onsdag 29 augusti 2007

Toshiba Tecra M8 recension

Toshiba Tecra M8 recension
av Jerry Jackson - 2007/08/29

av Jerry Jackson

Den Toshiba Tecra M8 , liksom Toshiba Satellite U300/U305 serien är en ny 13,3 "widescreen Business Notebook packning fast Intel Core 2 Duo prestanda i en relativt tunn och lätt formfaktor. Lägg till det en tunn integrerad DVD SuperMulti-enhet, webbkamera, och fingeravtrycksläsare och denna bärbara dator börjar ser ännu bättre. Toshiba kallar det nya M8 "en funktionsrik fusion av mobilitet, prestanda och värde" ... men är M8 värdig sådan beröm?


Toshiba Tecra M8 finns med olika konfigurerbara alternativ börjar på $ 1,249.00 för ett system med Windows XP. Vår Windows Vista Business recension enhet (Tecra M8-S8011) har följande specifikationer:

  • Windows Vista Business (32-bitars)
  • Intel Core 2 Duo-processor T7100 (1.80GHz, 2MB L2, 800MHz FSB)
  • Mobile Intel GM965 Express Chipset
  • Intel Wireless WiFi Link 4965AGN (802.11a/g/n)
  • 1GB PC2-5300 DDR2 SDRAM (maximal kapacitet 4GB)
  • 120GB Serial ATA hårddisk (5400RPM)
  • 8x DVD SuperMulti (+ /-R dubbla lager) enhet
  • 13,3 "bredbildsskärm TruBrite TFT LCD-skärm på 1280x800 (WXGA)
  • Intel Graphics Media Accelerator X3100 med 64MB-251MB delat dynamiskt tilldelade grafikminne
  • 1,3 megapixel webbkamera
  • Bluetooth version 2,0 plus Enhanced Data Rate (EDR)
  • PCMCIA-kortplats
  • 5-i-1-kortläsare
  • RGB-utgång
  • Mikrofon ingångsport
  • Hörlursutgång porten
  • IEEE-1394 (FireWire)
  • Tre USB 2.0-portar
  • Fingeravtrycksläsare
  • (BxDxH Fram / H bak): 12,2 "x 8,9" x 1,19 "/ 1,33" utan fötter
  • Vikt: 4,5 £
  • 75W (19V X 3.95A) 100-240V nätadapter (5,04 "x 1,20" x 2,01 "och väger 0,77 £)
  • 6-cells (5200mAh) litiumjonbatteri (0,75 lbs)
  • 1-års standardgaranti begränsad garanti

Du kanske märker att Toshiba webbplats indikerar att Tecra M8 har en maximal minneskapacitet på 2 GB. Emellertid, bekräftade vi att den maximala RAM-kapaciteten är i själva verket 4GB. Även 1GB är gott för Windows XP kommer alla bärbara datorer som kör Vista prestera bättre med ett minimum av 2 GB RAM-minne.


Tecra M8 ... en snygg bärbar dator. (se stor bild)

Bygg och Design

Om du läser vår senaste granskning av Toshiba Satellite U305 då Tecra M8 bör se mycket bekant för dig. Båda dessa Toshiba bärbara datorer delar samma mål utformning och många av samma delar. Liksom U305 är M8 på gränsen av tunn-och-ljus och ultra-portabel kategorier. Med en vikt på fyra och en halv pounds det är inte den lättaste bärbara datorn i 13,3 "klassen. Likaså eftersom den bärbara datorn är 1,2 inches tjock i sin tunnaste punkt M8 faller i" mitten av pack "bland senare 13,3" system. Ändå har Toshiba konstruerad framgångsrikt en snygg och kompakt ram med några unika element som gör det attraktivt för alla från studenter till affärsmän.


Den nästan identisk Toshiba Satellite U300/U305. (Se stor bild)

Även utsidan är tillverkad av plast det kändes ganska solid. Några av plast i områden som handlovsstödet och LCD locket kändes tunn, men totalt byggkvalitet verkar bra. Det finns mycket lite fallet flex och inga hörbara knarrar till plast.

Den optiska enheten är i synnerhet ganska tunn men fortfarande mycket robust. Den optiska enheten (tillverkad av LG och liknande enheter som används i vissa Lenovo bärbara datorer) är faktiskt lika bra eller bättre i termer av byggkvalitet än vissa enheter som vi har sett i större budget bärbara datorer. Den optiska enheten var relativt lugnt under drift och kör buller var inte ett problem när du tittar DVD-skivor.


Den tunna, men ändå mycket robust DVD SuperMulti-enhet. (Se stor bild)

LCD-skydd kommer endast i en färg för M8: titan silver. I huvudsak locket ser ut som det belagda i grå färg med fina flingor silver metall. Samma titan silver lack förs över på handlovsstödet och runt tangentbordet. Sammantaget måste jag säga titan silverfärg ser ut och känns mycket mer hållbara än de blanka färgade plaster sett på många andra bärbara datorer från Toshiba. Fingeravtryck är inte alls lika synlig på M8 jämfört med Toshiba U305. Resten av fallet plast är gjorda av matt svart plast.


Titan silverfärg är elegant och döljer fingeravtryck. (Se stor bild)

Skärm

LCD-locket på M8 använder inte en spärrmekanism och istället förlitar sig på motstånd från gångjärnet ... eller dubbla gångjärn i detta fall. Separationen (gapet) mellan LCD-skärmen och resten av den bärbara datorn ser lite udda i början men jag personligen blev förtjust i konstruktionen efter ungefär en vecka.

Displaypanelen i sig är en 13,3 "blank skärm med WXGA-upplösning (1280x800) Det var absolut inga problem med skärmen på vår översiktliga granskning enhet:. Uppdateringsfrekvensen verkar utmärkt när filmer eller spel med snabb rörelse visas och det finns inga fastnat pixlar . Som vanligt med blanka skärmar, färger och kontrast är ganska bra och både bilder och video "pop" utanför skärmen. Ljusstyrkan är ganska imponerande, men inte riktigt lika ljus som en del av de nyare skärmar med LED-bakgrundsbelysning. När den är inställd på max ljusstyrka på skärmen är ljusstark nog för att orsaka vissa människor att kisa i ett mörkt rum.

Horisontella betraktningsvinklarna är bättre än genomsnittet. Färgerna är bra och bakgrundsbelysningen kvar även över skärmen medan du tittar på extrema horisontella vinklar. Det finns några mindre färg inversion när du tittar på skärmen från skarpa vertikala vinklar (som står ovanför den bärbara datorn eller tittar på skärmen från golvet. Naturligtvis kan som med alla glansiga skärmen reflektion från rummet ljus blir ett problem .. . beroende på rummet och ljusen.


Den 13,3 "skärm är ganska bra. (Se stor bild)

Den inbyggda webbkamera ovanför skärmen är genomsnittet i fråga om prestanda. Bildhastigheten för videokonferenser och chatt är bra och kameran kan spela in med högre upplösning (1,3 megapixel) stillbilder. Färgerna är korrekta inomhus i bra ljus, men video och bilder är överexponerade eller "tvättas bort" när utomhus eller korniga när de används i svagt ljus. Toshiba webbkamera programvara var ganska bra, men som flera Toshiba applikationer använder en pop-up "kakel" för användargränssnittet som ibland är lite frustrerande att använda.

Högtalare

Ljudet prestanda på M8 var genomsnittliga för en tunn och lätt 13,3 "notebook, men det var långt ifrån imponerande. Båda de små högtalarna ovanför tangentbordet ger en" plåtburk "ljudkvalitet med massor av toppar, men nästan ingen mellanregister och absolut ingen bas. På den ljusa sidan, är högtalarna ligger i ett bra läge för att rikta ljudet uppåt och mot användaren. Ljudkvaliteten är mycket bra för att lyssna på affärer webbsändningar. Tyvärr kommer du ändå vill använda hörlurar eller externa högtalare om du bryr dig om ljudkvalitet.

Alltså är det värt att nämna att ljudutgång på M8 ligger på vänster sida (en bra plats för en extern högtalare anslutning) och ljudutgång var ren (det fanns inga statiska eller sprickbildning i ljudet från hörlurarna uttag).


De inbyggda högtalarna är inte särskilt bra för att lyssna på musik. (Se stor bild)

Tangentbord och pekplatta

Tangentbordet på M8 var en välkommen förbättring jämfört med tangentbordet på U305. Tangenterna har en bra struktur med utmärkt kudde och resor. Nycklarna är mycket tyst i drift och det finns särskild sida upp och sida ner tangenterna (bra att ha på en kompakt tangentbord). Medan U305 tangentbordet har en betydande grad av tangentbord flex över hela linjen, var M8 tangentbordet anmärkningsvärt fast. Det fanns nästan ingen flex ... fantastiskt för en bärbar dator här tunn och lätt.


Tangentbordet känns bra och fast. (Se stor bild)

Pekplattan var lyhörd och kände hållbara, men de nedsänkta kanter faktiskt gjort pekplattan känns mindre än det redan är. Tyvärr pekplattknapparna på M8 är ganska dåliga. Knapparna har nästan ingen återkoppling och är inte reagerar alls. Inte bara är de obekväma att trycka på grund av den grunda feedback men jag ofta tvungen att trycka på pekplattknapparna flera gånger innan ett klick registrerades.

På den positiva sidan, gör en knapptryckning fingeravtrycksläsare ett underbart jobb att läsa fingeravtryck utan misstag utlöses när du använder pekplattknapparna. När fingeravtrycksläsare sattes med min fingeravtryck och lösenord allt jag behövde göra var dra min fingertopp över läsaren när en ansökan eller webbplats tillfrågad om lösenord ... en trevlig funktion om du har flera lösenord.


Pekplattan är känslig men knapparna har mycket grunt feedback. (Se stor bild)

M8 ingår ytterligare tre knappar ovanför tangentbordet. Dessa inkluderar på strömbrytaren, Toshiba Assist, och knappar Presentation. Toshiba Assist är i huvudsak en förhärligad hjälpprogram när presentation knappen är faktiskt en bra knapp som gör att du snabbt växla mellan den bärbara LCD-skärmen och en projektor för presentationer. Även om dessa knappar är ett trevligt tillskott, är frånvarande media knappar nyfiket från M8. Visst är M8 ett företag anteckningsbok, men det skulle ha varit trevligt att inkludera CD / DVD kontrollknappar.


Toshiba Assist och knappar presentation trevliga funktioner. (Se stor bild)

Prestanda och Benchmarks

Toshiba valde att erbjuda M8 i en rad olika konfigurationer som börjar med Intel Core 2 Duo T7100 (1,8 GHz) och upp till Intel Core 2 Duo T7700 (2.4GHz) processor. Medan T7100 med 2 MB L2-cache och 800 MHz frontside bus ger utmärkt prestanda för ett företag bärbar dator, är det bra att veta att T7700 (4MB L2) är ett alternativ för människor som behöver snabbare multimedia kodning eller bildredigering.

Intel X3100 integrerad grafik med 64 MB-251MB av dynamiskt tilldelade delat minne ger tillräckligt video hästkrafter för ett företag maskin. Den främsta fördelen med integrerad grafik förlängs batteriets livslängd och minskad värme. Men fler och fler 13,3 "bärbara datorer erbjuder dedikerade grafikkort i high-end konfigurationer. Exempel är Dell XPS M1330 finns med nVidia GeForce 8400M GS grafikkort ... vilket ger i princip dubbelt video / grafikprestanda jämfört med Intel X3100 chipset.

I varje fall är Tecra M8 ett företag anteckningsbok och inte en "spelautomat" så att bristen på dedikerade grafik är inte en del mördare. I själva verket borde den minskade vikten och värme samt ökad batteritid betraktas som skäl till att vilja integrerad grafik.

Som med många bärbara datorer från Toshiba är M8 konfigureras med ditt val av hårddiskar inklusive 80GB (5400RPM), 120GB (5400RPM), 160 GB (5400RPM) och den mycket långsamma 200GB (4200rpm) enheter. Även om den 200 GB hårddisk är attraktivt för människor som behöver tillräckligt med utrymme för musik, kodade videor och foton ger 160GB fortfarande gott om plats och är en mycket snabbare enhet. De PCMark05 riktmärken och HDTune resultat nedan visar skillnaden en snabbare hårddisk kan göra. Toshiba U305 har en nästan identisk konfiguration men har den långsammare 200GB (4200rpm) hårddisk.

Super Pi jämförelse resultat:

Notebook Tid
Toshiba Tecra M8 (1,8 GHz Intel Core 2 Duo T7100) 1m 12s
Toshiba Satellite U305 (1,8 GHz Intel Core 2 Duo T7100) 1m 07s
Dell XPS M1330 (2,0 GHz Intel Core 2 Duo T7300) 0m 58s
Lenovo ThinkPad X61 (2,0 GHz Intel Core 2 Duo T7300) 1m 01s
Lenovo 3000 V200 (2,0 GHz Intel Core 2 Duo T7300) 0m 59s
HP dv2500t (1.80GHz Intel 7100) 1m 09s
Lenovo ThinkPad T61 (2.00GHz Core 2 Duo Intel T7300) 0m 59s
Lenovo ThinkPad T60 (2.00GHz Core 2 Duo T7200) 1m 03S
Toshiba Satellite P205-S6287 (1,73 GHz Core 2 Duo Intel T5300) 1m 24s
Toshiba Satellite A205 (1,66 GHz Core 2 Duo) 1m 34s
HP Compaq 6515b (1.6GHz AMD Turion 64 X2 TL-52) 2m 05s
HP dv6000t (2,16 GHz Intel T2400) 0m 59s
Dell Inspiron E1705 (2,0 GHz Core 2 Duo) 1m 02S


PCMark05 jämförelse resultat:

Notebook PCMark05 Score
Toshiba Tecra M8 (1,8 GHz Intel Core 2 Duo T7100, Intel X3100) 3.196 PCMarks
Toshiba Satellite U305 (1,8 GHz Intel Core 2 Duo T7100, Intel X3100) 2.972 PCMarks
Dell XPS M1330 (2,0 GHz Intel Core 2 Duo T7300, NVIDIA GeForce Go 8400M GS) 4.591 PCMarks
Lenovo ThinkPad X61 (2,0 GHz Intel Core 2 Duo T7300, Intel X3100) 4.153 PCMarks
Lenovo 3000 V200 (2,0 GHz Intel Core 2 Duo T7300, Intel X3100) 3.987 PCMarks
Lenovo T60 Widescreen (2,0 GHz Intel T7200, ATI X1400 128MB) 4.189 PCMarks
HP dv6000t (2,16 GHz Intel T7400, NVIDA GeForce Go 7400) 4.234 PCMarks
Fujitsu N6410 (1.66GHz Core Duo, ATI X1400) 3.487 PCMarks
Alienware M7700 (AMD Athlon FX-60, Nvidia Go 7800GTX) 5.597 PCMarks
Sony Vaio SZ-110B i SPEED-läge (med Nvidia GeForce Go 7400) 3.637 PCMarks
Asus V6J (1,86 Core Duo T2400, Nvidia Go 7400) 3.646 PCMarks


3DMark05 jämförelse resultat:

Notebook 3D Mark 05 Resultat
Toshiba Tecra M8 (1,8 GHz Intel Core 2 Duo T7100, Intel X3100) 863 3DMarks
Toshiba Satellite U305 (1,8 GHz Intel Core 2 Duo T7100, Intel X3100) 876 3DMarks
Dell XPS M1330 (2,0 GHz Intel Core 2 Duo T7300, NVIDIA GeForce Go 8400M GS 128MB) 3.116 3DMarks
HP Compaq 6510b (2.20GHz Intel Core 2 Duo T7500, Intel X3100) 916 3DMarks
HP Compaq 6515b (1.6GHz AMD Turion 64 X2 TL-52, ATI X1270) 871 3DMarks
HP dv6000t (2,16 GHz Intel T7400, NVIDA GeForce Go 7400) 2.013 3D Marks
Dell Inspiron E1705 (2,0 GHz Core Duo, ATI X1400) 1.791 3D Marks
Acer TravelMate 8204WLMi (2,0 GHz Core Duo, ATI X1600 256MB) 4.236 3DMarks
Alienware Aurora M-7700 (AMD Dual Core FX-60, ATI X1600 256MB) 7.078 3D Marks
Lenovo ThinkPad T60 (2,0 GHz Core Duo, ATI X1400 128MB) 2.092 3D Marks
Asus V6Va (2,13 GHz Pentium M, ATI X700 128 MB) 2.530 3D Marks
Fujitsu n6410 (1,66 GHz Core Duo, ATI X1400 128MB) 2.273 3DMarks
Dell XPS M1210 (2,16 GHz Core Duo, nVidia Go 7400 256MB) 2.090 3D Marks


HDTune resultat:


(Se stor bild)

Värme och buller

M8 gör ett utmärkt jobb med att kontrollera inre värme tack i någon liten del till den massiva koppar kylfläns synlig genom luftventilen på vänster sida av datorn. CPU temperaturer toppade på högst 54 grader Celsius under riktmärken och hårda temperaturer driva genomsnitt cirka 43 grader Celsius. Handlovsstödet aldrig blev för varmt under våra tester och den vänstra handledsstödet tillsatts vid högst 91 grader Fahrenheit. Den nedre delen av den bärbara datorn var ganska sval trots den stora varningsetikett på undersidan av den bärbara datorn uppmanar dig att vara försiktig när hålla den bärbara datorn i knät. Minnet utbyggnadsfacket tillsatts vid 108 grader Fahrenheit under benchmarking. Medan den bärbara datorn blev varm, det var aldrig för varmt för att hålla på varvet.


Den nedre vy med Fahrenheit temperaturavläsningar. (Se stor bild)

Fläktljud, å andra sidan, var inte något som M8 lyckades bra under stress. Även M8 förblev relativt sval och tyst, producerade fläkten betydande buller vid maximal inställning. När fläkten slås på maximalt det låter som en svag hårtork och sätter ut tillräckligt varm luft från den vänstra sidan som du förmodligen kan torka håret med det efter en dusch. Den avgastemperatur genomsnitt mellan 115 och 118 grader Fahrenheit under våra tester.

Bottom line, håller M8 värme under kontroll på bekostnad av en del buller.

Ingång och-utgång

Vi var glada att se ett imponerande antal portar på denna bärbara dator trots sin mindre formfaktor. Medan många bärbara datorer i 13,3 "klassen har bara två USB-portar och en del har ingen FireWire-port, lyckades Toshiba att omfatta tre USB-portar och även pressas i en FireWire-port genom att flytta den till framsidan av den bärbara datorn.

Låt oss ta en närmare titt på de portar:


Vänster sida: VGA ut, två USB-portar, hörlursuttag, mikrofoningång, och volymkontroll ratten (se stor bild).


Framsida: FireWire-port, 5-i-1-kortläsare, och trådlöst på / av-knapp (se stor bild).


Höger sida: Optisk enhet, PC-kortplats, USB-port, Ethernet, modem och säkerhetslås (Visa större bild).


Bakifrån: Ingenting här utom gångjärn, batteriet och DC jack (Visa större bild).

Toshiba ersättas klokt ExpressCard slot med en PC-kortplats på Tecra M8. Även ExpressCard tillbehör blir populära, många fler tillbehör finns för PC-kortplatsen när detta skrivs och många företag fortfarande använda tillbehör PC Card. Toshiba erbjuder också en universell dockningsstation om de inbyggda portar är inte tillräckligt för dig.

Programvara

Tyvärr finns Toshiba mycket, alldeles för mycket bloatware på M8 ... särskilt eftersom denna maskin marknadsförs som en bärbar dator för affärsmän. Som med konsumentinriktade U305, det finns så många program förinstallerade på den bärbara datorn som start tog mycket längre tid än det borde. Flera användbara program som Internet Explorer och Adobe Acrobat Reader lidit faktiskt genom allvarliga förseningar eftersom den bärbara datorns resurser används av många program som inte behöver vara igång.

Bara för att ge dig en uppfattning om hur mycket bloatware körs vid start, upptäckte vi att det finns 93 processer som körs med 824MB av 1 GB RAM-minne när vi öppnade Aktivitetshanteraren. Nittio tre processer. En typisk bloatware-angripna anteckningsblocket har mellan 50 och 70 processer som körs efter första start.

Naturligtvis kan kunderna avinstallera alltid denna bloatware när de börjar använda den bärbara datorn ... det är bara synd att Toshiba har så mycket "skräp" på en maskin avsedd för affärsmän.

Batteri

Vår M8 kom med vanlig 6-cells batteri (10.8V, 5200mAh) men 9-cells Extended Life-batteri (10.8V, 7800mAh) finns också. Med energihantering på "High Performance" och skärmens ljusstyrka inställd på max, medan trådlöst surfar på nätet batteriet varade 2 timmar och 19 minuter. Med energihantering på "Energisparläge" och skärmen halv ljusstyrka batteriet varade 3 timmar och 12 minuter medan du surfar på webben. Batteriet varade imponerande 4 timmar och 8 minuter med den bärbara datorn inställd på "Energisparläge" med halv skärmens ljusstyrka och låta systemet är inaktivt utan någon aktivitet och utan att låta skärmen släcks.

Medan Extended Life-batteri skulle vara en värdefull accessoar för den här bärbara datorn konsumenterna bör vara mer än nöjd med batteriet i standard batteri.

Slutsats


Toshiba Tecra M8 är en solid verksamhet anteckningsbok med massor av funktioner och få problem. Kvaliteten 13,3 "glänsande skärm, tunna och lätta linjer, stor hårddisk, bra batteritid och ett bra urval av hamnar att göra detta till en utmärkt arbetsmaskin. The Core 2 Duo-processor och massor av tillgängligt RAM också ge systemet en imponerande ryggrad för prestanda. Dessutom robusta tangentbord och bekväma fingeravtrycksläsare-gränssnitt hjälp omedelbart känner igen denna maskin betyder affärer.

Tyvärr är oanständigt överflöd av bloatware nog att göra en IT-tekniker bort kör skrika. De smärtsamma pekplattknapparna sannolikt också ge användare med ömma tummar efter en hel arbetsdag. Ändå är dessa små hinder för en annars bra maskin. Den enda andra fråga som Tecra M8 står inför är priset. Företag är villiga att stå ut med mer volym och vikt kan köpa en Dell Latitude D630 för 400 $ mindre än basen priset på M8. Naturligtvis är M8 mycket mer tunn och lätt än någon 14,1 "bärbara datorn på marknaden.

Bottom line, är Toshiba Tecra M8 ett utmärkt Business Notebook på 13,3 "skärm klassen. Om du kan avinstallera bloatware och använda en extern mus det gör en fantastisk mobil arbetsstation.

Fördelar:

  • Bra prestanda för ett företag bärbar dator
  • Robust tangentbord
  • Rimligen tunn och lätt för en 13,3 "notebook
  • Trevlig skärm
  • Fast urval av hamnar
  • Tunn men slitstark optisk enhet

Nackdelar:

  • Bad pekplatta knappar
  • För mycket bloatware
  • Fan är lite för högt när systemet är under belastning.


Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar