssnitt inte alltid svarar precis som det ska och du kan sluta peka på skärmen flera gånger innan skärmen slutligen gör vad den borde ha gjort det första gången du rörde den.

Trots några mindre frustration TouchSmart tx2 är en stor anteckningsbok ... men de mindre frustration hindra den från att vara "en av de största" bärbara datorer vi har testat. högskolestudenter och andra konsumenter kommer att vara nöjd med alla TX2 funktioner, särskilt med tanke på dess överkomlig prislapp. Den aktiva digitaliserare och multi-touch-skärm är mycket trevligt och du har svårt att hitta en bättre 12-tums bärbar dator laddad med underhållning funktioner för mindre pengar.


Fördelar:

  • Den första prisvärda konsument bärbara dator med en multi-touch-skärm
  • Snygg design och byggkvalitet
  • Fantastisk tangentbord och pekplatta
  • Fast prestanda
  • Utmärkt integrerade grafikprestanda

Nackdelar:

  • Första generationens multi-touch-skärm inte alltid svarar som den ska första gången du rör den
  • Bloatware gör det svårt att använda den bärbara datorn vid start
  • Nej Firewire, eSATA, eller HDMI
  • Har inte alla samma program som HP: s TouchSmart allt-i-ett-datorn
  • Kylfläkt går högt när notebook-datorn är ansluten till vägguttaget



Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar