torsdag 10 januari 2008

Acer Aspire 5920 Användarrecension

Acer Aspire 5920 Användarrecension
av Gilo - 2008/01/10

Acer döljer inte sin strävan att dominera den bärbara marknaden med samma formel som fick Dell till första plats i det förflutna med dess Inspiron linje, topp specifikationer för dollarn. Den "Gemstone" är deras senaste linje och Aspire 5920 är toppmodellen. Men leverera det?

Min valda anteckningsbok var Acer Aspire 5920-6313 utrustad med följande specifikationer:

  • 15,4-tums WXGA (1280 x 800) CCFL CrystalBrite (blank) skärm
  • Intel Core 2 Duo T5250 (1.5GHz, 667MHz FSB)
  • 2GB DDR2-667 SDRAM
  • 160GB 5400 RPM SATA-hårddisk
  • HD DVD / DVD-RW-enhet
  • NVIDIA GeForce 8600M GT 256MB DDR2
  • 802.11a/b/g WLAN
  • Två högtalare och en inbyggd subwoofer
  • Windows Vista Home Premium


(Se stor bild)

Anledningen till att köpa

Efter söker en stationär dator bärbar dator med spel kapacitet jag hittade Acer 5920-6313 erbjöd oöverträffade specifikationer för pengarna. Vid tidpunkten för köpet det slog även Inspiron 1520 jämfört i en spec till spec analys. Acer: 1, Dell: 0.

Köpa Erfarenhet

Best Buy hade Acer 5920-6313 för $ 1.049, men jag missade som handlar så jag var tvungen att hitta min på ebay. Jag köpte en från "HD Gamer butik," en av de många alias i ett företag som heter Dealtree som är specialiserade på Best Buy avkastning. Men i stället för att få den annonserade "Liksom nya i originalkartong" Jag fick en icke-fungerande, fysiskt brutit anteckningsbok utan låda eller tillbehör vad så någonsin. Detta företag skulle inte ta ansvar och åtgärda problemet så jag var tvungen att skicka den bärbara datorn till en Acer certifierad labb, betala extra pengar för reparation och vänta i ytterligare fem veckor. Tech bestämde bärbara skärmen vara felaktig utan relation till den fysiska skador som inte skulle ha hänt ändå hade den bärbara datorn varit i originalkartong och inte så dåligt packade, men ändå Dealtree vägrade att erkänna deras fel och tar fullt ansvar.

Kort sagt, detta var den värsta ebay erfarenheten hittills, men det finns en annan anledning till varför jag säger allt detta. I väntan på den bärbara datorn för att komma tillbaka från labbet jag köpte en annan 5920-6313 från en annan säljare. Som får mig att grop två 5920-talet i denna översyn som även jämföra den ursprungliga skärmen med ersättande skärmen på reparerade enheten.

Bygg och Design

Acer marknadsföring heter deras nya Aspire linjestil "Gemstone" men vi kallar det sten. En rundad, mörk yttre formen i kombination med gulaktigt grå sten-liknande insida påminner mig av naturliga floden småsten. Emellertid stoppar naturen när det gäller tangentbord området. Den något excentriska tangentbordet har en högteknologisk look kamning massor av blå lysdioder, räfflade geometriska linjer och vinklar, inklusive en lutande mellanslag.

Du kan älska det eller hata det, men du måste applådera Acer för innovativa stil, speciellt i kontrast med Dells 1520/1720 styling uttalande som huvudsakligen består av olika färger för locket. En annan punkt för Acer.

Synd att sten inte komma utan konstruktionsfel. Den blanka lock ser ganska trevligt med "flytande" Acer-logotypen, men är ett fingeravtryck magnet. Locket förhindrar porlande på skärmen och öppnas med en bil boot som handtag, men det är inte lika lätt att använda som den traditionella reglaget. Dessutom känner jag inte bekväm att tillämpa mer tryck uppåt på handtaget när du lyfter på locket hela vägen upp så jag bara använda den för att frigöra spärren och sedan lyfta upp locket genom att hålla den icke-rörliga skärm bezel istället.


skugga logotyp (se stor bild)


lockets handtag (se stor bild)

Locket gångjärn, medan fast, utgör ett annat problem. De luta skärmen bakåt och nedåt så det blockerar en del av den bakre sidan, vilket resulterar i inga portar bortsett från DC-uttaget. När locket är öppet är det svårare att koppla in stickkontakten (korrekt byggd med en 90 graders vinkel för att minska eventuell stress på DC-uttaget). Den sänkta skärmen eliminerar också en ordentlig ventil som kunde ha varit placerad där. Acer: 2 Dell: 1.


lock gångjärn (se stor bild)

Jag känner ett behov att ta upp några påståenden om den högra sidan USB-porten närhet till den optiska enhetens släde. Använda en USB-mus facket är fri att öppna och stänga utan att vidröra USB-kontakten. Emellertid är det ibland hindras av musen sladd ... men det är inte så stor grej. Den bärbara datorn i allmänhet känns ganska mycket fast som det ska vara för sin storlek och 6,6 pounds vikt.

Skärm

Acer har sin CrystalBrite skärm med 220 nits ljusstyrka och 8 ms svarstid och skärmen är mycket ljus ut. Tyvärr är det allt jag kan säga för denna skärm. Det finns mycket lite kontrast till den punkt de svarta är bara mörkt grå i bästa fall. Även om det inte kan visa korrekt svarta skärmen lyckas vara irriterande reflekterande. Problemet förvärras av de fattiga betraktningsvinklar på alla håll, sa jag vinklar? Jag menade en vinkel.

Man skulle kunna tro att det är bara en dålig skärm men lyckligtvis (eller olyckligtvis om du frågar mig) vi kan jämföra två Acer 5920 skärmar sida vid sida. I bilden nedan den bärbara datorn till höger har den ursprungliga AU Optronics panel och den bärbara datorn till vänster är ersättningen Chi Mei Optoelectronics panel som visar någon verklig förbättring.

För att vara rättvis, de flesta konsumenter bärbara datorer uppvisar idag blanka skärmar som ibland offrar svart och kontrast för levande färger i ett försök att lura i köpare. Ändå skulle jag hellre ha ett val av en matt skärm med djupare svärta och hög kontrast. Inga poäng delas ut.


CMO 1526 lämnade AUO 2774 höger (se stor bild)

Högtalare och mikrofoner

Ljudsystem på Pebble 5920 består av två högtalare gömda under en elegant grill placerad ovanför tangentbordet och en subwoofer inbyggd i undersidan. Kombinationen ger acceptabla resultat som är långt över genomsnittet för bärbara ljud. Men efter att ha en Dell bärbar dator med en subwoofer i det förflutna jag förväntade mig en mer imponerande språng ur en nyare bärbar dator. Den bifogade Realtek ljud föraren har ett överflöd av alternativ och inställningar men.


Högtalargallret (se stor bild)


Subwoofer (Visa större bild)

Med en volym ratten är bra, men ratten har ingen feedback eller motstånd som gör det röra sig vid minsta beröring och svårt att ställa in rätt volym. Den saknar också en "stoppunkt" så du kan inte veta när du nått toppen / lägsta punkt om du inte använder den på skärmen volym displayen. Dess plats i fronten under den nedre "läppen" betyder att det inte är lätt att nå när den bärbara datorn vilar på knät. Likaså med hörlurar portar platsen längst fram som alltid slår mig som benägna att betona skador.

För videokonferenser Acer ingår en inbyggd VGA-webbkamera i locket handtag med inbyggda mikrofoner på varje sida. Inget spektakulärt men alla inte illa för en 15 "notebook Acer:. 4, Dell: 1.


webbkamera med 2 mikrofoner (se stor bild)

Tangentbord, pekplatta och media Kontroller

Det konstiga ser tangentbordet är i nivå med dagens genomsnittliga, men den har en märkbar mängd flex i rätt skift område som inte får förekomma i en modern bärbar dator av denna storlek och vikt.


(Se stor bild)

Den jämna ytan pekplattan är lyhörd och lätt att använda tack vare textur och breda bildformatet, det är så stort jag ibland fann mig själv oavsiktligt flytta markören. Lyckligtvis kan du slå av och på med den utsedda FN + F7 kombination. Acer lyckades pressa i en tredje mittknappen som är tänkt att fungera som en fyra-vägs joystick för snabb rullning och navigering.


(Se stor bild)

Som förväntat från en media anteckningsbok finns det gott om genvägar på tangentbordet sidorna för att vända den trådlösa kommunikationen på / av, starta en webbläsare, e-postklient och Acer Arcade. Den högra sidan har en blå bakgrundsbelyst media panel spelare touch.


(Se stor bild)

På Acers vägnar, ser det ut som hela handledsstödet området är tangentbord, pekplatta och knappar gjorda av massivt icke-målade plast som förhoppningsvis innebär att det inte kommer att gå över efter ett tag. Du kanske tror att detta gråa nyans är inte attraktivt men på den ljusa sidan det kommer att se grå med år från nu. Lägg (eller subtrahera) en punkt för det.

Hamnar och funktioner

Den 5920 spec listan fortsätter med ett rikt utbud av portar: ganska en prestation med blockerade tillbaka profilen. Återigen vill jag några av portarna (som LAN och video-portar) var i ryggen.

Som montera en ordentlig Entertainment Notebook Acer kombinerade en HD DVD-enhet med en HDMI-port som standard. Nu väl det är värt en poäng.


Främre profilvy: CIR-port, minneskortläsare, dubbla hörlursuttag, mikrofoningång, och volym ratten. (Se stor bild)


Vänster sida: VGA ut, LAN, modem, 2x USB 2,0, HDMI, S-Video, USB 2.0, FireWire, Express Card-kortplats. (Se stor bild)


Höger sida: Kensington-lås, RF-in (på vissa modeller), USB 2,0, HD DVD-enhet. (Se stor bild)


Tillbaka profilvy: DC-uttaget. (Se stor bild)

Programvara

Mängden bloatware förinstallerat med den bärbara datorn var ganska uthärdligt, men låt oss ta en närmare titt på Acers "Empowering Technology". Tvärtemot vad man kan tro, att trycka på "ge"-knappen inte göra dig till en stark svart kvinna, istället öppnar en snygg manöverpanel med ett sortiment av Acer verktyg för att hjälpa nybörjare att ta kontroll över sin laptop:

  • eNet för nätverk förvaltning
  • ePower för batteri optimering
  • ePresentation för extern bildskärm
  • eAudio kontrollerar Dolby Home effekterna teater ljud
  • eDataSecurity skyddar data med lösenord och kryptering
  • eLock begränsar åtkomsten till extern lagring
  • eRecovery säkerhetskopierar och återställning av data (liksom skapar fabriksåterställning skiva)
  • eSettings för systeminformation och inställningar

Tillsammans med det "ge" verktyg Acer inkluderar Arcade Deluxe, ett media ledningscentral. Allt som allt är det inte en dålig paket för nybörjare, även om det inte finns någon verklig teknik här och namnet är vanligt dumt. Inga poäng delas ut eftersom vi inte om konkurrens när det kommer till bloatware.


ge knapp - du går tjejen. (Se stor bild)

XP kompatibilitet

Detta är en ny översyn kategori jag gjorde upp. Men i en värld av Vista enbart bärbara datorer är det bra att veta om du skulle kunna köra din favorit beprövade OS på din nya 5920. Tja, du kan och ganska lätt som de medföljande Vista-drivrutiner är kompatibla med XP. Tack vare några tips från NBR Forum Medlemmar installationsprocessen var ännu enklare, uppdatera BIOS till den senaste versionen tillåtet att byta SATA-gränssnitt till IDE. Då var det en enkel XP installation med en gammal XP SP2 skiva. Överraskande den bärbara datorn fungerade ganska bra (webbkamera ingår) redan innan jag installerade Acer drivrutiner. Jag har ännu inte hittat ett sätt att få XP arbetar i SATA Achi läge som kan vara orsaken till HD resultatet Tune test.

Prestanda och Benchmarks

En tydlig fördel av 5920 är Nvidia 8600M GT grafikkort, utan DDR3 versionen det är fortfarande en av de snabbaste 8xxx GPU tillgänglig vid tidpunkten för översynen och säkert toppen i 15,4 "formfaktor segmentet. Dessutom är det kommer i en MXM II slot med enkel åtkomst, en annan höjdpunkt i specifikationen. Spela spel visade än en gång att även den låga T5250 var inte den begränsande faktorn i denna inställning, vilket innebär att du inte behöver spendera pengar på en högre CPU för detta ändamål ensam.

Med två identiska 5920-talet var jag kunde grop dem mot varandra är det dessa riktmärken, en kör XP Home SP2, den andra håller den ursprungliga Vista Home Premium installera.

Notebook / CPU XP / Vista wPrime 32M tid
Acer Aspire 5920 (1,5 GHz Intel T5250, Nvidia 8600M GT 256MB)
63.218s/57.564s
Dell XPS M1530 (Core 2 Duo T7500@2.2GHz)
37.485s
Portabel En SXS37 (Core 2 Duo T7250@2.0GHz)
41.908s
Sony VAIO NR (Core 2 Duo T5250@1.5GHz) 58.233s
Toshiba Tecra A9 (Core 2 Duo T7500@2.2GHz) 38.343s
Toshiba Tecra M9 (Core 2 Duo T7500@2.2GHz) 37.299s
HP Compaq 6910p (Core 2 Duo T7300 @ 2GHz) 40.965s
Sony VAIO TZ (Core 2 Duo U7600@1.20GHz) 76.240s
Zepto 6024W (Core 2 Duo T7300 @ 2GHz) 42.385s
Lenovo T61 (Core 2 Duo T7500@2.2GHz) 37.705s
Alienware M5750 (Core 2 Duo T7600@2.33GHz) 38.327s
Hewlett Packard DV6000z (Turion X2 TL-60@2.0GHz) 38.720s
Samsung Q70 (Core 2 Duo T7300@2.0GHz) 42.218s
Acer Travelmate 8204WLMi (Core Duo T2500@2.0GHz) 42.947s
Samsung X60plus (Core 2 Duo T7200@2.0GHz) 44.922s
Zepto Znote 6224W (Core 2 Duo T7300@2.0GHz) 45.788s
Samsung Q35 (Core 2 Duo T5600@1.83GHz) 46.274s
Samsung R20 (Core Duo T2250@1.73GHz) 47.563s

PCMark05 mäter total anteckningsbok prestanda:

Notebook XP / Vista PCMark05 Score
Acer Aspire 5920 (1,5 GHz Intel T5250, Nvidia 8600M GT 256MB) 3880/3821 PCMarks
Dell XPS M1530 (2.20GHz Intel T7500, Nvidia 8600M GT 256MB) 5.412 PCMarks
Dell Inspiron 1520 (2,0 GHz Intel T7300, NVIDIA 8600M GT) 4.616 PCMarks
Dell XPS M1330 (2,0 GHz Intel Core 2 Duo T7300, NVIDIA GeForce Go 8400M GS) 4.591 PCMarks
Lenovo ThinkPad X61 (2,0 GHz Intel Core 2 Duo T7300, Intel X3100) 4.153 PCMarks
Lenovo 3000 V200 (2,0 GHz Intel Core 2 Duo T7300, Intel X3100) 3.987 PCMarks
Lenovo T60 Widescreen (2,0 GHz Intel T7200, ATI X1400 128MB) 4.189 PCMarks
HP dv6000t (2,16 GHz Intel T7400, NVIDA GeForce Go 7400) 4.234 PCMarks
Fujitsu N6410 (1.66GHz Core Duo, ATI X1400) 3.487 PCMarks
Alienware M7700 (AMD Athlon FX-60, Nvidia Go 7800GTX) 5.597 PCMarks
Sony Vaio SZ-110B i SPEED-läge (med Nvidia GeForce Go 7400) 3.637 PCMarks
Asus V6J (1,86 Core Duo T2400, Nvidia Go 7400) 3.646 PCMarks


HDTune resultat (XP / Vista):


Samma HDD, olika gränssnitt (se stor bild)

Värme och buller

Med så många hamnar begränsar varmluftsutsläpp till den nedre vänstra sidan, och locket design kommer tillbaka för att hemsöka oss eftersom det begränsar det utrymme som tilldelats för ryggen vent profilen. Resultatet är något varmare än uppskattade inre tomgång temperaturer med CPU legat på 50 + ° C och GPU i 60 ° C-området.

Under belastning vänster sida blir märkbart varmare med GPU topp till 90 ° C och en gång fryser på mig. Den bärbara datorn kan vara konstruerad för att hantera den mängd värme men jag är fortfarande obekväma med det. Båda maskinerna uppvisade oregelbundna fläkt beteende som skulle komma på med full effekt under en kort skur några sekunder. Jag skulle mycket hellre ha den ständigt arbeta på en låg varvtal, hålla den bärbara datorn sval och tyst som fläkten är tyst av sig själv.

Jag kunde inte hitta ett sätt att göra det möjligt speedstepping i BIOS. NHC visar inte processorn att strypa ner medan CPU-Z visar bara 33% sjunka till 1000MHz och SpeedFan inte skulle kontrollera fansen. Den 8600M GT drivrutin kommer inte att tillåta strypning ner på likström heller, inte heller att downclock GPU hastigheter.

Det är där en riktig ePower Management bör ha Låt mig kontrollera fläkten och hastighet samt möjliggör en aggressiv CPU och GPU strypning. Den har någon form av CPU-kraft alternativ men jag har inte sett någon stor skillnad. Alla punkter smälts ned.


Dess förpackning värme - bokstavligen. (Se stor bild)

Batterilivslängd

Intressant XP-enheten redovisade en uppskattning av 3:04 timmar på ett fulladdat batteri och maximal ljusstyrka förlora cirka en procent batteri varannan minut tomgång medan Vista-enheten redovisade en extra timme med en 4:10 timmars uppskattning. Ännu en ouppfyllda löfte av Windows Vista.

Slutsats

Trots sina många brister Acer Aspire 5920 är en av de bästa köper i dag tack vare sin rika specifikation, mängd funktioner och relativ lågt pris. Jag tror att en ordentlig ny BIOS skulle lösa fläkten frågan och CPU förvaltning och en ny NVIDIA Driver borde låta oss använda powermizer minska GPU värme. Det lämnar oss väntar på en anständig LCD-panel från Acer eller att få en av dessa LCD filmer för att förbättra de svarta. Liksom namnet antyder, är Acer 5920 ädelsten verkligen en oslipad diamant och med lite polering skulle skina.

Fördelar

  • Bästa valuta för pengarna

Nackdelar

  • LCD BRIGHT men inte lysande
  • Ingen tillräcklig CPU / GPU strypning
  • Irriterande fläkt


Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar