måndag 29 november 2004

HP DV1000 Review (pics, specifikationer)

HP DV1000 Recension (pics, specifikationer)
av abaxter - 2004/11/29

av Mitch Gates

Efter cirka 15 år av att använda datorer jag beslutade att köpa min första bärbara dator. Jag har alltid motstått äga en bärbar dator av olika skäl, men frestelsen att kunna klippa ner mitt hemmakontor till ett enda skrivbord och har en dator jag kan resa med till slut blev för stor och min strävan började.

Den stora användningen av denna bärbara dator skulle vara för webb-surfning, ordbehandling, e-post, dvd tittande, lyssna på mp3 och överföring / redigering av bilder från en digitalkamera. Jag ville också tillräckligt med minne för att kunna bekvämt köra diskret 3ds Max. Eftersom denna programvara körs acceptabelt utan 3D-acceleration och jag inte tänker göra allvar spel på denna maskin, var en high-end grafik chipset inte lika viktigt som portabilitet och pris.


HP DV1000 Notebook ( för större bild )

Mina krav för en bärbar dator var följande, i prioritetsordning ...

Efter ungefär en vecka av online forskning jag minskat mina val ner till ett fåtal modeller och HP DV1000 var # 1 på min lista. Jag beställde den på HP Shopping webbplats som en konfigurerad anpassad maskiner. Specs var följande:

  • 1,8 GHz M-processor
  • 512 MB RAM (512x1)
  • WinXP Pro
  • 80GB 5400rpm HD
  • CDRW / DVD-ROM-kombinationsenhet
  • Brightview Alternativ
  • Intel 2200 b / g trådlöst m Bluetooth
  • 6 cel batteri
  • Fjärrkontroll
  • 2 par hörlurar

Den totala kostnaden med skatt och efter en 10% Rabatten var $ 1678. Detta pris var innan en erbjuden $ 100 rabatt.

Hölje, Konstruktion och utseende

En av de första sakerna jag märkte om DV1000 var att det var lite snyggare än jag förväntat från att se på nätet fotografier. Även om jag fortfarande föredrar en silver "PowerBook" interiör ser över svart finish, är DV1000 ingen padda. På utsidan av DV1000 är en trevlig målad silver (inte blå-silver andra har misstänkt baserat på några HP-produkter). Insidan och tangentbord är en blandning av strukturerad matt svart plast och en jämn polerad svart för vissa trim delar. Vissa användare har klagat över att utsidan av DV1000 repor lätt eftersom det är målat. Den DV1000 är lite "upptagen" med alla dess vit text för att beskriva varje knapp, port och funktion. Ett bra exempel är den stora "Widescreen" text ovanför displayen. Tangentbordet området finns blå bakgrundsbelysning för mediakontroll, makt och trådlösa knappar (som ligger precis ovanför tangentbordet). Dessa ser ok och hjälper när du använder enheten i mörker. Men jag kunde ta eller lämna dem ett utseende perspektiv. En snabb anteckning ... strömbrytaren är faktiskt silver i färg och inte vit som vissa har rapporterats. Det verkar vitt på fotografier, men i verkligheten är det lätt metalliskt silver.

HP DV1000 Framsida ( se större bild )

HP DV1000 vinkel visa ( se större bild )

HP DV1000 under-sidan med batteri bort ( se större bild )

HP DV1000 under-sidan med batteri i ( se större bild )

En svag punkt i det annars solid konstruktion är att när locket är stängt, inte spärren inte hålla locket helt tätt eller spolning. När den är stängd finns det vissa "vicka" rum ... ett gap på ungefär 1/8th tum som du kan känna om du trycker ned eller knäppa den bärbara datorn att bära den.

Mått och vikt

Jag gillar verkligen storleken på DV1000 . Den är liten och lätt nog att inte en börda att bära i väskan, men ändå har en full storlek tangentbord och generösa skärmstorleken. Om du letar efter en ultra portabel, kanske du vill överväga en annan maskin eftersom DV1000 väger lite över £ 5 och. Den Sony S-serien och Dell 700m är betydligt mindre ... men Sony är mycket dyrare och Dell saknar många av de har alternativ (5400 rpm enhet, Bluetooth, etc).

Prestanda

Jag verkligen inte göra någon omfattande benchmarking och prestandatester på den här enheten, men totalt sett det kändes mycket lyhörda så därför den upplevda prestandan var mycket bra enligt min mening. Starta XP verkade snabbt, vilket troligen beror på 5400rpm HD (jag rekommenderar detta alternativ). Jag gjorde några grundläggande Photoshop arbete och det hanterade uppgiften med lätthet.

Batteri och nätadapter

Den 6-cells batteri är standard för denna enhet. Batteriet snaps-på jämnhöjd med botten skal båda enheterna. Jag har inte gjort omfattande tester batteritid men det verkar genomsnitt ca 3 timmar i livet per laddning. Jag försökte också 12cel, vilket ungefär fördubblar livslängden men sticker ut i botten ganska lite. Detta har fina biverkningar av propping den bärbara datorn på en mer bekväm vinkel och utsätta frånluftsfläkt lite bättre. Men spänner batteriet bara ca 2/3 av bredden av enheten, vilket kan göra det lite krångligt när de vilar på benen när du sitter.

Tangentbord och pekplatta

Ovanför tanke på tangentbordet och pekplattan HP DV1000 ( se större bild )

Närbild av ljus och tangentbord på DV1000 ( se större bild )

Tangentbordet på DV1000 är överlag mycket tyst. Dess nycklar är släta, men ändå lyhörd och har en mycket hög kvalitet känsla. Pekplattan av DV1000 är något texturerat, och har en vertikal rullningszon. Knapparna på är också strukturerad plast och har en mycket jämn och lyhörda klick. Medierna kontrollknappar ligger ovanför det vanliga tangentbordet och erbjuder enkel tillgång till funktioner såsom Play, Stop, Pause, Rew, Fwd, kapitel hoppa, volym, mute, etc. Det är ett verktyg där man kan konfigurera dessa knappar för att styra just om någon funktion av alla program. Ganska coolt!

Display och grafik

Jag beställde DV1000 med "Brightview" alternativet som är tänkt att öka färg och kontrast. Denna beläggning gör verkligen skärmen ganska reflekterande, men det är inte så illa i de flesta tittar situationer. Jag har läst tillräckligt användare rapporterar om Brightview att övertyga mig det faktiskt ökar färg och kontrast tillräckligt för att motivera den extra bländning. Vid första anblicken verkade LCD till mycket fin kontrast och färg. Dock visade skärmen till en av sina svagaste aspekter. När jag började undersöka DVD-filmer och fotografiska bilder fann jag att DV1000 uppvisar några mycket irriterande betraktningsvinkel beteende. När du tittar på sådant innehåll, lider LCD från den fruktade "omvända färg" effekt i mörka områden på mycket smala vinklar. Problemet verkar övergripande vara att om du tittar på skärmen från strax över du kommer att få denna effekt. Om du lutar skärmen där det är helt parallella med din betraktningsvinkel, de inversa färgerna börjar synas i de övre hörnen på skärmen. Om du lutar bildskärmen tillbaka även bara några grader kan denna effekt ses på hela området på skärmen. Det blir bara värre när du ökar vertikal betraktningsvinkel. Konstigt nog är den horisontella vinkeln straffet mycket mer förlåtande så länge du läser något från ovan centrum.

Högtalare och ljud

Den DV1000 har utmärkta högtalare jämfört med de flesta bärbara datorer på marknaden. Det sport Harman Kardons, som är monterade svagt uppåtgående vinkel som verkligen blir bättre leverans av ljud. Dessutom har enheten två hörlursuttag som kan visa sig ganska praktiskt när du reser med en följeslagare.

Portar och utbyggnad

HP DV1000 sidovyer och hamnar ( se större bild )

I DV1000 inkluderar en robust uppsättning I / O-portar. Placeringen av de 3 USB-portar verkar väl genomtänkt. Dessutom ingår Firewire, S-videoutgång, PC-kort, Ethernet, telefon,
VGA, produktivitet port och 6-i-1-adapter. Det enda klagomålet är media-adaptern inte läser compact-flash. Jag blev också glad över att finna att både minnet och hårt enhetsfack är användaren.

Jag gjorde en snabb test av S-Video-utgång, och fann signalen vara acceptabel, men inte vad jag skulle kalla utmärkt. Du har möjlighet att visa via S-videosignal bara, eller samtidig visning på LCD-och S-videoutgång.

Värme och buller

Överlag verkar enheten ha mycket låga ljud-och värme under normal drift. Fläkten verkar sällan att sparka in under normal användning ... oftast bara när du visar DVD eller gör processorn intensivt arbete. När det gäller värme, har jag hittat DV1000 knappt blir varm alls efter över en timmes användning.

När det gäller buller skulle jag vilja påpeka en annan konstig iakttagelse om DV1000. Efter ca 3 dagars användning började det att uppvisa en svag men ändå irriterande högfrekventa skrika. Jag kan bara beskriva det som en högfrekvent, elektronisk "surr". Det är inte relaterade till användningen av den optiska enheten och stänga av trådlös har ingen effekt. Det kommer och går och är inte särskilt högt ... men det är tillräckligt för att vara ganska irriterande medan i ett tyst rum. Andra på online-forum har klagat detta.

QuickPlay

HP DV1000 QuickPlay exempel ( se större bild )

QuickPlay verkar vara en mycket användbar funktion, särskilt när man tittar DVD-skivor på vägen. Denna funktion möjliggörs genom en mini-Linux OS lagras på en liten partition på systemenheten. Jag har bestämt tid från första drabbar "DVD"-knappen när enheten är avstängd till tittar på en film är ungefär 20 sekunder. Ganska imponerande jämfört med de cirka 60 sekunder som behövs för att starta upp XP och lansering uppspelning programvara (detta gap skulle stängas avsevärt genom Hibernate istället för en fullständig omstart). När du kör QuickPlay kan du använda alla media knappar ovanför tangentbordet, samt piltangenterna och "OK / Tillbaka"-knapparna. Det finns också några funktioner som finns för att justera färger och visa alternativ under DVD visning.

Nyttan av MP3-uppspelning funktionen är lite mer diskutabelt med tanke på dess begränsade uppsättning funktioner jämfört med iTunes eller Winamp. Det kräver att du sätter någon musik som du vill komma åt via Quickplay lagras i "Shared Music"-mappen. Det gör att fortsätta spela om du stänger skärmen, vilket är bra för att lyssna på språng.

Remote

HP DV1000 Remote och plats ( se större bild )

IR praktisk fjärrkontroll, som lagrar undan i PC Card-kortplatsen, är mycket användbar och har ganska mycket varje kontroll som behövs för multimedia användning. Det verkar ha en mycket bra räckvidd (minst 15 ft) och kan även driva enheten på / av. Detta är förmodligen min favorit inslag i DV1000. Det skulle vara perfekt för dem som planerar att använda sin bärbara dator som ersättning för deras stereo eller TV. Jag har också läst rapporten av andra som använder denna för att kontrollera Power Point-presentationer!

HP DV1000 Fjärrkontroll ( för större bild )

Förbannelse av klockan!

Det verkar min DV1000 kom med en defekt CMOS klocka. Efter några dagars användning märkte jag att varje gång jag cyklade driva systemet tid skulle vara tillbaka till där jag senast manuellt ställa in den. Vid närmare undersökning upptäckte jag att tiden i BIOS inte räkna upp .... utan bara sitter där. Efter kontakt HP: s support, blixtrade jag mina BIOS som deras förslag. Ingen förbättring. Nästa Jag fick veta det måste returneras för reparation (eventuellt en felaktig CMOS-batteriet). Självfallet, jag var inte alltför glada över möjligheten att få en helt ny bärbar dator på service.

Slutsats

Jag känner den här bärbara datorn passar räkningen för den som söker en lätt och bärbar bärbar dator. Naturligtvis är detta yttrande antar att produkten anländer utan defekter (vilket inte var fallet för min). Om inte för fast klocka och konstig betraktningsvinkel problem, skulle jag plocka lätt DV1000 över alla mina andra alternativ. Jag gillar verkligen den extra medieuppspelning och fjärrkontrollen har liksom känslan av tangentbordet när du skriver. Men på grund av de ovannämnda frågorna jag hamnade tillbaka den och få en Compaq V2000 istället ( se min DV1000/V2000 jämförelse översyn på denna webbplats ). När jag kontaktade HP erbjuds de att bygga skicka mig en helt ny i utbyte mot den defekta enheten, men jag var rädd att jag skulle förmodligen få en annan med samma lcd frågorna.

Jag hoppas att denna översyn kommer att hjälpa några av dem där ute som försöker avgöra om DV1000 är rätt för dem.

Pris och tillgänglighet






Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar