fredag 12 september 2008

Lenovo ThinkPad R500 Användarrecension

Lenovo ThinkPad R500 Användarrecension
av jin07 - 2008/09/12

Tidigare var Lenovo Thinkpad R-serien känd som "budget" Thinkpad modell, men på införandet av Thinkpad SL-serien, förlorade det den titeln. Tyvärr har SL-serien uppfyller inte ett av de vanligaste drag av en Thinkpad: överlägsen byggkvalitet. Har uppdatering av Thinkpad R-serien gjorde liknande kompromisser eller är det en värdig uppföljning?

Lenovo ThinkPad R500, stationär dator bärbar dator, föremål för översyn har följande konfiguration:

  • Processor: 2,26 GHz Intel Core 2 Duo P8400 (1066MHz FSB, 3MB cache)
  • Grafik: Intel Integrated Graphics Media Accelerator 4500M
  • Skärm: 15,4 "WXGA, Anti-Glare (1280 x 800)
  • Minne: 2GB PC3-8500 DDR3 SDRAM 1067MHz SODIMM minne (1 DIMM)
  • Lagring: 160 GB SATA-hårddisk (5400rpm)
  • Optisk enhet: DVD inspelningsbar 8x Max Ultrabay Enhanced
  • Trådlös och kommunikation: ThinkPad 11b / g trådlöst LAN Mini PCI Express Adapter III
  • Batteri: 6-cells Li-Ion
  • Mått: 14,1 "x 10,2" x 1,4 "
  • Vikt: 6,6 £ med batteri
  • Operativsystem: Windows Vista Home Premium
  • Garanti: 1-år

 

Orsaker till att köpa

Medan jag letade efter en ny laptop, fokuserade jag främst på billiga bärbara företagsdatorer. Anledningen till detta beslut är förankrad i en önskan om en välbyggd, långvarig bärbar dator med fast kundsupport. Dessutom behövde jag inte en bärbar dator med en dedikerad GPU eftersom denna laptop kommer i första hand användas för grundläggande uppgifter (internetaccess och Microsoft Word). Några av de andra bärbara datorer jag ansåg var Dell Vostro 1510, ThinkPad SL500 och Dell Latitude D830.

Var och hur Köpta

Denna ThinkPad R500 köptes genom Lenovos amerikanska webbplats med hjälp av Visa-rabatt erbjudandet. ThinkPad R500, som konfigurerats ovan, kommer att kosta dig $ 873 när du använder Visa-rabatt. Om du inte har tillgång till rabatten, kommer ovanstående konfiguration kostar $ 895. För en jämförelse kostar en liknande byggt Thinkpad T500, utan en diskret GPU, $ 1.008. Vid $ 873 eller $ 895, representerar ThinkPad R500 en prisvärd bärbar dator, även om jag önskar att det var lägre. Ändå anser jag att R500 är en fast del när man hänsyn till vad den erbjuder.

Bygg och Design

Medan den totala byggkvalitet på ThinkPad R500 är bra, det finns några områden för förbättringar. Innan jag går in i en analys av bygg och konstruktion av ThinkPad R500, vill jag säga att detta är en av de bästa inbyggda bärbara datorer som jag har stött på. ThinkPad R500 har en bättre byggkvalitet än ens mina betydligt dyrare HP 8510p.

Det första man lägger märke till när man tittar på R500 eller någon Thinkpad är dess boxy, svart, och relativt tråkig design. ThinkPad linjen kommer inte att vinna en stil tävling. Vid närmare inspektion av utsidan, det finns vissa nackdelar med R500. Plocka upp R500 blir det stora vikt det uppenbart. Jag förväntar mig inte 15,4 "bärbara datorer att vara lätt, men R500 känns bara lite för tung på £ 6,6. Skulle jag vara trött tyder denna laptop till en student som kommer att bära det vid sidan av sina böcker och mappar skolan. R500 är bättre som en stationär dator som stannar vid skrivbordet annat problem med R500 är dess totala tjocklek,. jag skulle föredra en tunnare laptop Dessutom är batteriet löst medan fäst till den bärbara datorn Slutligen innehåller den bärbara locket inte stängs tätt.. . Förhoppningsvis får inget litet genom öppningen och skadar den bärbara datorns skärm.

Storlek Jämförelse:

Trots min störtflod av negativ om utsidan förblir R500 ett mycket välbyggd och otroligt tålig bärbar dator. Jag har stått (ja, stod) ovanpå den bärbara datorn med absolut ingen skada på någon komponent. Den meningen ensam bör tala volymer om byggkvalitet. Handlovsstödet är lika hållbara och kunde stå emot min kroppsvikt.

Öppnandet av R500, nästa komponent upp för granskning är den bärbara datorns lock. Till skillnad från vissa andra bärbara datorer, har R500 faktiskt en spärr för att hålla locket nära. Det hade varit bättre om Lenovo hade gjort spärren metall istället för plast, men jag skulle föredra en plast lås till ingen alls. Lyckligtvis hade Lenovo levererar R500 med gångjärn. Inte bara är gångjärn av metall, men också gör ett bra jobb att hålla skärmen på plats. Gångjärnen är så starka, att man kan lyfta hela laptop med lock knappt öppna. Således, för att öppna den bärbara datorn, måste du använda båda händerna. Går vidare till själva locket finns en minimal mängd av Flex, men jag skulle inte bry dig om det. Dessutom, när knackar eller trycka på baksidan av locket, inga krusningar på skärmen. Min enda klagomål om locket är att kanterna, där gränserna på skärmen är lite större (överst och vänster gräns), skapa flex problem. Pressning på dessa gränser orsakar en del av plasten att lyfta från den huvudsakliga delen av locket. Tja, jag har en annan, mycket mindre kritik. Ljuset i locket som är tänkt att göra tangentbordet är lätt att se på natten ger endast en försumbar fördel.

Den sista korta klagomål om den inre delen av den bärbara datorn är den stora mängden flex över DVD-enheten.

Skärm

Ett av de vanligaste problemen med tidigare ThinkPads var en mörk skärm. Nu när R-serien har övergått till LED-bakgrundsbelyst skärm, är detta inte längre fallet. Den WXGA (1280 x 800) skärm är mycket ljus och ser stora övergripande. Jag har inte märkt några döda pixlar eller lätt läckage. I likhet med andra anti-glare skärmar återspeglar skärmen inte lätt och hjälper när man arbetar med direkt ljus träffar din bärbara dator skärm.

De vinklar på R500 är fattiga vertikalt och anständigt horisontellt. Med andra ord, de är som de flesta bärbara datorer.

Högtalare

De allra flesta bärbara högtalare är inte så bra, och R500 är inget undantag. Även om de är mindre än idealisk, högtalarna är funktionsdugliga så länge du inte förväntar fantastisk ljudkvalitet. De kan också uppnå en hög volymnivå när det behövs. Jag föreslår att du använder hörlurar om du är orolig med ljudkvalitet.

Processor och prestanda

R500 föremål för översyn kom med en Intel Core 2 Duo P8400, 2GB DDR3 RAM och en 160GB 5400rpm hårddisk. Med hjälp av denna inställning har R500 kunnat enkelt hantera alla de nödvändiga grundläggande uppgifter. Inget av programmen (Word, Thunderbird, Firefox, etc) känner någonsin trög, även när alla program är samtidigt. Vista själv driver också smidig och inte tar för lång tid att starta upp eller stänga.

När det gäller syntetiska riktmärken, R500, som utrustade presterar bra inom de flesta områden.

wPrime Resultat:


PCMark05 Resultat:


PCMark Vantage resultat:


3DMark06 resultat:


HDTune Resultat:

Som förstärks av de 3DMark06 resultat är denna laptop på något sätt en gaming laptop. Den integrerade chip kunde köra äldre eller mindre grafiskt intensiva spel. Utöver detta skulle jag inte räkna på 4500MHD att ge adekvat spelprestanda. Dock denna laptop inte köpt till spel på, dess enda syfte är för grundläggande vardagssysslor. För regelbunden hemanvändare eller människor som inte spelet, kommer denna laptop ger mer än tillräckligt med kraft.

Värme och buller

Kanske den mest överraskande delen av R500 är hur det behandlar värme och mängden brus den producerar. R500 är den i särklass lugnaste och coolaste laptop jag någonsin använt. När tomgång eller körs grundläggande uppgifter är R500 helt tyst. Det enda sättet jag kan höra något är genom att sätta mitt öra nästan direkt på den bärbara datorn. Även då allt jag hör är klick på hårddisken. Samtidigt, är den bärbara datorn ganska svalt. Ingenstans på den bärbara datorn finns det någon plats som känns obehagligt varm. Det borde inte vara ett problem med hjälp av R500 i ditt knä. Den chockerande delen är att R500 fungerar i princip densamma under belastning. Efter att ha kört alla riktmärken, var fan knappt hörbar. Jag kunde höra det utan mitt öra nära den bärbara datorn, men det var fortfarande mycket tyst. I form av värme, återigen, inga områden obehagligt varm. När jag kollade temperaturen på HWMonitor ca 1 minut efter testerna, var den enda förhöjd temperatur visas hårddisken. Jag skulle inte bli förvånad om GPU temperatur var högre efter riktmärken, men dess temperatur var inte finns.

Temperaturer Innan Prestanda:


Temperaturer Efter Prestanda:

Tangentbord och pekplatta

Tangentbordet känns bra att skriva på med massor av feedback. Men det känns som mer kraft behövs för att trycka ned en tangent jämfört med min 8510p. Det är av denna anledning som jag föredrar 8510p tangentbord över R500 tangentbord. En trevlig egenskap hos R500 är att om du spiller kaffe eller vatten på tangentbordet, avlopp det säkert avstånd från den bärbara datorns vitala komponenter. Som sagt, jag blev besviken med mängden flex närvarande. Under hela tangentbordet fanns olika nivåer av flex. På vänster sida, fanns det en minimal mängd flex som krävs en att trycka ned med en viss kraft. På höger sida, var den flexibla mer uttalad. Det fanns också böja på plastdelen innehåller volym, ThinkVantage och knappar makt.

Pekplattan är känslig, men den är för liten. Den horisontella bredden är tillräcklig, men pekplattan bör vara bättre vertikalt. Bristen på vertikalt utrymme gör pekplattan ganska värdelös för mig.

Jag gillar inte eller använda spårpunkter, men TrackPoint på R500 verkade bra.

Ingång och-utgång

Hamnen markeringen var fast, men kunde vara bättre. Jag skulle ha föredragit en extra USB-port och att ha portarna utspridda. Dessutom skulle en HDMI-port ha varit trevligt.

Fram: Trådlöst på / av, hörlurar / mikrofon, SD-kortläsare

Bak: Nätanslutning, Batteri, modem

Vänster: VGA, DisplayPort, LAN, tre USB, Firewire, PC-kortplats, ExpressCard/54

Höger: optisk enhet, Kensington-lås

Trådlös

Den trådlösa signalen är stark under hela min hela huset och passerar genom flera väggar utan någon märkbar.

Batteri

Batteritiden är vad jag förväntar mig från en 15,4 "laptop klocka in på tre timmar med 80% skärmens ljusstyrka och trådlöst påslagen. Genom mörkläggning skärmen att stänga av trådlös anslutning och kör endast grundläggande uppgifter, förväntar jag mig att batteriet kan sträckas till nära 4 timmar. Lenovo innehåller också sitt eget program energisparfunktioner för att hjälpa livet ökar batteri.

Operativsystem och programvara

Det enda operativsystemet tillgängligt för de flesta användare är Windows Vista. Man kan få en Windows XP Pro nedgradering alternativet om de köper 25 eller fler datorer per år. Inget operativsystem eller diskar återställningspunkter försågs med den bärbara datorn. Lyckligtvis har Lenovo dig med programvara för att skapa återställningspunkter diskar som en del av ThinkVantage programsvit. Genom att trycka på den blå ThinkVantage-knappen finns ett antal program tas upp. De flesta av dessa program är faktiskt användbara. Det finns en Rescue and Recovery, ett aktivt skyddssystem och ett System Migration Assistant för att nämna några. Det bör noteras att det finns några bloatware program som följer med R500.

Slutsats

Trots sina problem, är Lenovo ThinkPad R500 en enkel rekommendation för alla som önskar en bärbar dator för grundläggande uppgifter. Det ger mer än tillräckligt prestanda för dessa program och driver Vista utan problem. Den övergripande byggkvalitet skulle göra R500 säkert för resor, men dess vikt och storlek hindrar dess portabilitet. Ändå är dess kylsystem bästa jag någonsin sett. Så länge spel är inte högt på dina prioriteringar, bör ThinkPad R500 vara på din korta lista för bärbara datorer under $ 1.000.

Fördelar:

  • Stor kylsystem
  • Trevlig skärm
  • Övergripande byggkvalitet
  • Bra värde

Nackdelar:

  • Alltför tung och stor
  • Tangentbord flex är en besvikelse kommer från en Thinkpad



Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar