måndag 8 september 2008

Dell Latitude E6400 Användarrecension

Dell Latitude E6400 Användarrecension
av John Ratsey - 2008/09/08

av John Ratsey

Dell whetted vår aptit för de nya E-serien Latitudes genom några "läckor" på Engadget mars 2008. Bland de egenskaper som fångade min uppmärksamhet var 14,1 "WXGA + LED-bakgrundsbelyst skärm, ett mål inträde vikt 2kg (£ 4,25), en eSATA-port och en bakgrundsbelyst tangentbord. Förra året beställde jag en M1330 ett par veckor efter lanseringen, men fick uttråkad av att vänta och annullerats det, så i år flyttade jag snabbt och gjort min beställning för en E6400 inom några timmar efter lanseringen.

De grundläggande specifikationer min Latitude E6400 är:

  • Processor: Intel Core 2 Duo P8600 (2.40GHz, 1066MHz FSB, 3MB cache)
  • Skärm: 14-tums 1440 x 900 WXGA + LED-bakgrundsbelyst (matt finish)
  • Minne: 1GB DDR2-800 PC-6400 RAM (Nanya, 5-6-6-18)
  • Lagring: 160 GB 5400rpm hårddisk (Samsung HM160HI)
  • Optisk enhet: 9.5mm tjock SATA PLDS (Philips Liteon) 8A2SDVD + /-RW
  • Trådlöst: Intel 5100 802.11a/b/g/n
  • Grafik: Intel X4500HD
  • Storbritannien Bakgrundsbelyst tangentbord
  • ExpressCard-kortplats
  • Creative 0.3MP webbkamera och mikrofon
  • Batteri: 56Wh 6-cells
  • Standard E-serien 90W PSU och tillval smal 65W bil / flyg / AC-adapter
  • Mått: 335 x 244 x 33mm   (Inklusive fot om 2mm lång) eller 13,2 "x 9,6" x 1,3 "
  • Annonserade vikt: Quick Reference Guide säger "2,15 kg (4,75 lb) med UMA-grafik, 6-cells batteri, solid-state drive"
  • Faktisk vikt: 2.31kg   / £ 5,1 (med UMA-grafik, 6-cells batteri, hårddisk)
  • Resor vikt: 2.87kg / £ 6,33 (med standard 90W PSU), 2.68kg / £ 5,91 (med smal 65W PSU)
  • Windows Vista Business med XP Pro nedgradering

Konfiguration

Besluta om konfigurationen är en del av det roliga med att köpa en Dell. Jag beslutade P8600 var på rätt plats av prestanda-värdet kurvan. Jag är inte i 3D-spel så jag föredrog den lägre strömförbrukningen hos Intel GPU. LED bakgrundsbelyst WXGA + skärm var ett måste medan bakgrundsbelyst tangentbord kommer sannolikt komma användbar när jag jobbar någonstans där det finns ett strömavbrott. Den 160 GB hårddisk var det bästa alternativet på Dells kapacitet / prestanda / värde-kurvan (jag har redan fått en 320GB hårddisk som jag ska flytta över). 1GB RAM såg bäst prissättningen val eftersom jag kunde få 2GB håll för kostnaden för Dells 1GB uppgradering. Jag valde Express-kortplats sedan jag kunde vid behov få en adapter för att kunna använda mina gamla PC-kort. Jag ville ha en mikrofon och på den brittiska konfiguration mikrofon och webbkamera möts. Jag ville ha en intern 56k-modem, men detta var inte tillgänglig som ett alternativ så jag beställde ett USB-modem i stället. Likaså Bluetooth var inte tillgänglig när jag gjort min beställning och jag beställde en USB Bluetooth-enhet från annat håll (bra för mig eftersom jag bara använda det ibland). Ett alternativ jag valde var den 3-års förlängd garanti för batteriet. Enligt min erfarenhet ett batteri förlorar ungefär hälften av sin kapacitet på cirka 18 månader.


(Se stor bild)

Den E6400 mellan 15,4 "Samsung X60plus och 12,1" Toshiba R500

Medföljande programvara och dokumentation

Jag beställde min E6400 med Windows Vista Business plus Windows XP nedgradering plus media. XP nedgradering var förinstallerat (överraskande endast SP2 inte SP3) med en ominstallation DVD för Vista Business SP1. Andra skivor ingår Roxio Creator 9,0 DE, PowerDVD DX 8,0 och Dell Webcam Central programvara.   Det fanns inga drivrutiner / verktyg skiva (kanske jag har att skylla försäljningsagent för detta).

Den enda papper dokumentation är en broschyr om säkerhet, miljö och föreskrifter. Det fanns ingen snabb start eller bruksanvisningen i pappersform.   Viss information är inbyggd i hjälpsystemet men jag var tvungen att hämta de viktigaste guiderna från Dells supportwebbplats .

Bygg och Design

Dell har gett mer uppmärksamhet åt stilen på nya modeller och E6400 har mer karisma än sin föregångare. Det första intrycket på att plocka upp E6400 är att det inte bara känns solid, men är fast. Dell har inte valt den populära kilform och tjockleken är nästan konstant. Den lackering är varken matt eller glans, men någonstans mittemellan. Displayen har tillbaka en borstad metallfinish att lägga till lite stil. Jag skulle ha föredragit en röd, men de för närvarande inte är tillgängliga.


(Se stor bild)

Min E6400 på vågen (kg på vänster, kg på höger)

Det har varit omfattande diskussioner om vikten av E6400. Min E6400 med 6-cells batteri, hårddisk och optisk enhet vägde in på 2.31kg (£ 5,1) vilket är något mer än vad som skulle förväntas från rubriken vikt 1.95kg med en 4-cells batteri, SSD och vikt sparare modul men något mindre än en 2.55kg vikt (om än med 9-cells batteri) redovisas på annat håll.   Därför E6400 visar liten förbättring i vikt jämfört med sin föregångare och är endast 20 gram lättare än min Zepto 6024W .

Om gångjärn styvhet är en indikator på kvalitet så är nära toppen av listan. Öppna skärmen är en två-handed jobb. Displayen är tillbaka metallegering. Jag har försökt att trycka och vrida men jag kan inte få några krusningar på skärmen. Basen är ett enda ark av metall som hålls på plats av en skruv, som avsevärt förenklar åtkomst. Chassit själv verkar också vara av metall. Batteriet spärrarna i tätt utan vicka. Det finns en tillgänglig effekt mätare på batteriet.


(Se stor bild)

Botten av E6400 är mycket smidig. Detta, i kombination med de små gummikuddar, gör den sårbar för glider någon yta där fötterna inte kan greppa. Bottnen av batteriet är också ganska jämn och dig finns inga praktiska fingergrepp för att bära datorn i ena handen.


(Se stor bild)

Inuti botten: Notera den generösa kylsystemet.


(Se stor bild)

Under tangentbordet

Hårddisken hålls av två skruvar. Det finns ingen caddie för hårddisken. Den har bara en enkel infattning på slutet och det sitter tätt i chassit. Jag har observerat några tecken på någon chock-skydd beslag. Kanske Dell inte längre anser det nödvändigt, eftersom användarna har möjlighet att SSD eller enheter med fritt fall-sensorer.


(Se stor bild)

Visa

Enhetshanteraren visar displayen som LPL0140 (LG-Philips - är detta samma panel som i T400?). Vid full ljusstyrka är bländande (utanför vyn ovan var med bakgrundsbelysning på ca 70% ljusstyrka) och mitt första intryck är att denna display är väl värt den extra kostnaden. Mina första intryck är att kontrast, färg och betraktningsvinklarna är också bra förutom att färgerna börjar vända när skärmen skjuts tillbaka från den vinkelräta. Den vita är mycket vitt. Min kamera kan upptäcka några blödningar längst ned på skärmen, men det är inte märks vid normal användning. Hittills har jag inte märkt några döda eller fastnat pixlar. Jag brukade tro att gemensamma organisationen av marknaden panelen i min Zepto 604W var bra men det är långt bakom denna nya display.


(Se stor bild)

Detta foto av skärmen visar de rika färger


(Se stor bild)

Mycket bra horisontella betraktningsvinklar men begränsade vertikala betraktningsvinklar

E6400 har en sensor för omgivande ljus för att automatiskt justera ljusstyrkan. Men just nu har jag stängt av den eftersom det gav en mörkare skärm än jag skulle vilja (kanske på grund av att sensorn är längst ned på skärmen den ser mörka kläder).

Tangentbord och pekplatta

Den brittiska tangentbord har 84 tangenter, två färre än de flesta liknande bärbara datorer. Det finns en viss flex i mitten till höger område som inte märks vid normal användning och den totala nyckelåtgärd är trevlig. Det är en stor förbättring på min Zepto tangentbord. Jag har inte en Thinkpad eller äldre Dell-serien sitter i mitt hus som man kan göra jämförelser.   Mitt huvudsakliga klagomål är med layouten. Jag skulle ha velat se PgUp och PgDn mer tillgänglig och använd två tomma utrymmen precis framför den högra shift-tangenten (som Dell har gjort på mindre E-serien). Om Dell hade gjort det så skulle de inte ha behövt göra Num Lock och Scroll Lock Fn + F4 och Fn + F5.       


(Se stor bild)

Observera att detta är en brittisk tangentbordslayout. Den amerikanska tangentbord kommer att vara annorlunda

Pekplattan är en medelstor 66mm x 39mm Dell märkesvaror Alperna pekplatta. Det finns inget utrymme för en större på grund av knapparna för TrackPoint. Dock är pekplattan mycket smidig att använda och knapparna har utmärkt verkan, med långa resor, men rimligt låg kraft som behövs. Jag är inte en spårpunkt användare men dess verksamhet verkar vara slät. Det finns bra programvara för finjustering pekplattan och alternativ TrackPoint.

Ett av alternativen för E6400 är bakgrundsbelyst tangentbord. Det hjälper definitivt när det är dålig belysning. Det innebär också att bokstäver aldrig kommer avklinga nycklarna eftersom belysningen kommer upp genom den vita plasten inbäddad i nycklarna. Emellertid är belysningssystemet inte perfekt med ett område med lägre ljusstyrka i den övre mitten av tangentbordet. Dessutom, om du luta dig tillbaka från datorn då belysningen kan ses under tangenterna, som är en visuell distraktion. Ljussensorn kan användas för att styra bakgrundsbelysningen eller Fn knapparna kan användas för manuell kontroll.


(Se stor bild)

Sitta för långt bak och ljus kan ses under tangenterna.

STATUS-indikatorn lyser ovanför tangentbordet och är lättare att kontrollera än lamporna på kanten av handledsstödet. Statuslamporna syns inte när datorn är stängd så Dell har ger två lampor på utsidan. Strömindikatorn lyser blått när datorn är på eller blinkar när den sover. Batteriet lampan visar om batteriet laddas.


(Se stor bild)

En tur av sidorna

E6400 har ett lämpligt urval av hamnarna, inklusive fyra USB-portar (en har funktionen Ström Dela för att driva kringutrustning när datorn är avstängd och en är en USB / eSATA kombo port); mini Firewire; Gigabit Ethernet, VGA-port; en Display Port och eventuellt en modemport). Något jag har märkt är att de mycket korta fötter gör att de lägre portarna är mycket nära bordsskivan. USB-portarna är staplade som två par, så något fett enheter kan blockera två portar. Det finns ett SD / MMC-kortplats som stöder SDHC och köpare kan välja att ha antingen en Express Card eller en PC-kortplats.


(Se stor bild)

Det finns inte mycket på framsidan: SD / MMC-kortplats och displayen spärren.


(Se stor bild)

Vänster sida vy (med min Zepto 6024W på topp och CD fall vid sidan för att ge lite skala). Från vänster till höger: Säkerhetsfack, bildskärmsport, Power Dela USB-port över USB / eSATA combo-port, fläkt avgaser och smartkortplatsen över hårddisken


(Se stor bild)

Baksidan, vänster till höger: Modemport (blanked på min modell), nätverksport, DisplayPort-kontakt och eluttag.


(Se stor bild)

Höger sida, vänster till höger: Express-kortplats via FireWire-port, optisk enhet i mediefacket trådlösa omkopplaren och WiFi detektor ovanför ljudportar, två USB-portar.

Även gömd bakom batteriet, är ett SIM-kortplats.


(Se stor bild)

Hårddisk

Den medföljande 160GB HDD är en Samsung HM160HI. Detta har 160GB på en tallrik och därför har prestandan liknar en 320GB 5400rpm hårddisk.


(Se stor bild)

HDTune och HDTach rapporter till HM160HI

Optisk enhet

Den optiska enheten är en supertunn 9,5 mm (3/8 ") tjock enhet med SATA-kontakt. Jag valde DVD-brännaren och den medföljande enheten var en SATA PLDS (Philips Liteon) DU-8A2S. Det har full uppsättning av DVD-bränning anläggningar. Den enda som saknas funktionen jag vill är LightScribe. Den optiska enheten är lätt att avlägsna. detta tunnare enhet och därmed tunnare mediefack kan förklara varför en vik batteri är inte längre ett enkelt alternativ att göra.


(Se stor bild)

Nero InfoTool rapport för den optiska enheten


(Se stor bild)

SATA-kontakten för den optiska enheten med en USB-kontakt för skala. Den enda kontakten i mediefacket är för detta, så en annan lagringsenhet behöver en adapter.

Jag har stött på flera problem med denna brännare. Det skulle inte läsa en av mina programinstallationsskivorna. Av fyra dvd-skivor jag försökt bränna, misslyckades en under bränningen och en annan misslyckades under kontroll (men läs bra på en annan dator), så det verkar ha både bränna och läsa problem.

Ljud

De två stora galler på varje sida av tangentbordet föreslå en generös högtalare bestämmelse. Visar emellertid närmare granskning att ytfinishen är till stor del dekorativa med en liten (ca 12 mm eller 0,5 ") högtalare på varje sida med att göra allt arbete. Det finns en tydlig brist på bas och alldeles för mycket diskant även den maximala volymen är tämligen bra. Ljudet Föraren är IDT Audio och inget ljud Manager med utjämning alternativ, till exempel Realtek ger. Därför även om högtalarna varje sida av tangentbordet ger rimlig volym, det finns inget sätt att skära ned på diskanten och öka basen. Så på audio fronten är E6400 ett steg tillbaka från min Zepto.


(Se stor bild)

Den högra sidan högtalare med USB-kontakt för skala.

Webbkamera och mikrofon

Jag valde alternativet webbkamera och mikrofon (på Dell brittiska webbplats dessa två alternativ kommer tillsammans). Jag använde Skype för att få en indikation på kvaliteten på dessa komponenter. Webbkameran (endast 640 x 480 upplösning) är bra för chattar och inte mer. Det finns Webcam Central programvara som kan justera olika funktioner såsom zoom. Jag var mer imponerad av mikrofonen. Vanligtvis bärbara mikrofoner plockar upp alltför mycket buller från chassit. Denna mikrofon är placerad längst upp på skärmen som är acceptabelt brus fri.

BIOS

BIOS tillhandahåller omfattande alternativ. Detta foto ger en uppfattning om utbudet av tillgängliga alternativ.


(Se stor bild)

Fortsatt i andra delen



Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar