måndag 12 maj 2008

Toshiba Satellite M305 Recension

Toshiba Satellite M305 Recension
av David Rasnake - 2008/05/12

Vi har lagt flera av Toshibas senaste mid-level, högglans Satellite bärbara datorer genom deras steg runt här i de senaste månaderna, och 14,1-tums Toshiba Satellite M305 är den senaste modellen i denna välbekanta lineupen av enheter för att komma upp för granska. Dela ut stora portioner av minne och processorkraft tapperhet i konfigurationen vi fått, är M305 en konsument-fokuserad laptop som potentiellt har makt att hålla avancerade användare nöjda.

Insvept i en kärlek-det-eller-hata-det glänsande yttre, de M305 mål allmänna användare samt de som söker en mobil multimediaenhet, med en uppgraderad ljudsystem och en chic multimedia yta styrarrangemang. Genast stilmedvetna och budget-medvetna, visas den senaste satellit att göra en massa saker rätt - om du kan komma förbi allt det blanka plast.


(Se stor bild)

För denna översyn, testade vi en M305-S4826 med följande specifikationer:

  • Skärm: 14,1-tums TruBrite TFT LCD, WXGA (1280x800) upplösning
  • Processor: 2,1 GHz Intel Core 2 Duo T8100 (800 MHz FSB, 3 MB L2-cache)
  • Hårddisk: 250 GB SATA, 5400 RPM
  • Minne: 3GB RAM (DDR2 SDRAM)
  • Optisk enhet: DVD SuperMulti med Labelflash
  • Hamnar och Slots: Tre USB 2,0, en IEEE 1394, ett ExpressCard 34, VGA, multi-format (SD / SDHC / MS / xD) kortläsare, 10/100 Ethernet, modem, mikrofon in, Hörlur ut
  • Trådlöst: Wi-Fi (802.11 a / b / g)
  • Grafik: Mobile Intel Graphics Media Accelerator X3100, 128-358MB delat minne
  • Operativsystem: Windows Vista Home Premium
  • Mått: 13,2 x 9,53 x 1,29 inches (BxDxH)
  • Vikt: 5,2 pounds
  • MSRP: $ 999,99

Styling och design

Även resten av NotebookReview besättningen var ganska hög på tidigare Toshiba bärbara datorer med hög glans Fusion slut, var jag visserligen skeptisk till M305: s glänsande nycklar och super-reflekterande lock. Om ytan påstås hållbara på något sätt det verkligen inte ser det.


(Se stor bild)

Efter några veckor med satellit, men jag känner att det är nödvändigt att dra tillbaka detta förhastade uttalande. Även om det är nästan omöjligt att hålla plana ytor på den bärbara datorn fri från fläckar, verkar den allmänna åsikten vara korrekt: hållbarhet definitivt inte ett problem med dessa datorer. Även en oavsiktlig run-in med en påse dragkedja - den typ av skrapa kontakt som skulle sätta en djup repa på ytan av de flesta bärbara datorer - inte bekymrar de M305 ytbehandling.


(Se stor bild)

Om du gillar den högteknologiska, hög profil utseende som det ger, är Fusion ser svelte, moderna och mycket tilltalande. Standarden utbud av funktionsindikatorer, den M305: s multimedia pekskärmen, och till och med satellit wordmark och pekplatta omger alla belysta med en mjuk glöd som ser bra under normala omgivande ljus (även om det kan vara lite ljus och hårda på ögonen när du arbetar i ett mörkt rum). Ett grunt-infälld tangentbord och pekplattknappar har en lika stilrena, genomtänkt utseende. En väl matchade grå och svart randig lock precis som vi har sett på andra nyligen Toshiba Satellite modeller rundor ut paketet.


(Se stor bild)

Bygga kvalitet och fysisk specifikationer

Om du är en av de bärbara datorer som bedömer bygga kvaliteten på en bärbar dator av hur mycket metall är synlig i sin konstruktion kommer M305 inte att tjäna många höga betyg i din bok: denna laptop handlar om plast, med blanka (och därmed, mycket uppenbara) polymerer som täcker nästan varje tum av sin yta. Återigen, medan smart plasten kan känna sig lite billig, de M305 motsäger denna idé med en stram, fast bygga och massor av fina detaljer.

Panel flex var till stor del obefintlig, spara lite ge den typiska problem plats strax över den optiska enheten på övre däck. På samma sätt kan jag framkalla bara den minsta antydan till skärmens rippel genom att böja den ganska styva locket. Som med de sista satelliterna har vi tittat på, verkar det M305 batteri inte särskilt väl förankrade, med ungefär en åttondel av en tum av front-to-back fritt spelrum.


(Se stor bild)

Gångjärn är en touch klibbig, och med deras plast beläggningar och tvivelaktiga inriktning ser ut som de kan vara en svag punkt på vägen, utan en långsiktig test, men det är svårt att säga säkert ett eller annat sätt på den punkten. Det finns ingen spärr hålla locket förankrade stängd, vilket gör åtminstone en orsak till Toshibas svåra att flytta gångjärnen både uppenbara och uppskattade. Och förutsatt att de är mer hållbara än de ser ut, jag tar styva gångjärn till svaga varje dag.

Med dessa klagomål tydligt registreras, imponerar M305 är generellt solid konstruktion ändå. Om den inte exakt visa upp tanken-liknande skrov en high-end bärbara företagsdatorer, för en mid-level konsumenter laptop finns mycket lite av konsekvens att klaga med M305.

På 5,25 pounds anser 14,1-tums satellit bara lite fetlagd för sin storlek, men denna densitet bidrar till en allmän känsla av kvalitet mer än det förringar för mycket från M305: s bärbarhet. Mätning i drygt 1,25 inches tjock på bredaste stället är satellit inte stellar i termer av total kompakthet heller, men det verkligen lever upp till förväntningarna med tanke på dess pris.

Skärm

Vid 14,1 inches är M305 display uppenbarligen mindre än den nyligen omdömet A305: s 15,4-tums version, men prestanda kan beskrivas i nästan exakt samma villkor. Bakgrundsbelysning är jämn, med praktiskt taget inga märkbara blödning, vilket gör färgerna pop levande över skalan.


(Se stor bild)

Som med A305, men samtidigt horisontella betraktningsvinklar är trevliga och brett innan färgen börjar invertera, det finns en bestämt "sweet spot" på den vertikala axeln: svälja ut din vertikala vinkeln för mycket och skärmen snabbt börjar förlora all tillstymmelse till kontrast. Rör sig i motsatt riktning, färg invertera relativt snabbt. Detta i kombination med det faktum att M305 display inte kan luta så långt tillbaka som de på vissa konkurrerande modeller innebär att om du ofta arbetar med din bärbara dator i knät på udda skärm till tangentbord nyckeltal, kan du ha svårt att hitta en position som ger bästa möjliga tittarupplevelse.

Ljusstyrkan är ställbar i åtta steg, med de moderata effektinställningar fungerar bra för inomhusbruk vid normala förhållanden. Sammantaget, medan M305: s glänsande skärm är inte perfekt, dess livfulla färger, bra ljusstyrka och minimal reflektivitet lägga alla upp till en ganska imponerande prestanda för satellit i detta avseende.

Tangentbord och pekplatta

Jag säger upp framför vad som kan vara på sinnen många: M305: s blanka tangenter ser konstig, och verkar som om de inte skulle vara trevligt att skriva på.

Som med målet i allmänhet, och som vi har upptäckt tidigare att testa andra liknande speced bärbara datorer, men bevisar Toshibas högblank tangentbordet för att vara mycket bättre än väntat. Nyckelåtgärd är ganska kort - ett faktum som vissa maskinskrivare tveklöst kommer ogillar - men nycklarna har en snabb, positiv känsla när man trycker. När du anpassa sig till den något hala känslan av blanka tangenter har målet en trevlig taktil känsla som faktiskt fungerar förvånansvärt bra för snabb typning.


(Se stor bild)

Jag hade ett problem med en pipig Backsteg, och några av de större knapparna (vagnretur och skift nycklar är den mest använda, och därmed de mest uppenbara, brottslingar) inte känner sig som fast monterade som jag skulle ha velat . Ändå glans tangentbordet ser bra ut, känns både trevligt och väl konstruerat, och som vi har kommenterat tidigare, det finns ingen oro för en matt finish gnugga bort av nycklarna över tiden med flitigt användande.


(Se stor bild)

Jag var lite mindre nöjda med M305: s pekplatta erfarenhet. Dynan är liten, något konstigt färdig (det är den enda strukturerade delen av hela anteckningsboken), och är inte bra ur en känslighet synvinkel. Det faktum att plattan inte är infälld i den övre däck eller avgränsas av en upphöjd kant innebär också att jag fann mig själv ofta kör "out of bounds" att försöka musen över skärmen, till exempel. Ingen av dessa frågor närmar även stora problem i mitt sinne - mer som mindre populärare som mest.

Hamnar och enheter

Med tre USB-portar, är M305 spelar om par för kursen i form av 14,1-tums bärbara datorer, men M305 USB-kortplatser göra något unikt för Toshibas senaste skörd av bärbara datorer: med sin innovativa "viloläge och uppladdning"-funktionen, hamnarna kan användas för att ladda USB-anslutna enheter (iPod till exempel), oavsett om datorn är på eller inte - det enda kravet är att datorn måste vara ansluten till nätström. Även om det inte nödvändigtvis löser mobila laddning frågor (eftersom det inte kommer att dra ström när datorn är på batteri), att kunna använda datorn som en laddningsstation oavsett dess makt tillstånd är en smart idé.

Införandet av Firewire samt en Express Card-kortplats gör många vill göra något mer seriöst Computing glad. HDMI verkar också vara ett alternativ för vissa konfigurationer, men hamnen utrymmet var tomt på vår testenhet. På den optiska enheten fronten, M305 har en smal bricka-laddning DVD-R/CD-R Combo Drive med Labelflash på skivavbild bränna teknik.

Som på de billigare Satelliter, omfattar M305: s video ut några skruvkabelskor. Jag antar Toshiba förutsätter att ingen tar sig tid att faktiskt låsa en videoanslutning på en bärbar dator någon, med tanke på att dessa ofta tillfälliga arrangemang, fortfarande känns det lite som scrimping till mig, och som någon som regelbundet använder en andra skärm med min bärbara dator och inte vill oroa sig för videokabeln kopplas själv när datorn flyttas, jag benägen att se detta som ett potentiellt anmärkningsvärt tillsyn för vissa användare.


Sedd framifrån. (Se stor bild)


Vänster sidovy. (Se stor bild)


Höger sidan. (Se stor bild)


Bakifrån. (Se stor bild)

Ljudprestanda

Iklädd en förminskad version av Harman / Kardon märkesvaror systemet ses på andra mid-level Toshibas är ljudprestanda inte dåligt alls med M305. Basljudet kan vara lite rikare, och (att vara picky) toppar kan vara lite tinny genom M305: s ljudsystem, men ljudet var naturligt i alla volymer med distorsion ganska imponerande svårt att komma med. För mobil filmvisning eller on-the-road-ljud, är satellit en perfekt kompetent artist och lite till.

Jag hade inga problem med surrande, gnällande, eller annan signal föroreningar antingen genom högtalarna eller hörlursuttaget.

Värme och buller

Den enda särskilt irriterande hotspot var en som regelbundet utvecklades efter ca 30 minuters användning under min vänstra handled, gör mig uppfatta hela anteckningsboken som varmare än det faktiskt var. Även om det går lite varmare än vissa kanske föredrar, för en mindre maskin värmeavledning verkligen inte så illa, vilket gör M305 relativt bekväm att använda direkt i knäet för lätt datoranvändande som ordbehandling och webbsurfning.


(Se stor bild)

Om värmeavledning inte exakt imponera, men gör M305: s nästan ljudlös fläkt. Satellitens sida frånluftsfläkt är inte hörbar vid typiska kontor vitt bullernivåer vid körning på normala hastigheter.

Batterilivslängd

Använda Vista "balanserad" inställning strömhantering svartabörshajar den M305 höger vid tre timmars batteritid på en full laddning av dess 3700 mAh pack. En lätt nedgångna test med några surfning och allmän kontor App arbete på konservativa inställningar skärmen ljusstyrka gav rätt till 2:45 innan systemet varnade mig att plugga i. Likaså om du är villig att använda minskad ljusstyrka inställningar och inaktivera Wi-Fi medan du tittar, om du planerar att titta på alla fyra timmar Lawrence av Arabien på batteri, bör du kunna få igenom de flesta DVD-skivor i en enda laddning (om bara).

Kort sagt, om det är inte precis klassledande, att kunna rimlig förvänta tre fasta timmar av datorer på en laddning är inte alltför illa för en kompakt bärbar dator som kommer ganska nära vad som kan kallas "budget" prissättning territorium.

Prestanda och Benchmarks

Denna kategori är definitivt en blandad påse för satellit, med sin framgång som resultat anteckningsbok stor del beroende på avsedd användning. Med tre gigabyte RAM-minne och dess Intel Core 2 Duo "Penryn" chipset, de M305 sport en ganska hög effekt processor och minne combo. Användningen av integrerad grafik, men tjänar till hamstring mycket av denna kraft där spel och andra 3D-grafik använder berörs.

För standard komplement datoranvändande, till och med arbeta med bilder och lätt videoredigering, är M305 mer än tillräckligt snabbt. Arbeta i Photoshop, tog det en ganska involverad flera filer projektet överbelasta M305: s tillgängligt RAM-minne och flera komplexa processer körs samtidigt märkbart springa ifrån sin processor. Förutsatt att du inte letar efter en bärbar spelmaskin då bevisar M305 vara ganska robust i kraft avdelningen.

wPrime är ett program som tvingar processorn att göra rekursiva matematiska beräkningar, är fördelen med detta program att det är flertrådade och kan använda båda processorkärnor samtidigt, vilket ger mer exakta benchmarking mätningar än Super Pi. (Lägre nummer innebär bättre prestanda.)

Notebook / CPU wPrime 32M tid
Toshiba Satellite M305 (Core 2 Duo T8100@2.1GHz)
38.532s
Toshiba Satellite A305 (Core 2 Duo T8100@2.1GHz) 36.442s
Asus M51S (Core 2 Duo T5550@1.83GHz)
46.293s
Lenovo IdeaPad Y510 (Core 2 Duo T5450@1.66GHz) 50.184s
HP Pavilion dv6700t (Core 2 Duo T5450@1.66GHz) 50.480s
Dell Inspiron 1525 (Core 2 Duo T7250@2.0GHz)
43.569s
Dell XPS M1530 (Core 2 Duo T7500@2.2GHz)
37.485s
Portabel En SXS37 (Core 2 Duo T7250@2.0GHz)
41.908s
Sony VAIO NR (Core 2 Duo T5250@1.5GHz) 58.233s
Toshiba Tecra A9 (Core 2 Duo T7500@2.2GHz) 38.343s
Toshiba Tecra M9 (Core 2 Duo T7500@2.2GHz) 37.299s
HP Compaq 6910p (Core 2 Duo T7300 @ 2GHz) 40.965s
Sony VAIO TZ (Core 2 Duo U7600@1.20GHz) 76.240s
Zepto 6024W (Core 2 Duo T7300 @ 2GHz) 42.385s
Lenovo T61 (Core 2 Duo T7500@2.2GHz) 37.705s
Alienware M5750 (Core 2 Duo T7600@2.33GHz) 38.327s
Hewlett Packard DV6000z (Turion X2 TL-60@2.0GHz) 38.720s
Samsung Q70 (Core 2 Duo T7300@2.0GHz) 42.218s
Acer Travelmate 8204WLMi (Core Duo T2500@2.0GHz) 42.947s

3DMark06 jämförelse resultat grafikprestanda (högre poäng betyder bättre prestanda):

Notebook 3DMark06 Score
Toshiba Satellite M305 (2.10GHz Intel T8100, Intel X3100)
539 3DMarks
Toshiba Satellite A305 (2.10GHz Intel T8100, ATI Radeon 3650 512MB)
3.810 3DMarks
Asus M51S (1,83 GHz Intel T5550, Nvidia 9500M GS 512MB)
3.749 3DMarks
Lenovo IdeaPad Y510 (1,66 GHz Intel T5450, Intel X3100) 543 3DMarks
HP Pavilion dv6700t (1.66GHz Intel T5450, Nvidia 8400M GS 256MB) 1.556 3DMarks
Dell Inspiron 1525 (2,0 GHz Intel T7250, Intel X3100)
545 3DMarks
Sony VAIO NR (1,5 GHz Intel Core 2 Duo T5250, Intel X3100)
504 3DMarks
Dell XPS M1530 (2.20GHz Intel T7500, Nvidia 8600M GT 256MB) 4.332 3DMarks
Dell Inspiron 1520 (2,0 GHz Intel T7300, NVIDIA 8600M GT) 2.905 3DMarks
Dell XPS M1330 (2,0 GHz Intel Core 2 Duo T7300, NVIDIA GeForce Go 8400M GS 128MB) 1.408 3DMarks
Samsung Q70 (2,0 GHz Core 2 Duo T7300 och nVidia 8400M G GPU) 1.069 3DMarks
Asus F3sv-A1 (Core 2 Duo T7300 2.0GHz, Nvidia 8600M GS 256MB) 2.344 3DMarks
Alienware Area 51 m5550 (2,33 GHz Core 2 Duo, NVIDIA GeForce Go 7600 256MB 2.183 3DMarks
Fujitsu Siemens Amilo Xi 1526 (1,66 GHz Core Duo, nVidia 7600Go 256 MB) 2.144 3DMarks
HP dv6000t (2,16 GHz Intel T7400, NVIDA GeForce Go 7400) 827 3DMarks


PCMark05 mäter total anteckningsbok prestanda (högre poäng betyder bättre prestanda):

Notebook PCMark05 Score
Toshiba Satellite M305 (2.10GHz Intel T8100, Intel X3100)
4.224 PCMarks
Toshiba Satellite A305 (2.10GHz Intel T8100, ATI Radeon 3650 512MB)
5.622 PCMarks
Asus M51S (1,83 GHz Intel T5550, Nvidia 9500M GS 512MB)
4.649 PCMarks
Lenovo IdeaPad Y510 (1,66 GHz Intel T5450, Intel X3100) 3.749 PCMarks
HP Pavilion dv6700t (1.66GHz Intel T5450, Nvidia 8400M GS 256MB) 3.386 PCMarks
Dell Inspiron 1525 (2,0 GHz Intel T7250, Intel X3100) 4.149 PCMarks
Dell XPS M1530 (2.20GHz Intel T7500, Nvidia 8600M GT 256MB) 5.412 PCMarks
Dell Inspiron 1520 (2,0 GHz Intel T7300, NVIDIA 8600M GT) 4.616 PCMarks
Dell XPS M1330 (2,0 GHz Intel Core 2 Duo T7300, NVIDIA GeForce Go 8400M GS) 4.591 PCMarks
Sony VAIO NR (1,5 GHz Intel Core 2 Duo T5250, Intel X3100) 3.283 PCMarks
Lenovo ThinkPad X61 (2,0 GHz Intel Core 2 Duo T7300, Intel X3100) 4.153 PCMarks
Lenovo 3000 V200 (2,0 GHz Intel Core 2 Duo T7300, Intel X3100) 3.987 PCMarks
Lenovo T60 Widescreen (2,0 GHz Intel T7200, ATI X1400 128MB) 4.189 PCMarks
HP dv6000t (2,16 GHz Intel T7400, NVIDA GeForce Go 7400) 4.234 PCMarks
Fujitsu N6410 (1.66GHz Core Duo, ATI X1400) 3.487 PCMarks
Alienware M7700 (AMD Athlon FX-60, Nvidia Go 7800GTX) 5.597 PCMarks


HDTune resultat:


(Se stor bild)

Slutsats

Närmar här omdömet var jag inte särskilt entusiastiska över vad M305 hade att erbjuda: det verkade som en ganska run-of-the-mill bärbara datorn i en visuell paket som jag hittade ganska oattraktiv. Om mina förväntningar blandades har satellit imponerade konsekvent på nästan alla områden, visar sig vara en kraftfull dator följeslagare (förutsatt att du inte behöver de resurser som dedikerat grafikminne ger) och en trevlig maskin att använda.

Fusion Finish är fortfarande kontroversiell, men medan jag är fortfarande inte förtjust i utseende (och kan inte stå dess tendens att komma undan omfattas i fläckar till synes från en enda beröring), det finns ingen tvekan i mitt sinne om målet är hållbarhet eller funktion . Likaså för den udda utseende men bra känsla blank tangentbord. Om jag var en öppen skeptiker går i, har M305 vunnit stort mig över med bra prestanda, stabil konstruktion, en stor skärm och ett hyfsat starkt batteri. Om det inte gör - utöver det visuella, åtminstone - precis hoppa av sidan, med tanke på dess gata pris höger vid $ 1.000 som testas, är M305 inte en dålig affär att starta, vilket gör det till en pålitlig, prisvärd val för allmänna användare söker stil och bärbarhet.

Fördelar:

  • Solid konstruktion och till synes unscratchable Fusion Finish
  • Utmärkt, levande skärm som är glänsande utan bländning
  • Glossy tangentbord med fin, mjuk åtgärder
  • Bättre än genomsnittet ljudprestanda

Nackdelar:

  • Kör lite varm runt
  • Rikliga glansiga plast ser ut och känns billigt i viss
  • Ingen särskild grafik alternativet


Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar