onsdag 3 september 2008

Dell Inspiron Mini 9 Recension

Dell Inspiron Mini 9 Recension
av Jerry Jackson - 2008/09/03

av Jerry Jackson

Förra året var en värld av budgeten bärbara datorer på huvudet med införandet av ASUS Eee PC: En 2-pund laptop med en 7-tums skärm och ett utropspris under $ 300. Före 2008 "budget bärbara datorer" var skrymmande, övervikt 15-tums bärbara datorer, medan "ultraportabla" datorer befallde en premie pris långt över $ 1.000. I ingen tid på alla termer som "budget ultraportabla", "subnotebook," och "netbook" blev en del av techno-nörd vokabulär. Varje bärbara tillverkare på planeten (även några som du kanske inte vet) kodade att skapa sina egna "netbooks" ... och Dell har äntligen gått med i partiet.

Dell Inspiron Mini 9 är en 8,9 "netbook med en $ 349 (Linux) eller $ 399 (Windows XP) utropspris och vissa imponerande funktioner. Dell var vänlig nog att förse oss med en förproduktion kopia av Inspiron Mini 9 så att vi kan göra en fördjupad kontroll och låta dig veta om denna netbook är verkligen "din nya bästa vän" ... eller bara konstig ungen du försöker undvika på bussen.

Våra pre-produktion Inspiron Mini 9 har följande specifikationer:

  • 1.6GHz N270 Intel Atom-processor
  • 1GB DDR2 533MHz (1 DIMM)
  • Ubuntu 8,04 Linux med anpassad Dell-gränssnitt (Inkluderar Open Office)
  • 8,9 "1024 x 600 WSVGA glänsande LED-bakgrundsbelyst display
  • 8GB miniPCI SSD kort
  • Intel GMA 950 integrerad grafik
  • 802.11b / g Wi-Fi
  • 4-i-1-kortläsare
  • 1,3 megapixel webbkamera, Dell Video Chat ansökan, Dell Support Center
  • 4-cells 32Wh Li-ion batteri (14,8)
  • Storlek: 9,2 "x 6,8" x 1,3 "(inklusive fötter)
  • Vikt: 2 £ 5.5oz (med 4-cellsbatteri), £ 2 11.6oz (med batteri och nätadapter)
  • Pris: $ 434 ($ 474 med Windows XP)


(Se stor bild)

Bygg och Design

Utformningen av Dell Inspiron Mini 9 är ganska likt andra netbooks har vi sett de senaste månaderna. Exteriören är täckt med blanka plast med mjuka linjer, rundade kanter och en stil som ser ut som det försöker hitta en balans mellan "kul" och "funktionell". Utseendet är ganska grundläggande, nästan som en miniatyr version av Inspiron 1525 bärbar dator. Blank plast finns på toppen av skärmen locket samt runt hela LCD och palm vilar. Matt svart plast används på basen av netbook och på tangentbordet. Totalt sett är utseendet ganska trevligt, men den glansiga LCD locket är en magnet för fingeravtryck och gör nya netbook ser lite skamfilat efter bara några minuters användning.


(Se stor bild)

Den byggkvalitet av Mini 9 är otroligt fast för en subnotebook av denna storlek och vikt. Konstruktionen är mestadels plast men alla plaster känner mig stark nog att hantera att kastas runt i en bookbag. Även de blanka plastytor verkar motstå mindre repor. Men var den mest imponerande byggkvalitet inslag i vår förproduktion enhet som insidan av chassit är förstärkt med magnesiumlegering i minst en plats (bakom tangentbordet och framför batteriet). Detta hjälper Mini 9 tåla mycket mer missbruk än en typisk helt i plast netbook.

När det gäller uppgraderingsmöjligheter, är Mini 9 mycket lättare att uppgradera än de flesta netbooks som finns på marknaden. Många av de netbooks vi har sett hittills kräver komplicerade demontering för att du ska komma till lagringsenhet, system-RAM eller trådlösa kort. Ännu värre, några andra netbooks har platser för uppgraderingar men inga anslutningar på moderkortet så det är omöjligt att uppgradera dem. Detta är inte fallet med Mini 9.


(Se stor bild)

Dell ingenjörer klok nog att placera alla viktiga uppgraderingsbara komponenter i ett område direkt under en enkel åtkomst panel som du kan ta bort med en vanlig skruvmejsel efter avlägsnande två skruvar. Mini 9 använder standard bärbar DDR2 RAM (800 MHz underclocked till 533MHz), vanliga trådlösa mini kort och en mini PCIe SSD-kort.

Operativsystem och programvara

Som nämnts, erbjuder Dell Mini 9 med antingen Windows XP eller en anpassad Ubuntu Linux operativsystem . Vår före produktionsenhet kom utrustade med Ubuntu och Dell utvecklade anpassat gränssnitt är peka-och-klicka enkelt och fungerar liknande Windows ... bara enklare (om du inte försöker installera nya program).

Mini 9 levereras med dussintals användbara program för allt från arbete och e-post för att lyssna på musik och titta på filmer. Till skillnad från de många fria program som är förinstallerade på Windows-baserade datorer, bör nästan ingen av programmen på operativsystemet Ubuntu betraktas som "bloatware". I själva verket är nästan alla program på denna netbook både användbar och lätt att använda.


(Se stor bild)

(Se stor bild)

(Se stor bild)

(Se stor bild)

(Se stor bild)

(Se stor bild)

Klicka på "webben"-ikonen och du kan välja från en av flera bokmärken eller bara öppna webbläsaren Firefox. Klicka på "Productivity"-ikonen och du får omedelbar tillgång till Open Office-program (kompatibel med Microsoft Office) eller Adobe Reader för PDF-filer. Klicka på någon standard filmfil och video spelar i antingen Media Player eller inuti Firefox ... du inte behöver spendera timmar med att söka för video plugins och codecs, filmerna spelar bara. Slösa inte iTunes tid ladda ner. Bara att koppla in din iPod och Music Manager upptäcker musikspelaren och börjar importera låtarna. Det är en del av den skönhet och enkelhet i Linux. Saker och ting fungerar bara.

Å andra sidan, om du någonsin att du behöver ett program som inte redan är installerat i Linux måste du känna till konsolen och skriva konstiga rader kod som "sudo streck" och "apt-get." Med andra ord, det är inte så enkelt som att bara ladda ner en Windows-fil programinstallation från en webbplats och klicka på "installera".

Om du är bekymrad över Linux, oroa dig inte. Dell erbjuder också Mini 9 med Windows XP, så Microsoft trogna kan andas en kollektiv suck av lättnad.

Tangentbord och pekplatta

De flesta billiga, full storlek bärbara datorer som finns på marknaden har dåligt byggda tangentbord som visar signifikanta flex / studsa när du skriver trycket tillämpas. Tack och lov, de flesta netbooks har anmärkningsvärt fast tangentbord på grund av att chassit är så litet att det inte finns mycket tomrum inuti den bärbara datorn för tangentbordet att böja eller studsa.


(Se stor bild)

Tangentbordet på Mini 9 är mindre trångt än vad vi har sett på de 7-tums och 8,9-tums ASUS Eee PC, men Dell tangentbordet är fortfarande mycket kompakt. Även om jag har vant skriva på netbook tangentbord, de första timmarna jag tillbringade skriva på Mini 9 var ganska frustrerande som tar liten plats och små knappar kräver att du använder en "jakt och picka" stil att skriva snarare än traditionella touch typing metoder. Detta innebär att lösenord blir manglas, e-post ser ut som rent nonsens, och spela spel som kräver tangentbordskommandon blir ganska försvårande.

Naturligtvis, när jag vant skriva på den lilla tangentbordet tangenterna kändes bara bra ... men detta tangentbord är inte avsedd att användas som en primär / huvuddator. För användare som vill köpa den här anteckningsboken som sin "huvuddator" i sina hem eller kontor, en fullstort tangentbord och extern mus rekommenderas.

Den enda "större" klagomål jag har om tangentbordet på Mini 9 är att funktionsknapparna alla är belägna i mitten av tangentbordet i stället den översta raden. Dessutom finns det ingen F11 eller F12 ... vilket är dåligt för människor som använder F11 för att maximera deras fönster webbläsare eller använda F12 som en programmerad kortkommando. Snälla, Dell, ge oss F11 och F12 på nästa generation av denna netbook!


(Se stor bild)

Pekplattan design är förvånansvärt trevligt för en budget netbook. Ytan är inte exakt "stor", men det är större än vad vi ser på de flesta netbooks. Pekplattan i vår förproduktion enhet var en Synaptics pekplatta med utmärkt känslighet, lyhördhet och smidig spårning. Med pekplattknapparna sitter i rätt läge och har trevligt, djupa, väl vadderade pressar utan irriterande "klick" när man trycker.

Visa

Den blanka LED bakgrundsbelyst display på Mini 9 är trevligt och levande med rika färger och god kontrast. De vita nivåerna är mycket tydlig, lutar åt den något varma / orange sida. Färger ser utmärkt med den glansiga skärmen, men till priset av ökade skärmen reflexer och bländning. Skärmen kan vara stark nog att visa utanför, men med alla de ljusa reflekterande ytor utanför är skärmen nästan omöjligt att se bekvämt. Inomhus reflektionerna är inte ett problem alls.

Horisontella betraktningsvinklarna är bra, så att du och en vän kommer inte att ha problem med att titta på en film på 8,9-tums skärm samtidigt. Vertikala betraktningsvinklarna är acceptabla, men färgerna tenderar att tvätta uppifrån och blir inverterad sett underifrån.


(Se stor bild)

(Se stor bild)

(Se stor bild)

(Se stor bild)

Hamnar och funktioner

Port val var bättre än genomsnittet för en netbook, med en multi-kortläsare, tre USB-portar, Ethernet / LAN, VGA och ljudingångar. Det finns inte mycket att klaga på här, även om det kan ha varit tillräckligt med utrymme i chassit designen för att stödja en extra USB-port eller Firewire. Här är en snabb rundtur i vad du får:

Framsida: Inga portar.


(Se stor bild)

Bak: Batteri


(Se stor bild)

Vänster: Plats för säkerhetslås, eluttaget, två USB-portar, och en 3-i-1 kortläsare


(Se stor bild)

Höger: hörlurar / mikrofon, USB, VGA-ut, och Ethernet


(Se stor bild)

Prestanda

Vår ordinarie val av prestandatester kan inte användas med den pre-produktion Inspiron Mini 9 med tanke på att det är en Linux-baserad bärbar dator. Vi kommer att publicera en uppföljning under de kommande veckorna med uppgifter om hur Windows XP fungerar på Mini 9, så håll utkik efter det.

Under tiden kan vi mäta den tid det tar att utföra ett antal enkla rutiner för att ge dig en uppfattning om hur Mini 9 utför. Kom ihåg att de hastigheter som anges nedan kommer att variera beroende på hur många program du har öppna vid varje given tidpunkt (multitasking alltid saktar ner saker).

  • Startup: ~ 20 sekunder
  • Öppna och ladda NotebookReview.com webbplats i Firefox: ~ 3 sekunder
  • Starta uppspelning på en 700 MB AVI videofil: ~ 3 sekunder
  • Starta Open Office-program: ~ 5 sekunder
  • Öppna ett 3.84MB PDF-dokument: ~ 3 sekunder
  • Öppna en 2.51MB PowerPoint-presentation: ~ 10 sekunder

För dem som är intresserade hastigheten på 8GB SSD, hdparm riktmärken SSD buffrade läshastighet på 26.91MB/sec. Som jämförelse utför 4GB SSD i ASUS Eee PC 4G på 21,78 MB / sek. Samtidigt har en Lenovo ThinkPad T60 med en snabb 7200rpm Seagate hårddisk en buffrad läshastighet på 54,62 MB / sek och en Toshiba Tecra A9 med standard 5400rpm hårddisk har en buffrad läshastighet på 44,87 MB / sek.

Medan Mini 9 inte kommer att vinna några priser för prestanda inom tillämpningar är start ganska snabbt och prestanda är snabb nog att hålla de flesta användare nöjda.

Äkta 1080p HD-videoinnehåll kan vara uteslutet bygger på specifikationer av Mini 9, men innan produktion enhet som används i denna översyn kunde hantera upp-skalas standard-definition video med stabila frame rates och jämnt ljud.

Högtalare och ljud

Medan vi är på temat ljud högtalarna på Inspiron Mini 9 är någorlunda imponerande för en budget netbook. Medan de två små stereohögtalare ligger under skärmen inte kan konkurrera med ljudkvalitet som finns på större multimedia bärbara datorer, högtalarna är fullt kapabla att spela korta videoklipp eller ljud system. Så länge du inte gör misstaget att försöka lyssna på gamla skolan hiphop på den inbyggda högtalarna du aldrig kanske märker bristen på bas.


(Se stor bild)

Det enda starka negativa jag har mot de inbyggda högtalarna är det faktum att den maximala ljudnivån inte blir lika högt som jag vill utan distorsion krypa in ljudet.

Hörlursuttaget på Dell Inspiron Mini 9 fungerar bra med de tre olika märken av hörlurar jag använt under provet. Inget statiskt brus eller annat brus märktes genom domkraften förutom brister i ljudkällan själv.

Värme och buller

När vi fortsätter att se i våra labb, nästan alla Intel Atom-baserade netbooks producera en rimlig mängd värme under drift. Dell Inspiron Mini 9 är inget undantag från denna regel. Under normala förhållanden såsom att surfa på webben, skriva ett dokument, eller ladda ner e-postbilagor, förblev yttertemperaturer på acceptabla nivåer. Den hetaste platsen på denna netbook var området kring det trådlösa kortet, så om du är på en flygning eller bort från en WiFi-anslutning kan det vara en god idé att stänga av trådlösa kortet för att hålla temperaturerna ännu lägre. De externa temperaturavläsningar nedan (anges i grader Fahrenheit) registrerades medan du surfar på webben och titta på en AVI-filmfil i ungefär 30 minuter:


(Se stor bild)


(Se stor bild)

När det gäller buller, vår förproduktion Mini 9 ganska anmärkningsvärt eftersom det gör bokstavligen ingen buller. Det finns inga fläktar eller spinning hårddiskar att störa dig (eller personer sittande bredvid dig) medan du arbetar. Naturligtvis är det faktum att Mini 9 saknar en kylfläkt sannolikt varför temperaturer på denna netbook är något högre än vad vi har sett på vissa andra Atom-baserade netbooks. Ändå Mini 9 blir aldrig oacceptabelt varmt, så vi acceptera detta mindre värmeökning i utbyte mot absolut tystnad.

Batteri

Vid normal användning, bakgrundsbelysning till 100 procent och använder trådlösa för surfande och titta flera DivX-filmer på 75 procent volym, lyckades Mini 9 för att leverera tre timmar och 38 minuters batteritid. Detta liknar vad vi har sett från Atom-baserade netbooks med 3-cells batterier, men vi hoppades på mer med tanke på den 4-cells batteri i Mini 9. Förhoppningsvis batteritid kommer att förbättras när vi testar Windows XP på den här maskinen. Fortfarande, även med bara 3 + timmars batteritid, ger Mini 9 rimlig reseupplevelse för en netbook priser under $ 400. Sänka skärmens ljusstyrka och stänga av trådlösa kortet bör ge tillräcklig batteritid för långvarig användning.


(Se stor bild)

Slutsats

Dell vill att du ska tro Inspiron Mini 9 är "din nya bästa vän." Tja, bebisarna är Mini 9 en fantastisk mobil följeslagare som hjälper dig att hålla kontakten och gör ditt liv enklare utan att tömma plånboken. Däremot kan jag skaka inte känslan av att Mini 9 är mer som "The Kid är du vän med på lunchen bordet, men är inte din BFF."

Ja, Mini 9 en stor netbook. Ja, den har ett bra pris. Ja, det säljer förmodligen mycket, mycket bra för Dell. Nej, kommer detta inte ändra världen som du vet det. Sanningen är att minst ett dussin andra tillverkare har släppt eller aviserat liknande netbooks innan den nya Inspiron Mini 9 anlände. Dell hade all tid i världen att utveckla något som slaktar konkurrensen på ett sätt som bara Dell kan. Tyvärr, medan Mini 9 är stor, lider fortfarande av några av samma problem som vi har sett i andra netbooks (värme, irriterande blanka plast, dålig tangentbord och ett litet batteri som kunde ha varit större utan att offra mycket storlek eller vikt).

Ytterst är det Dell Inspiron Mini 9 en fantastisk netbook som är säker på att hamna på många julen listar i år ... men det är bara "din nya bästa vän" om du är villig att bortse från några brister.

Fördelar

  • Liten och lätt
  • Lätt att använda
  • Mycket välbyggd och tålig
  • Lyhörd Synaptics pekplatta
  • Lätt att uppgradera RAM, SSD och trådlösa kort
  • Inga bullriga kylfläkt
  • Lågt pris för en ultraportabel

Nackdelar

  • Blir lite varm
  • Glossy plastlock är en magnet för fingeravtryck
  • Inga F11 eller F12, andra funktionsknappar i konstig plats
  • 4-cells batteri är trevligt, skulle 6-cellsbatteri bättre


Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar