tisdag 16 december 2008

Apple MacBook Användarrecension

Apple MacBook Användarrecension
av - 2008/12/16

av Perry Longinotti

Vi befinner oss i en post-PC eran. Våra datorer är livsstil enheter och många människor vill att de ska uttrycka något annat än bara deras förmåga att surfa på webben eller skapa dokument. Frågan är hur vi mäter den icke-tekniska överklagande av en bärbar dator? I många sätt de traditionella metoderna att fastställa värdet är föråldrade eftersom dagens önskvärda datorer är mer än summan av sina delar. Denna "icke-teknisk överklagande" kan vara avgörande för vissa människor, och överflödig till andra. Någonstans i mitten av detta spektrum är folk som tycker datorer fint bör utformas med fasta funktioner samtidigt representerar bra värde. Detta leder oss till den senaste uppdateringen av Apple MacBook .

När jag undersöka MacBook, låt oss börja med den enkla grejer och spara värdet proposition och dom för senare. Min MacBook är basmodellen. Befolkningsförändringar är följande:

  • Intel Core 2 Duo P7350 2.0GHz CPU med 25 Watt TDP
  • NVIDIA GeForce 9400M IGP med delat minne
  • 13 "WXGA High-Definition display med 1280 x 800 upplösning
  • 160GB SATA-hårddisk (5400 rpm)
  • 2GB 1066 MHz DDR3 systemminne (dual channel mode)
  • SuperDrive 8X DVD ± R / RW med stöd för dubbla lager


Apple gör det bästa förpackningen i branschen. I detta fall är lådan knappast större än den lilla bärbara själva. Trots Apples försök att behaga Green Peace genom att miljövänliga produkter, det finns en hel del plast i rutan. Specifikt MacBook är lagd i svart polystyren eller plast.

Enligt online-återvinning webbplatser denna form av plast har "länge varit på miljöaktivister" träfflistor för spridning brett över landskapet, och för att notoriskt svåra att återvinna. De flesta platser fortfarande inte accepterar det, även om det gradvis få dragkraft. " Det finns en hel del Mylar används för att skydda ytfinish av MacBook och nätadaptern. Även om de flesta ägare kommer att hålla rutorna och eventuellt förpackningsmaterial, komma med helt biologiskt nedbrytbara förpackningar kan vara ett trevligt sätt för Apple att tänka annorlunda.

Jag har sett riktigt fin kartong och pappersbaserade förpackningsmaterial som används av Toshiba. Kanske Apple borde följa deras exempel. När allt, jag tror du kan få svart kartong.

Bygg och Design

Den bärbara datorn själv är tillverkad av aluminium och glas. Fallet är en unibody som verkar bearbetas från en solid bit billet aluminium. Finishen är ganska bra, och verkar ha varit anodiserade för att förhindra gropbildning som drabbat den första generationen av aluminium PowerBook. Apple har gjort en anteckningsbok som knaka gratis när du bär den runt - det är mycket styv och känns som om det fortfarande kommer att gå starkt långt efter det är föråldrat. För referens, jag skriver denna översyn på en Dell Latitude E6400, gjort sig av magnesiumlegering och MacBook känns mycket mer robust. Det bästa sättet att beskriva är att när du håller den, känns MacBook som om det är en enda fast metallbit utan sömmar.

Den grå kropp och svart tangentbord påminner om Titanium PowerBook. Men hanterar det, har MacBook en solid konstruktion som TiBook aldrig gjorde - mycket förtroende inspirerande. Snarare än en LCD spärrmekanism MacBook använder en magnetisk spärr. Gångjärn spänning är perfekt och enheten verkar vara mycket robust.

LED belysning gör det möjligt att framställa en mycket tunn lock. MacBook 13 "display är en av de ljusaste jag har sett på en liten bärbar dator. På den näst lägsta ljusstyrka på skärmen var ganska användbart i en mörk miljö, men de flesta kommer troligen bosätta sig på 50%. Den använder ett mycket blankt glasskärm vilket kompenseras av den ljusstark LED bakgrundsbelysning. glas kan låta bräcklig, men Apple använder ett härdat variation här och på iPhone som verkar ganska tålig enligt min erfarenhet. Det finns en subtil gummipackning foder skärmens omkrets som förhindrar oavsiktlig skärmen slams och krossat glas.

För en skärm den här storleken, är MacBook 1280x800 en bra upplösning. Textstorlek och mängden användbar skärmyta är anständigt. Om du planerar att göra en video eller foto fungerar en extern bildskärm kommer att vara en bra idé. Betraktningsvinklarna är bra horisontellt och dålig vertikalt - det är vad jag har kommit att förvänta från konsumenternas datorer.

Genom att trycka fingrarna stadigt mot ryggen orsakade inte ringar på LCD-displayen. Ovanför skärmen är iSight webbkamera dess mikrofon är ovanför tangentbordet.

Apple har anställt den tunna designen metall tangentbord som debuterade med den nya iMac. Nyckel resor är korta och åtgärden är tyst. MacBook tangentbord är lugnande svamp-fri. Den platta nyckeln formen kan ta en liten stund att få användning för men över-allt är det en fröjd att använda. Det är ensamt på toppen för Apple, Lenovo och Dell när det gäller kvalitet i tangentbord. Jag kommer aldrig förstå varför det är att efter så många år andra PC-tillverkare kan bara inte verkar få denna rätt.

En ny pekplatta mönstret ingår i MacBook. Jag har alltid funnit Apples rörelsedynor att vara bland de bästa, men här Apple tar saker till en ny nivå. Först har de gjort det ännu större - vilket gör ett mycket vettigt parat med de allestädes närvarande 16:10 eller 16:9 LCD-skärmar. För att minska oavsiktliga musklick medan du skriver, har Apple utformat dynan för att fungera som en musknapp över hela dess yta.

Du får även stöd för fler Touch gester när du använder kudden. Du kan rotera bilder, öka / minska zoom och även ändra skärmens förstoring med pekplattan. Apples kontrollpanel erbjuder video demonstration av de åtgärder som gör det mycket enkelt att lära sig att till fullo utnyttja de nya funktionerna. Detta är den typ av väl genomtänkt förbättring Apple är känt för. Antalet en post jag saknar när du använder en Windows-dator är Apple pekplattan.

I fråga om mänskliga / datorgränssnitt MacBook ligger nära perfekt - skärm, tangentbord och styrplatta är fantastiskt. En matt skärm alternativ skulle göra det perfekt, på det sättet folk kunde beställa de föredrar istället glansigt eller byst.

När det gäller storlek, är MacBook tufft att slå om en liten anteckningsbok är vad du behöver. Dimensioner är: höjd 2,41 cm (0,95 tum), bredd 32,5 cm (12,78 inches), djup 22,7 cm (8,94 inches) och vikt 2,04 kg (4,5 pounds). Dess 60 Watt strömadapter är liten och lägger ungefär en halv pund till resor vikten. MacBook använder Apples Mag Safe kontakt. Denna innovation eliminerar några risker bärbara datorer, till exempel en plötslig Yank av snöret släpper magnetiska kontakten innan den bärbara datorn dras från bordet.

Första uppstarten

Detta är ett annat område där PC-tillverkare kan lära av Apple. OS X Leopard till filmen är enkel men smart och 4-6 skärmar av information är allt som behöver för att komma igång. Om du redan är registrerad Apple-användare, bara skriva in dina referenser och den bärbara datorn kommer att hämta alla din info från Apple. Och slutligen, om du fortfarande har data på din gamla Mac kan OS X automatiskt överföra dina konton, personliga data och inställningar till din nya Mac. Kort sagt, du kommer att använda din nya Mac snabbt. Windows har fortfarande en lång väg att gå i denna avdelning.

Apple-datorer är skräp ware gratis - även spår av Office och iWork som brukade vara en del av standarden installation är borta. Apples iLife ingår - iPhoto, iMovie, iDVD, iWeb och GarageBand. De foton och video verktyg egentligen bara matchas på Windows sida vid Adobes utmärkta Elements bunt (som är mer kraftfull och också lite mer komplicerat att lära). Din trädgård sort PC kommer inte med verktyg här bra. GarageBand är cool, men andra än att spela med NIN: s prov spår (gratis nedladdning - registrering krävs).

Återställ och återvinning programvara ingår och en av skivans fungerar som drivrutinsdiskett för Windows om du bestämmer dig för att installera det. Förmågan att göra detta stöds fullt ut av Apple och administreras i OS X via Boot Camp. Installera en icke OEM-version av Vista på MacBook tog mycket mindre tid än någon av mina andra datorer på grund av de snävt definierade hårdvarukomponenter i Mac-datorer och den medföljande drivrutinen disk (alla förare installerar från en enda körbar).

Teknisk Specifikation

MacBook CPU är vanligt i denna prisklass, Intels Core 2 Duo P7350-processor. Detta är en Penryn-3M mellanspänning chip. Vad betyder det här?

  • Det görs med hjälp 45 nm-processen gör det mindre och svalare kör
  • Den har 3 MB nivå två-cache jämfört 2 MB i förra årets värde-processorer
  • Dra nytta av de Penryn arkitektoniska framsteg gör det ca 15% snabbare än förra årets Merom-baserade budgeten processorer klocka för klocka
  • Den senaste front side bus hastighet 1066 MHz
  • Medelhög spänning innebär att den förbrukar mindre ström, förbättra batteriets livslängd
  • Snåla energiförbrukning producerar mindre värme, ca 25% mindre än föregående år


Mindre värme? Nu har du min uppmärksamhet. Som en tidigare ägare av både Core Duo och Core 2 Duo MacBook (båda såldes på grund av värme problem) någon teknik som kan göra Apples bärbara datorer svalare vid beröring är uppskattat. Vi tar en titt på värme i en minut.

Nästa upp är chipset, MacBook använder Nvidias 9400M G chipset (nForce 730i). Detta är en central logik chipset som innehåller integrerad grafik (IGP). Innan vi kommer till videosystemet, låt oss titta på de grundläggande funktionerna. Som en Centrino 2 alternativ det ingår många av de samma egenskaper, snabbare Front Side Bus (FSB) hastighet på 1066 MHz med matchande DDR3 som är både snabbare och använder lägre spänning. Till skillnad från Intel, paket NVIDIA alla på chipset funktioner till en enda litet chip - det använder utrymme mer effektivt.

Apple erbjuder basen MacBook med endast 2 GB detta nyare snabbare RAM. Uppgradera till en mer förnuftig mängd som 4 GB kommer att bli ett dyrt eftersom båda MacBook slots kommer från fabriken ockuperas av 1 GB SO-DIMM-moduler. Med 4 GB blir den nya standarden och även budget bärbara datorer kommer med 3 GB kommer det att bli svårt att få sälja två 1 GB pinnar DDR3 RAM till någon.

NVIDIAs GeForce 9400M video är en av de snabbare integrerade lösningar tillsammans med AMD Radeon Mobility 3200. Men blir det bara till ankeln nivå kraftfull mobil GPU. Apple och NVIDIA varje påstående om att denna lösning är 5x lika kraftfull som Intels senaste. Apple beskriver chip ha 256 MB dedikerat delat minne - mycket missvisande. Som IGP den använder 256 MB systemminne lämnar dig med cirka 1750 MB fritt att köra program.

Videouppspelning var bra, men som bara kan vara CPU gör sitt jobb. Kodning i iMovie verkar inte vara mycket snabbare än tidigare Core 2 Duo Mac - GPU-acceleration gör stor skillnad, så om det var på vi skulle veta. Oavsett framtida programuppdateringar möjliggör PureVideo acceleration, förblir CUDA och PhysX ses. Förhoppningsvis behöver du inte uppgradera till 10,6 för att se fördelarna.

Framåt till lagringssystemet, Hitachis MHZ2320BH G1 160 GB hårddisk har en spindel hastighet 5400 rpm, 8 MB buffert och SATA-II 3,0 Gb / s-gränssnitt. Detta är ett OK artist men storleken är en besvikelse. Även grundläggande bärbara datorer levereras med 320 GB nu - det är dubbelt så mycket utrymme som vad Apple erbjuder.

Optisk registrering är robust och Panasonic UJ868A täcker alla utom de mest exotiska format (CD-R 24x, CD-RW 4x, DVD-R 8x, DVD-R DL 4x, DVD-RW 4x, DVD + R 8x, DVD + R DL 4x DVD + RW 4x, DVD-RAM 5x). Detta är en slot belastning modell så det besparar dig mesig billiga känslan av normala bärbara fack lastning optiska enheter.

Blu-Ray läsning combo enheter blir allt vanligare i denna prisklass. Detta rundor ut min besvikelse med MacBook lagringssystem. RAM, HDD eller optisk - ingen av lagring specifikationer är i linje med denna bärbara pris.

Nätverk hanteras av en Marvell Gigabyte LAN. Inget värdelös 56k-modem här.

Trådlösa nätverksfunktioner drivs av Broadcoms Atheros 802.11n Wi-Fi-chip. Jag förväntade mig att hitta Intels senaste 5100-serien chip i Apples bärbara dator. Bortsett från CPU, det finns väldigt lite Intel inuti denna bärbara dator.

Realtek ger HD Audio Codec tillsammans med avkänning uttag som verkar fungera lite bättre än den förra MacBook som var kända för att fastna på digital ut-läge från gång till gång.

Port layout på MacBook är gles, du får två USB 2,0, mikrofon, hörlurar, Ethernet och Kensingtonlås portar. Man tittar på MacBook fall och design, jag vet inte om Apple kunde ha passar längre portar på denna bärbara dator. Det är ditt samtal om det är tillräckligt, jag behöver sällan så här många.

OS X Performance

Apples operativsystem verkar göra ett bättre minne jobb hantering än Vista. Omedelbart efter uppstart mängden RAM som används är 327 MB. Denna siffra är häpnadsväckande. Inte bara tillverkar Apple ett operativsystem som är ljusår mer polerat än Windows Vista, men det faktiskt använder hälften så mycket RAM.

Denna effektivitet innebär att MacBook aldrig kamp när dess naturliga OS. Multitasking med de medföljande program är en trevlig upplevelse som är fördröjning gratis. Den Xbench poäng är 119,01 som är 20-25% snabbare än den första generationen MacBook Pro.

Batteritiden är exceptionell i OS X. Apple annonserar fem timmars användning. Med ljusstyrka inställd på 50% MacBook gjorde följande:

Surfa Testet är krävande, tillbringade jag ungefär 25% av tiden strömmande video från YouTube. Enkel ordbehandling eller läsa uppgifter kommer att sträcka livet lite längre.

Vista prestanda

Om du installerar Vista får du en peppy liten anteckningsbok som bara kämpar om det finns massor av program öppna. Vid första uppstart, utan virussökning installerat, 577 MB MacBook minne som används. Detta är nästan dubbelt så vad används för tvekan överlägsen Mac OS X.

Boot Camp erbjuder en enda kontrollpanel för att konfigurera Apples hårdvara. Jag hade vissa problem med styrplattan fungerar i Vista. Specifikt jag inte kunde få musknappen för att stanna "klickade" när klickar drar för att göra ett val. Den högerklicka registrerade aldrig heller. Så småningom gav jag upp och bifogade en mus.

Standarddrivrutinen paketet ingår NVIDIA 176,44 drivrutinen. För nyare spel gillar Far Cry 2 måste du uppdatera till den senaste uppsättningen. Jag använde Dox: s 180,70 optimerad uppsättning drivrutiner (förmodligen den finaste modifierade drivrutiner tillgängliga vid testtillfället).

Först de syntetiska resultat - MacBook poäng 3.965 i PCMark05 och 2.088 poäng i 3DMark06. Detta sätter den nära några av de diskreta GPU lösningar som finns i bärbara datorer. MacBook kommer att vara något snabbare än bärbara datorer är utrustade med Radeon 2400 eller GeForce 8400M GPU och ungefär samma prestanda som enheter med Radeon 3450 och GeForce 9300M. För perspektiv är detta hälften så snabbt som vanliga dedikerade videolösningar som GeForce 9600M hittas i Acer och HP bärbara datorer i den här prisklassen och en fjärdedel av prestandan hos ett 9800m GPU som finns i Asus och Gateway bärbara spel i prisklass. Olika slag för olika folk, men om spel är viktigt för dig att du väger dina alternativ noga innan du köper.

Köra spel gillar Far Cry 2, kan Crysis Warhead, Fallout 3 och Call of Duty 4 på MacBook verka dumt, men för alla deras visuella prakt dessa spel kan skala ner till ganska låga inställningar. Detta gör att de ser lite äldre men spelet är i stort sett oförändrat.

Av dessa spel, sprang alla utom Crysis Warhead fint. Call of Duty 4 körde mycket bra och skulle förmodligen ha en del av detaljerna vände upp (vilket bådar gott för Call of Duty 5). Fallout 3 är i högsta grad spelbara - så Oblivion bör köra bra. Far Cry var en vänster mindre felmarginal, men om minimikrav inställningar det ser mycket bra ut.

Här är siffrorna:

Om du kan leva med några visuella kompromisser, kommer du vara nöjd med spelprestanda av MacBook. Jag måste påpeka, kan att liknande prissatta bärbara datorer kan du spela detta spel och medelstora inställningar (Acer 6935G) eller höga inställningar (ASUS G50vt-X1). Klart med siffror som dessa MacBook kommer att kunna köra World of Warcraft och liknande spel ganska bra. För många människor som kommer att vara tillräckligt.

Allt detta video spelande normalt skapa några allvarliga värme och med Apples bärbara datorer som är ett bekymmer. I en strävan att göra tysta datorer har det varit min iakttagelse att Apple uppoffringar fläkthastighet (som vanligtvis lika fler decibel) på bekostnad av ökad värme. Denna nya MacBook är betydligt bättre.

Högsta temperatur efter att ha kört riktmärken noterades vid den bakre ventilen vid 50 grader Celsius (122 grader Fahrenheit). Det är varmt, men det kommer inte sear huden. Fläktljud är uthärdligt och kylsystemet tenderar att sparka i början för att hålla temperaturerna i schack. Följande bilder illustrerar temperatur fångar:

Vista batteritiden är mycket annorlunda än OS X.

Som ni kan se, utan Apples mjukvara trolldom MacBook kämpar för att uppnå anständigt batteritid.

Wi-Fi-prestanda är mycket bra i Vista och OS X. antal nätverk som är synliga för MacBook och min Dell är desamma. Jag tyckte att MacBook kunde hålla en stark snabb signal hela mitt hem.

Ljudprestanda är också riktigt bra. För en sådan liten anteckningsbok jag blev förvånad av talarna på MacBook. De utklassa lätt högtalarna på min Dell E6400.

Slutsats

När det gäller design, är denna bärbara dator klassen fältet. Inte bara det ser trevligt, men materialen är top notch och Apples tankeväckande handen som MacBook innovativa pekplattan ge det en bra balans mellan form och funktion. Om allt annat var lika, eller åtminstone nära lika, skulle en rekommendation att köpa denna bärbara dator är lätt att göra.

Prestanda är acceptabelt. Detta är verkligen ett steg upp från den tidigare generationen MacBook, men det når inte många bärbara datorer i samma prisklass. Ärligt talat, var den gamla MacBook alltid en besvikelse med sin svaga IGP och problem temperatur när den trycks igenom även medelintensitet uppgifter.

Bang för buck är en besvikelse. Jag vet inte hur mycket det ganska skal kostnaden, men det lämnade mycket lite för interna komponenter. Apple tummar på RAM och utrymme på hårddisken, och du betalar en premie för en IGP-plattform som kommer att vara i $ 600 bärbara datorer snart - precis som den jämförbara AMD Radeon 3200 IGP.

Den största fördelen med den här anteckningsboken, och alla Apple-datorer är OS. Kör Vista, är denna bärbara dator inte snabbare än 600 $ budgetmodell. Men effektiviteten i OS X vrider mer från MacBook blygsamma interna.

En annan stor fördel är programvaran bunt. iLife 08 är stor och definitivt värt sitt 80 $ prislapp, men med en ny Mac får du det gratis.

Sammanfattningsvis är detta en stor liten anteckningsbok som jag känner är prissatt för högt. Kanske det höga priset är att styra efterfrågan, är Apple orolig för att de inte kommer att kunna bygga tillräckligt av dessa saker om de var prissatta på lämpligt sätt? Vad är ett lämpligt pris? Jag tror att dess $ 999 som granskas här. Det är en $ 400 premie över liknande spec'ed rivaler av plast och linkade av Vista och svälla ware.

Hålla den gamla plast MacBook modell i sortimentet som en olivkvist till värdet medvetna är konstigt. Dess 999 $ pris punkt erkänner orealistiska ingångspriset för den nya MacBook, men i och för sig är inga fynd heller. Det är svårt att föreställa sig att i det nuvarande ekonomiska klimatet att Apple inte kommer att införa något att konkurrera med netbooks och inträde maskiner nivå från Acer och Dell (som ofta mycket bättre än deras priser innebär). Kanske i januari har svaret.

Fördelar:

  • Stabil konstruktion
  • Imponerande industriell design
  • Fantastisk pekplattan
  • Utmärkt tangentbord
  • Centrino 2-processor
  • NVIDIA 9400M


Nackdelar:

  • Pris - det är $ 200-300 friendly enligt min mening
  • 2GB RAM är låg med dagens mått
  • 160GB HDD är låg med dagens mått


Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar