måndag 19 juli 2004

Sony VAIO U50 Review (pics, specifikationer)

Sony VAIO U50 Review (pics, specifikationer)
av abaxter - 2004/07/19

av Adama D. Brown

Sonys senaste inträde i sin linje av extremt små datorer suddar ut gränsen mellan bärbara och handhållna datorer, packning stationära processorer och 20 GB lagringsutrymme till en enhet stor som en pocketbok.

Innan vi kommer till köttiga delen av översynen finns det några saker som måste klaras upp. Till att börja med, vad exakt är Sony Vaio U50? Det är inte precis en bärbar dator, är det inte precis en Tablet PC, och det är inte precis en Pocket PC. Vad U50 och dess syskon U70, verkligen är mini-tabletter. De är fullt utrustade datorer, komplett med hårddisk och Windows XP, krympt ner till ett paket lite större än en pocketbok roman. De saknar den traditionella clam-shell design och inbyggt tangentbord av sanna bärbara datorer, men ändå behålla det mesta av funktionaliteten.

Punkt två: tekniskt VAIO U-serien datorer är inte tillgänglig för försäljning, antingen här i USA eller i resten av Nordamerika och Europa. Sony valt att inte släppa dem utanför Japan, förmodligen på (rätt) antagandet att de inte skulle kunna sälja dem i stora kvantiteter. Därför är det enda sättet att få dem hit genom grå marknaden importörer som iCube , som levererat vår granskning enhet.

För dem som inte vet, "grå marknaden" hänvisar till praxis att importera något för försäljning utanför de kanaler som godkänts av tillverkaren. Det vill säga, att köpa något som är billigt eller helt enkelt tillgängliga i ett land och sälja den i ett annat där det är dyrt eller otillgänglig. De vanligaste tillämpningarna av detta är cigaretter, hemelektronik och vin - inte neccessarily i den ordningen. Ett exempel skulle vara att köpa ultralätta datorer och andra specialiserade elektronik i Japan och säljer dem för en vinst diskriminerande köpare i USA. En annan skulle köpa franska Champagne till låga europeiska priser, importera den till USA och underskred betydligt högre priser på auktoriserade återförsäljare. Det finns oftast inget olagligt om detta (vissa begränsningar kan gälla för cigaretter), och absolut inte när det gäller elektronik. Så frukta inte, är den enda faran som "grå marknad" elektronik utgör för dig en enorm kreditkort räkningen.

Tredje och sista medan denna översyn är främst av U50, tjänar också till att täcka U70. Båda modellerna är fysiskt identiska med skillnader i hårdvara noteras där så är lämpligt.

Design

Den totala formen hos U50 är mycket rektangulär - det enda spara den från att vara en perfekt kub är det faktum att den har en lätt avfasning i riktning av batteriet. Konstruktionen är nästan helt av plast, med undantag av en tunn aluminium panel appliceras på frontpanelen runt på skärmen. Nästan alla de stora kontroller på enheten placeras på frontpanelen, varvid sidorna reserverade för kontakter och mindre kontroller.

Jag har aldrig varit ett stort fan av Sonys mönster i den handhållna världen, delvis på grund av vad jag tycker är dålig ergonomi, särskilt när det gäller knappar och riktade kontroller. Det var således något till min förvåning att när jag hade räknat ut kontrollen layout på U50, jag fann det ganska bekvämt. När du bara använder den inbyggda mus kontroller skulle din högra tumme att driva musstyrningen (och riktningsplattan vid behov), och vänster tumme skulle driva vänster och höger musknapp som finns i det övre högra hörn, andra raden. Trots spetsiga hörn, känns greppet naturlig och inte tvingas.

Medan den övergripande designen är avsedd för en två-handed grepp gör utformningen av pekaren musen styr användas med bara en hand. Beskrivs av dokumentationen som "TouchStyk" musstyrningen är mycket lik den typ av stick-typ regulatorer med på många bärbara datorer, främst IBM: s Thinkpad-serie. Det fungerar ungefär som en miniatyr joystick, men utan samma utbud av rörelse. Käppen själv stannar på samma plats, men att utöva påtryckningar på den styr musen. Käppen möjliggör också för nästan en hand av maskinen, eftersom det innehåller ett alternativ för vad som kallas "Tryck för att välja." Detta innebär att du kan använda staven som en musknapp, trycker den direkt i att fungera som ett klick. Således arbetar med en enda hand, kan du styra helt musen. Du kan även högerklicka genom att trycka in och hålla pekaren.

Fortsätter ner till höger hittar vi de tre små hål för Vaio interna högtalare, strax ovanför Windows XP-logotypen. Nedan dessa är en uppsättning knappar som främst används för att styra bakgrundsbelysningen och Sony handskrift ansökan. Bakgrundsbelysningens knapp öppnas en ljusstyrka reglage, så att du kan välja din egen inställning eller så kan du använda samma knapp för att växla om tre standardinställningar: hög, låg och off. Den sista av dessa är avsedd för användning i direkt sol, där de reflekterande egenskaperna hos LCD kan ta över, vilket gör skärmen synlig utan att behöva använda kraft för bakgrundsbelysningen.

På vänster sida är knappar, lysdioder, och fler knappar. De tre knapparna på toppen är, medurs från övre vänster musknappen i mitten, höger musknapp och vänster musknapp.

Center Stage vänster är en uppsättning av tre lysdioder som ger strömstatus, batteristatus och hårddisk aktivitet. Under dessa två knappar märkta "Zoom" och "Rotera". I motsats till namnet "Zoom" vad denna knapp egentligen låter är du ändra upplösningen av systemets display. Trycker du får upp en dialogruta som erbjuder val av skärmupplösning från 640 x 480 till 1600 x 1200 bildpunkter. Men om du väljer en högre upplösning än LCD äkta 800 x 600, så du måste rulla runt för att se hela skärmen. Jag antar att det har något program, men jag ser ingen anledning att ändra från standard. Den panorering är obekvämt, och 800 x 600 är tillräcklig för det mesta.

Rotera, å andra sidan, gör precis vad det låter som. Ett tryck och skärmen växlar till en stående orientering. Den vänstra sidan blir toppen är musknapparna mappas till samma slut som muspekaren, och bort du gå. Det är mycket praktiskt för att bära i en hand, eftersom vikten är bättre fördelad i handen. Tryck på knappen Rotera igen och du är tillbaka till landskapet.

Olyckligtvis tillåter inte systemet inte roterar skärmen den andra riktningen. Ledsen, southpaws, du är bara av lycka. Även om du kan konfigurera musknapparna kommer pekaren måste förbli under höger tumme.

Längs den nedre kanten i mitten är dockningskontakten, där du ansluter den medföljande dockningsstationen eller expansion dongel. Detta flankeras av två luftventiler ingång som ger näring till interna fläkten - ja, inte U-serien verkligen har en intern fläkt, trots sin storlek. Av till höger är DC-uttaget. Den U50/70 tar en 16 volt, 2,2 amp centrum-positiv fat plugg. Spärr möjligheten att kontakten är en off-normal storlek, bör du kunna använda AC och DC-adapter med detta.

Överst i mitten har vi den andra änden av kylsystemet, den varma frånluft. Off till sin rätt, ser vi Suspend-knappen. Detta fyller en roll mer eller mindre som på strömbrytarna på PDA - det sätter Vaio till en låg effekt viloläge samtidigt alla program precis som de var. Den största skillnaden här är att den använder standard PC avbryta funktionen, vilket innebär att det inte är direkt på / ögonblick av. Det tar flera sekunder att stänga, och flera sekunder att starta upp igen. Eventuellt mer om du kör program som hog resurser. Åtgärden är i huvudsak densamma som stänger locket på en bärbar dator. Över på det övre vänstra hörnet av målet är Memory Stick Pro och CompactFlash Type 2 kortplatser för att lägga minne och kringutrustning till Vaio. Upptar båda övre hörnen är spärrarna för Vaio batteri. Skjut dem bort från varandra på samma gång, och du kommer att släppa storpack silver batteri från sin position på baksidan av maskinen.

Den högra sidan värd för Vaio interna USB-port, en på / av-knapp för trådlöst LAN-modulen, en snodd ögla och en liten larmknapp som sänder motsvarande en Ctrl-Alt-Delete kommandot till systemet. Inget att skratta i Mac-användare hörna, snälla, är Ctrl-Alt-Delete kommandot som tar upp i Windows XP Aktivitetshanteraren, vilket är vad gör att du kan döda en kraschad program eller process utan omstart.

Vänster sida är en annan snodd ögla, hörlurar och fjärrkontroll jack, låsknappen och strömbrytare. Hörlursuttaget är en standard 3,5 mm plugg, med möjlighet att använda en av Sonys clip-on inline fjärrkontroller (medföljer) för att styra musikuppspelningen. Låsknappen fungerar som den gör på Sony handdatorer, stänga av skärmen och knapparna så att en oavsiktlig stöt inte ändra något. Strömbrytaren fungerar som strömbrytaren på en stationär eller bärbar gör, sätta på eller helt stänga av maskinen.

Jag ska erkänna att jag tillbringade ett par minuter sökning sidorna av enheten för pennan silon innan han kom till insikt om att det inte finns en. I U50 ingår inte inbyggd metod för att en penna - att hålla en nära till enheten måste du fästa handledsremmen som håller den medföljande pennan i slutet. Jag antar att med tanke på de extremt packade interna av U50, kunde konstruktörerna inte eller ville inte slösa utrymme på en intern penna silo.

Den medföljande pennan är funky minst sagt. Det är ungefär två inches lång, och dess form påminner om ett mellanting mellan bok, träd, blad och ett skohorn, med kanske lite surfbräda någonstans i härstamning. Jag kan inte säga att det är en fruktansvärt lysande design, absolut inte för handstil. Lyckligtvis U50 har en tryckkänslig skärm av samma typ som ett PocketPCs, så du kan använda vilken pekskärm pennan du vill, inklusive full storlek penna typer.

Hårdvara

Processor:

900 MHz Intel Celeron-M (U50) eller 1,0 GHz Intel Pentium-M (U70)

Operativsystem:

Windows XP Home med Service Pack 1 (U50) eller XP Professional med Service Pack 1 (U70)

Display:

5,0 tums 800 x 600 genomsläppligt / reflekterande hybrid LCD på Intel 855GM video chipset med 64 MB delat minne

Minnen & Lagring:

256 MB (U50) eller 512 MB (U70) DDR266 RAM, 20 GB 4200 RPM hårddisk med 2 MB cache

Mått & Vikt:

6,6 inches lång med 4,25 inches bred 1,0 inches tjock, £ 1,2 (19,2 gram)

Expansion:

USB 2,0, 4-stifts FireWire, ett Memory Stick Pro facket, Ett CompactFlash typ 2 slot

Dockning:

Ingår portreplikator erbjuder VGA-ut, 4x USB 2,0, 1x DC-in, 1x 4-stifts FireWire / iLink, 1x 10/100 Ethernet, inkluderat dongle erbjuder Ethernet och VGA-out

Kommunikation:

Integrerad 802.11g WiFi trådlöst nätverk, 10/100 Ethernet

Ljud:

Enkanalig interna högtalaren, 3,5 mm ljudutgång / hörlursuttag

Batteri:

11,1 volt 1800 mA-timmars (20 wattimmar) standard batteri, tillval 11.1V 3600 mAh (40 wattimmar) utökat batteri

Ingång:

Pekskärm, 5-vägs riktningsknapp, TouchStyk muspekaren, USB-tangentbord

Processor

När det gäller hastighet, 900 MHz Celeron-M i U50 bra för grunderna men ganska svag för avancerade tillämpningar. Jag tvivlar på att många människor kommer att göra digital videoredigering på U50 eller spela rycka spel, men om du tänker använda den som en stationär dator då processorhastighet är något mindre än bekväma.

Tekniskt sett är U70 inte en "Centrino" baserad maskin, eftersom det namnet kräver en viss kombination av processor, moderkort chipset, och WiFi-adapter, som inte finns i U70. Emellertid är Pentium-M-processor samma låga effekt, hög prestanda kärna som är en del av Centrino-paketet. Pentium-M är en processor utformad från grunden av Intel för bättre hastighet och batteritid - en strategi som ger bättre resultat än att försöka trappa ner en stationär processor. En bra tumregel är att en Pentium-M kommer att ha prestanda för en Pentium 4M rankade cirka 40% högre - det vill säga, en 1,0 GHz Pentium-M skulle vara ungefär detsamma som en 1,4 GHz Pentium 4M.

Operativsystem

Som standard erbjuder U50 levereras med Windows XP Home Edition, men iCube att skickas enheten med Win XP Pro för en extra $ 150. Jag vet inte om U50 skulle ta en vanlig uppgradering installation av Windows XP Pro. Jag tror att det förmodligen skulle, men med en $ 2200 maskinvara jag kanske SLUG att hitta ut. Dessutom, om du använder Vaio i ett företags IT eller extrem makt-användarmiljö, du är inte troligt att missa nya funktioner i Windows XP Pro, som främst inriktas på hög nivå nätverk, åtkomst och autentisering. De U70 levereras med Windows XP Professional som standard.

Med tanke på att Windows XP-gränssnittet aldrig riktigt var avsedd för en pekskärm baserad inmatning är det mycket enkelt att använda med bara en penna och musknappar. Jag kände mig aldrig som jag var "pixel jakt," försöker slå något för liten för komfort. Alla normala dialoger såg bra, och trots den jämförelsevis lilla skärmstorleken texten var aldrig för liten.

Även om oss är japanska modeller är de enheter som får importeras konverteras över till engelska innan de säljs. Dock fortfarande en del av hårdvaran specifika och inbyggd programvara orubbligt fast på japanska tecken, eftersom det är så det byggdes. För det mesta, bör dessa inte vara alltför noticible i genomsnitt används, men Sony konfigurationen appleten på kontrollpanelen är alla japanska för mig.

Visa

Den U50 display är inget annat än imponerande. Det stora antalet pixlar förpackade i en så liten yta gör för en exceptionell nivå av klarhet, och färgerna är så skarpa som det blir. Även vid minimal ljusstyrka, är skärmen exceptionellt läsbar, och högst är det nästan lika lysande som mitt skrivbord CRT. De vita är PAPPERS, och färgerna är korrekta. Om jag hade ett klagomål skulle det vara att mörka färger blir tvättade av bakgrundsbelysningen, men det är oundvikligt på alla LCD-skärmen.

Minne och lagring

U-serien använder specialitet moduler 266 MHz Dual Data Rate RAM-minne i 256 MB eller 512 storlekar MB. De U70 levereras med 512 MB som standard, medan de U50 fartyg med endast en 256 MB modul. Du kan beställa U50 med 512 MB som en add-on alternativ, men detta är så dyra att du kan lika gärna köpa U70 för $ 50 mer. Modulerna är patentskyddade, så inte banken på idén att plocka upp billiga RAM någon annanstans och hålla den i. 512 MB är det högsta du kommer att få.

Hårddisken som används i Vaios är en av Toshibas små 1,8 inbyggda tums hårddiskar, samma typ som används i Apple iPod. Den går på 4200 RPM på en ATA100 gränssnitt, så det kommer inte att ge resultat av större bärbara enheter som körs vid högre rotationshastigheter på snabbare gränssnitt, men vad förväntar ni er av något storleken på en pocketbok?

Även om hårddisken erbjuder massor av utrymme för musik, är U50 långt från en iPod ersättare. För en sak, U50 storlek och vikt gör det obekvämt som en all-the-tiden Mobile spelare. Även i en ganska betydande bältesväska eller väska bula från U50 skulle vara mycket noticible. 1.2 pounds är inte exakt lätt, åtminstone för kontinuerlig bärande. För det andra blir U50 ganska varm vid beröring när den varit igång ett tag, och ännu mer så när i ett slutet rum som en påse. Då har du fått de dubbla bekymmer att hantera värme och hoppas att din VAIO inte matlagning själv. Multimedia funktionerna i U50 är mycket bättre sättas i arbete som ett slags resande jukebox, för väg resor eller långa flygningar, annars som en semi-portabel mediacenter för släpa dina låtar hemifrån, till bilen, till din arbetsstation och tillbaka. Det är mer som en bärbar dator, och bör ses på det sättet snarare än som en iPod ersättning.

Mått & Vikt

Storlek är, som man säger, släkting. Mindre och lättare än den minsta laptop, större och tyngre än den största Pocket PC grenslar U-serien en skiljelinje i storlek. I det här fallet är det skönaste att jämföra U serien liknande kapabla maskiner, vilket innebär jämföra det bärbara datorer. Vid 1,2 pounds, är U50 mindre än halva vikten av även den lättaste bärbara datorer och dess 6,6 x 4,25 tum fotavtryck placerar den fast under dem i denna arena också. Dess 1,0 tums tjocklek är inte obetydlig, men det är inte orimligt heller. Avvägningen på Vaio storlek är dock utformningen saknar ett inbyggt tangentbord. Att inte tala om priset på små komponenter.

Uppifrån och ned: Dell Axim X30 PocketPC, Sony Vaio U50, Dell Inspiron 8200 laptop

Vänster, Sony Vaio U50. Höger, Dell Axim X30.

När det gäller portabilitet, det är en fråga om grader. Ja, om du bär U50 med dig överallt du kommer att märka det och har att göra accomodations - det inte bara försvinna som en mer kompakt handdator. Samtidigt är det dock mycket mindre påträngande än bär även den lättaste av ultralätta bärbara datorer. Det handlar om hur mycket kapacitet du behöver kontra vad du är villig att stå ut med att få det.

Expansion

Huvudenheten har en sidomonterat USB-port idealisk för att koppla in saker som mobiltelefoner, flash-enheter minne och tangentbord. Dockningsstationen lägger ytterligare fyra USB-portar, perfekt för att koppla upp din orörliga enheter, tangentbord, möss, donglar, vaggor, laddare, kortläsare och annan USB-sak under solen. När det gäller expansion är det svårt att argumentera med USB.

Genom sin dockningsstation erbjuder Vaio också en 4-stifts unpowered FireWire-port, samt en DC-utgång för användning med Sony kringutrustning som använder iLink smak av FireWire. Detta innebär fler alternativ för externa optiska och hårddiskar, digitala videokameror, iPods, vad har du.

Vaio behandlar Sony Memory Stick-facket mer eller mindre som en vanlig flyttbara media enhet. Jag tvivlar på att MS Pro facket skulle stödja någon av enheterna som Sony har kommit ut med - de är oftast begränsade till deras Clie linje Palm-baserade handdatorer och kanske saknar Windows XP-drivrutiner. Om du ägde också en Sony digitalkamera, kan du använda MS facket att dumpa kamerans minneskort på Vaio interna hårddisk - en väldigt cool, om också mycket dyra tillämpning av mobil teknik.

Saknar en PCMCIA-kortplats, erbjuder U-serien ett CompactFlash kortplats som ett enkelt och mycket rörliga sätt att lägga kringutrustning. Varje kort med drivrutiner för Windows XP kommer att fungera, så Bluetooth, GPS och cellulära modem alla skulle vara högt på listan över attraktiva tillägg för U50.

Dockning

Dockningsstationen för U-serien, ingår som standard, gör det möjligt att använda Vaio som en hel dator. Det lägger ytterligare fyra USB 2.0-portar, tre på baksidan och en på höger sida. USB-porten inbyggd i den högra sidan av U förblir tillgänglig samt. Dockan har en genomslag för 16 volts nätadapter levereras med VAIO. Detta måste vara ansluten till dockningsstationen för att dockan USB-portar att få makten. Den har även en 10/100 megabit trådbunden Ethernet-port för anslutning till trådlösa nätverk eller bredband internetuppkoppling, och en 15-stifts VGA-bildskärmsport möjliggör en extern bildskärm upp till 1600 x 1200 bildpunkter. Både Ethernet och VGA anslutningar finns också tillgängliga via en inkluderad dongle som fäster direkt till dockningskontakten på Vaio, som när det paras ihop med den interna hårdvaran och USB-tangentbord gör Vaio till en snabb och enkel nätverk terminal, presentation bas, eller en hel del andra saker.

Något som jag har hittat som saknas på dockningsstationen är en ljudutgång. Den inbyggda högtalaren är så anemisk att för alla typer av verkliga ljud användning du vill hörlurar eller externa högtalare, och med att ständigt återkoppla dem till hörlursuttaget skulle vara obekvämt. När allt återansluta kablarna är vad dockan är avsett att förhindra. Det skulle också göra det lättare att integrera Vaio i ett mediecenter eller bilstereo.

Kommunikation

Den integrerade 802.11g trådlösa modulen ger trådlösa nätverk på teoretiska hastigheter upp till 54 Mbit per sekund, samtidigt som bakåtkompatibilitet till 11 Mbit 802.11b-standarden. I praktiken kommer det att leverera hastigheter i intervallet 20 Mbit / sekund i en G-nät och omkring 5 på en B-nätverk .. Sony gjorde ett mycket klokt beslut att integrera 802.11g i U-serien. Förutom det faktum att alla som har pengar och teknisk benägenhet att få Vaio kommer sannolikt också att ha pengar och teknik till en G-bara nätverk, det är det faktum att WiFi på U50/70 inte kommer någonstans. Medan du kan teoretiskt uppgradera den i framtiden med hjälp av en WiFi-G CompactFlash-kort, skulle det vara en dum kludge på en enhet som du ska kunna förvänta sig mer av. Klokt val av Sony.

Även i kommunikationen stabil är 10/100 Ethernet, antingen via dockningsstationen eller dongeln, båda medföljer enheten. Medan det är bra att andra spelar definitivt väl nätingenjörer som behöver mobila terminaler.

Ljud

För att vara rakt på sak, är den inbyggda högtalaren på U50 dåligt. Riktigt dåligt. Volymen är låg, är bas helt frånvarande, ljud definition är dålig, lider fuzz, är kvalitet tinny, och det har ingen makt bakom. För alla typer av ljud användning, kommer du vill använda externa högtalare eller telefoner huvud, lita på mig.

På baksidan är ljudet via hörlurar ganska bra - kanske inte audiofil nivå, men bra. Ljud är skarp, trogen källan, och volymen är bra.

Batteri

Inget säger "rörlighet" som batteritiden. Alltså, låt oss fortsätta med testerna.

Bakgrundsbelysning vid maximal, trådlöst på, lätt webbsurfning: 1 timme, 49 minuter.

Bakgrundsbelysning vid minsta, trådlöst på, lätt webbsurfning: 2 timmar, 21 minuter

Jag kan inte säga att jag hemskt är imponerad av U50 batteritid. Visst, den har en jämförelsevis liten batteri, men det är verkligen synd att en sådan mycket mobil enhet skulle hållas bundna av dess nätkabel. Du kan också få ett utökat batteri som ger dubbla standard kapacitet, en mer rimlig fyra och en halv timme av körning, men priset är en jättestor $ 400. Då igen, som äger en U-serie Vaio redan detsamma som att säga "priset är inget objekt," så att lägga till en $ 400 batteri förmodligen inte skulle vara uteslutet.

Ingång

Den U50 kommer faktiskt med två uppsättningar av program handstilsigenkänning. Den första är uppsättningen tillhandahålls av Sony. Även detta program kan hantera västerländska tecken får jag en bestämd känsla att den är konstruerad för japanska, inte minst bland de skäl det faktum att det kräver att du sätta i tecknen ett i taget, vilket skulle vara mycket irriterande. Lyckligtvis har iCube ett andra program handstilsigenkänning som låter dig skriva var som helst på skärmen utan begränsning - kursiv, manus, eller blandat - och är extremt noggrann med på första försöket. Mitt enda klagomål med det är att eftersom pekskärmen ingången och musen behandlas som samma sak, ibland tolkar musrörelse via styrspaken som att skriva. Lyckligtvis kan HWR lätt växlas på och av. Också, som ett alternativ av den ursprungliga Sony-programvaran kan du få en skärmtangentbord för användning av antingen musen eller pennan, om du inte är i handstil.

En plats att programvaran tangentbord och handskrift komma påfallande bristfällig är när du kör fullskärmsläge. Överlägg, spel, specialitet program - allt som tar över hela skärmen och inte tillåter fönstersystem kommer att göra de mjuka input program värdelös. Jag lärde mig detta den hårda vägen när jag sköt upp Homeworld Cataclysm och upptäckte att det är riktigt, riktigt svårt att spela utan tangentbordskommandon. Alternativt kan du ansluta den medföljande USB-tangentbord, men det allvarligt äventyrar Vaio mobilitet och elegans, eftersom du har nu fått ta itu med både artiklar och tråd ansluter dem.

5-vägs riktningsknapp är inte precis spel material, men det är bra för att bläddra igenom webbsidor med en hand. De fyra huvudriktningar fungerar precis som piltangenterna på ett tangentbord i full storlek, och den lilla mittknappen motsvarar "in."

Även finnas i det underbara högen av tillägg som kommer med Vaio är en mycket tjusig dubbel funktion USB-tangentbord. Det är en hopfällbar konstruktion, ca 6,5 ​​x 4,25 inches square när stängt, fälla ut till en storlek av 13 x 4,25 inches. Vid användning, det ger dig inte bara en vanlig tangentbord, men också inbyggd mus kontroll via en annan styrspak och knappar mus. Därför behöver du inte att nå för pennan eller inbyggda styrspaken när du använder Vaio som en bärbar eller stationär. Jag kunde inte vara lyckligare med tangenterna själva, men liksom den programvara genomförandet av tangentbordet. Nyckeln resor bara inte känns helt rätt, och som de flesta hopfällbara tangentbord tangenterna är lite deformerad, göras mindre och ibland underligt formade av verkstadsindustrin av ärendet.

Dessutom, precis som U50 själv var Sony KBC1 tangentbord aldrig avsedd att säljas utanför Japan. De japanska tecken tryckta alongsize västra tecken på tangenterna kan ignoreras, men kartläggningen av de västerländska tecken är lite mer irriterande. När du ansluter tangentbordet laddar datorn automatiskt den standard QWERTY layout, som det ska. Men de tecken som skrivs ut på de faktiska knapparna inte alltid ett QWERTY layout. På ett vanligt tangentbord, kommer Skift 7 ger ett et-tecken. Samma åtgärd kommer att ge samma resultat på Sony tangentbordet: Shift 7 skapar en-tecken. Men enligt markeringarna på Sony tangenterna, bör Skift 7 ger en apostrof. Vad jag är ute efter är att tangentbordet själv uppför mer eller mindre korrekt, men de viktigaste markeringar alla skruvas upp, särskilt när det gäller skiljetecken. Du kommer att behöva förbruka en tid i försök och misstag på tangentbordet för att vänja sig, liksom att lära att inte fästa avseende vid etiketterna på tangenterna. Detta bör inte vara en stor problem för Pure Touch-maskinskrivare, men kunde förvirra skiten ur dig tills du lista ut det.

Slutsats

Hur du än skiva den skulle Vaio U-serien är en mycket dyr vana - en enhet och kringutrustning kan lätt köra dig $ 3500. Det är mycket begränsad till den övre eschelon potentiella kunder: hard core freaks gadget, kostnader-konto köpare, och andra människor som inte bryr sig om priset på deras nya kärlek. Och tro mig, för dem som har råd med det, älskar det skall vara. Med rätt mängd pengar kunde U50 och U70 göra precis vad som helst. Du kan göra det till en stereo komponent, ett mediacenter, mobila kontor, vad som helst - och med sin dockningssystem, kan du göra det många olika saker. Denna typ av total flexibilitet har ett pris, dock.

Låt oss anta för en sekund att du är villig att betala det priset. Som jag ser det, om du redan är villig att punga genom näsan för U50, det finns en massa goda skäl att gå resten av vägen och uppgradera till U70. Pentium-M-processor enbart är värt skillnaden, eftersom det skulle innebära både ett stort uppsving i prestanda och en minskning av strömförbrukningen, vilket leder till svalare drift och mer batteritid. Lägg till denna ekvation de extra 256 MB RAM, en uppgradering som kostar $ 450 helt av sig själv från iCube, och det är ganska uppenbart att U70 är en bättre maskin, dollar för dollar, än U50. Detta bör inte ses som ett disparagment av U50 - det är bara en fråga om värde.

I slutändan är Vaio U-serien en övning i vad som verkligen neccessary för dig. För samma belopp som ett anständigt utrustade Vaio, kan du få en ultra-portabel notebook eller sub-notebook som skulle ge en optisk enhet, mer hårddiskutrymme, och en integrerad tangentbord, plus en top-of-the-line Pocket PC för extra rörlighet. Och du skulle fortfarande ha pengar över till kringutrustning. Ändå finns det en enorm mängd överklagande i en sådan otroligt kompakt dator.

Fördelar:

  • Mindre och lättare än en bärbar dator
  • Enorma makt och flexibilitet
  • Elegant mus kontroller

Nackdelar:

  • Vansinnigt dyra
  • Inga inbyggda tangentbordet
  • Marginell batteritid

Nedre raden:

Om du tittade upp "priset är inget objekt" i Encyclopedia of tech, kan du hitta en bild av Sony Vaio U-serien, precis där bredvid $ 20.000 bärbara datorer. Det är en otrolig maskin med en otrolig prislapp.



Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar