fredag 3 augusti 2007

Samsung Q45 recension

Samsung Q45 Recension
av lukealexander - 2007/08/03

av Luke Alexander

Samsung Q45 är en 12,1 "ultraportabel bärbar dator är en budget prissatta system som ändå lyckas att packa imponerande prestanda och funktioner i en relativt liten yta. Baserad på Intels Core 2 Duo-Santa Rosa plattform och med Intel X3100 grafik och en betydande hårddisk, de Q45 kan bara visa sig vara en mycket önskvärd ultraportabel. Låt oss ta en titt.


(Se stor bild)

Noterade specifikationer för Samsung Q45:

  • Intel Core 2 Duo T7100 (1,8 GHz, 2MB cache)
  • 2048MB DDR2-333 (PC2-5300) RAM (2 x1GB)
  • 160GB 5400RPM hårddisk
  • 12,1 "WXGA 1280x800 glansiga skärmen
  • Intel X3100 Graphics Accelerator
  • DVD Super-Multi optisk enhet
  • 802.11a/b/g trådlöst nätverk
  • Intern Bluetooth 2,0 + EDR
  • 100Mb LAN
  • 1.3MP inbyggd webbkamera
  • Integrerat HD Audio
  • 6 cell 2400mAh batteri
  • 6-i-1-minneskortläsare
  • Windows Vista Home Premium
  • 29,9 cm x 21,7 cm x 3,6 cm (12 "x 8,5" x 1,4 ") [Faktisk: 29.8cm x 23,5 cm x 3,3-4.3cm]
  • 1.9kg (£ 4,18)

Medföljande tillbehör:

  • Targus Neoprene Slip Cover
  • Rengöringsduk

Pris: $ 1,500 (inklusive leverans)

Skäl för att köpa

Min tidigare systemet var en Acer 15,4 "med en enda processorkärna Turion med bara 512 MB RAM. Det körde för cirka 30mins på batteri och vägde över 3.1kg, vilket gjorde dess användning som en bärbar dator något tveksamt. Jag hade bestämt för några månader sedan jag ville ha en ultraportabel med en 12-tums skärm eller mindre. Tyvärr min budget som student var begränsad så jag var tvungen att kompromissa. Det fanns bara två 12 "-system i mitt sortiment, denna Samsung och Acer som inte har en integrerad optisk enhet. Jag är också inte alltför imponerad Acer baserat på mina två år med min tidigare systemet. Samsung är ganska tung och tjock för en ultraportabel, men fortfarande mycket ljus kontra andra bärbara datorer med jämförbar specifikation. Det var också glädjande att se att det var lockande och inte befalla alltför stor prispåslaget för att överföra det gav.


(Se stor bild)

När & Hur Köpt

Jag köpte Q45 från brittiska laptop leverantör www.laptopsdirect.co.uk där jag hade tidigare köpt min flickvän Asus A8 tillbaka i April. Som hon, tjänsten var utmärkt bar och jag fick systemet på onsdagen efter att ha betalat på måndagskvällen. Jag använde mitt Mastro betalkort för att undvika 1,5% eller mer kreditkort avgift som också innebar att jag fick en gratis tillbehör och leverans. Den totala kostnaden (efter valutaomräkning för läsare i USA) var omkring $ 1.500, vilket var omkring $ 80 billigare än de flesta leverantörer.

Bygga & Design

Utformningen av Q45 är underskattade ändå elegant är helt olika nyanser av svart. Locket och musknappar är blanka pianosvart (som är en liten inre bezel på skärmen för att öka kontrasten) medan resten är matt, med en ovanlig spannmål till det orsakas av Samsungs antibakteriella beläggning. Denna beläggning ger matt finish ett ganska unikt silver spräcklig titt under några lampor som är mycket attraktiv. Locket och knapparna är ett fingeravtryck magnet men lyckligtvis Samsung har en rengöringsduk som är perfekt för skärmen också, och kan glida mellan tangentbordet och skärmen i transit. Trots att resten av den bärbara datorn är matt, inte plocka upp varumärken som kan ses från vinklar - Jag antar att det är en bieffekt av beläggningen Samsung användning. Återigen kommer den medföljande trasan till hands.


(Se stor bild)

Systemet använder inte ett spänne för att hålla skärmen stängt, i stället använder vissa magneter och de stela gångjärn för att hålla stängt. Jag var försiktig om detta, men jag uppskattar den hastighet med vilken systemet kan öppnas och nu ser det som en trevlig funktion. Gångjärnen för skärmen är mycket styva, men har en fin rörelse till dem. Det är nödvändigt att hålla tangentbordet sektionen ner för att lyfta skärmen och en liten avfasning på chassit är konstruerat för just detta ändamål (det gör också att statuslamporna ses när skärmen är stängd). Det finns ingen vinglar på skärmen när man trycker, utan tvekan på grund av den lilla storleken och goda gångjärn. Det är flex på skärmen när vrids från sida till sida, vilket jag fann lite förvånande med tanke på hur liten skärmen är. Denna vridning gör så småningom krusningar på LCD (som inte trycker på locket ordentligt). Eftersom vridning är osannolik under vardagliga användning, är det inte så viktigt, men det vore lämpligt att inte transportera systemet i en påse utan skydd, eller lägga tunga saker ovanpå det slutna systemet.


(Se stor bild)

Vid lyft av systemet från alla hörn (som ett sannolikt att göra med en ultraportabel) det finns ingen flex och ärendet känns väldigt välbyggd och stel. Luftintagen är fördelade över undersidan av systemet, vilket gör det svårt att stoppa all luftflöde när den är på ett knä. Avgaserna är placerad halvvägs längs den högra sidan och driver ut en hel del värme som gör det obekvämt att använda en mus bredvid enheten ibland. Avfasningen på framsidan av enheten gör att skriva mycket bekvämt eftersom det inte finns några skarpa kanter att gräva i handlederna.

Batteriet sticker ut från baksidan är något av ett problem eftersom det ökar djupet av enheten, men gör åtkomst till enheten mycket lätt och ger också ett handtag. Ett batteri mellan gångjärnen (liknande Sony TZ-serien) hade varit att föredra. I alla andra sätt, är designen utmärker och minimal, utom möjligen tjockleken av systemet som är ganska stor jämfört med skärmstorleken (men ger bättre kylning).


(Se stor bild)

Den Q45 är ganska tungt för en ultraportabel, men det bidrar till dess goda specifikationer, full effekt processor och tyst gång. Om vikten är viktig, kan det vara lämpligt att se hur mycket runt 1.9kg väger. De angivna måtten ignorera batteriet citerar 21.7cm djup (inkl batteri: 23,5 cm) som är dålig form från Samsung (även vanligt). I de mått som anges ovan verkar tjockleken ganska stor, men när ska redovisa att gummifötterna på Q45 är mer som ben. Den faktiska chassi tjocklek är 2,6 cm (fram) och 3,8 cm (bak), vilket är den dimension som faktiskt räknas för de flesta väskor och samtidigt bära datorn.

Skärm

Skärmen är en blank typ som är vanligt på konsumenternas bärbara datorer i dessa dagar, du antingen gillar dem eller avskyr dem. Jag föredrar matt utseende, men accepterar större kontrast är trevligt i vissa förhållanden. Upplösningen är en standard 1280x800 som är en trevlig resolution om denna storlek på skärmen (även om det kan orsaka vissa ansträngande för ögonen eftersom allt är så liten). Lyckligtvis finns det inga döda pixlar och jag hittade skärmen som helhet är ett steg upp från dem på Acer bärbara datorer. Liksom många skärmar, finns det bakgrundsbelysning blöda från basen av panelen men inget extra. Detta är egentligen bara märks när du tittar på en mycket mörk eller svart bild men så i dagligt bruk inte utgör mycket av en fråga. Bakgrundsbelysningen kontrollen är något bisarrt eftersom det är direkt relaterad till Vista energischeman, och därmed inte tillåter full kontroll över bakgrundsbelysningen med Fn-knapparna. Skärmen blir mycket ljus, men för min smak inte blir suddig nog för mycket svagt ljus. Den dimmest Inställningen är något motsvarar en tredjedel till hälften ljusstyrka på andra bärbara datorer jag har använt. Detta är något att tänka på när du visar batteriets livslängd resultat och tänka "Jag kan inte använda ett system på minimal ljusstyrka."


(Se stor bild)

Det finns en 1.3MP inbyggd webbkamera ovanför skärmen som är extremt liten och diskret. Det ger ganska bra resultat i MSN Messenger (speciellt i svagt ljus), men jag har ännu inte kontrollerat det med stillbilder. Föreställningen är perfekt för den typiska studenten eller näringsidkare hemifrån, kanske en och annan YouTube-video om det flyter din båt.

Högtalare

Högtalarna är ovanligt placerade på basen, på baksidan. Denna placering håller chassit rent från fula högtalargallren och innebär den bärbara datorn ger ett bra ljud på hårda ytor på grund av ljudet reflekteras från skrivbordet. På mjuka ytor eller varv, kan ljudet bli skymd. Totalt ljudkvaliteten är bättre än de flesta bärbara datorer, särskilt i ultraportabla segmentet. Jag föredrar att använda hörlurar dock, och med hjälp av olika högkvalitativa headsets jag hittade produktionen vara mycket bra, definitivt ett steg upp över AC97-standarden. De som använder dyrare hörlurar med 3,5 mm adaptrar kan hitta problem som jag gjorde, eftersom skrymmande adaptern inte klämma in överhänget ovanför linjeutgången. Jag bör också påpeka udda fråga som infoga hörlurar inte automatiskt stänga av högtalarna, kan jag inte hitta ett sätt att justera volymen utan att påverka högtalarna om jag fysiskt inaktiverar högtalarna, vilket lämnar mig inte bara hela systemet volym.


(Se stor bild)

Processor och prestanda

Detta är den långsammaste av den reguljära linje Santa Rosa Core 2 Duo-processorer på 1,8 GHz men rymmer en tillräcklig punch för vad detta system är sannolikt att göra. Den mindre cache och frekvens bidrar till att spara energi och minska värme och buller. Det är en stor förbättring jämfört med den långsammare enda processor jag använde, vilket framgår av riktmärkena. Jag bör notera att jag inte kunde få PCMark05 att köra på grund av Vistas svagheter därmed sin frånvaro här. Jag kan tänka mig att resultaten kommer att vara jämförbar med andra system i detta område. Vista kände Snappy nog - de 2GB RAM klart hjälpa här, och Aero hanterades med lätthet av den nya Intel X3100.


(Se stor bild)

Denna integrerade grafik lösning lånar allt från 64MB till 128MB RAM-minne beroende på applikation. Det lånade beloppet var 64 MB under skrivbordet arbete på denna resolution. Använda VGA ut till en 1680x1050 upplösning extern bildskärm också gav acceptabla prestanda. Jag tvivlar många spel på en integrerad lösning på en ultraportabel bärbar dator, men för dem som jag fann det körde senaste Tomb spelet Raider Anniversary ganska bra när AA förvandlades till 2x eller lägre. Det fanns inga märkbara förseningar i allt jag gjorde, och efter en vecka SuperFetch fungerar bra, med MS Word 2007 öppnas nästan omedelbart. Vistas ögongodis Ger intryck av långsamhet, men att stänga av övergångseffekter (blekna, bild, zooma osv) få saker att hända på kö.


(Se stor bild)


(Se stor bild)


(Se stor bild)

Värme & Buller

Helst en ultraportabel system kommer att vara lugn och cool eftersom det ofta används på offentliga platser. Tyvärr dessa två ideal inte ofta gå ihop bra. Den Q45 är ett undantag, utan tvekan på grund av den tjocka chassi och massiva avgaser som gör en stor diameter fan att röra sig långsamt. Vid ett stresstest med wPrime luften rapningar ur systemet blev mycket varmt faktiskt, och jag skulle inte känna sig bekväma med en mus där under denna aktivitet. Resten av systemet, inklusive handlovsstödet förblev ganska svalt men bara uppvärmning på höger sida under intensiv disk.


(Se stor bild)

Detta är en av de tystaste system jag har använt (men inte riktigt lika tyst som Asus A8 jag nyligen omdömet). På batteri med lätt belastning fläkten var avstängd, eller så tyst det var knappt hörbar i en helt tyst rum. Även under stresstestet var fan tystare än många andra bärbara tystaste läget. Buller är mycket viktigt för mig, så jag var naturligtvis mycket nöjd med detta resultat. Undervoltning processorn skulle ge ännu bättre resultat, men på grund av RM Clock inte är kompatibel med Santa Rosa uppdatera ännu, kunde jag inte testa detta antagande.

Den kraftpaket ger en liten whine när strömmen-uttaget är ansluten till systemet, men mina öron är ganska känsliga för ljud i den frekvensen. Den optiska enheten är mycket tyst när du läser och skriver en disk - en stor förbättring över mina tidigare system.

Tangentbord och pekplatta

Den enkla delen att diskutera här är pekplattan, vilket fungerar bra. Det är mycket kornig vilket medger god noggrannhet och taktil återkoppling. Det har också ett avsnitt på sidan och botten för att bläddra horisontellt och vertikalt som fungerar bra. Det är också möjligt att konfigurera hörn pad att utföra olika åtgärder som mellersta klick, program lansering, volym etc. Knapparna är attraktiva och glänsande, som enligt min mening är att föredra framför målade plast som kan bära bort lätt. De har en trevlig, lugn åtgärder trots att de kräver en fastare tryck än vad som ursprungligen kan antas.


(Se stor bild)

Tangentbordet är mycket bra med en trevlig kraftfulla åtgärder och goda normalstora tangenter. De klämma en hel del funktionalitet i så få nycklar. Det har inte sponginess ofta förknippas med billigare bärbara datorer och ur det perspektivet är det tydligt att se att Q45 är inriktat på en "prosumer" marknad, sitter något konstigt mellan konsument och företag. Min huvudsakliga irritation med tangentbordet kommer från layouten, vilket är ganska irriterande. Det är den traditionella bekymrar den bytte Fn-tangenten och Ctrl i det nedre vänstra hörnet, förutom några andra gnäller. För det första backstegstangenten är mycket liten och kan vara svåra att slå i hög hastighet. Andra på Enter är mycket liten att starta även om detta är lättare att anpassa sig till. Det största problemet för mig hittills är att ha rätt Skift-tangenten vara så liten och nu en nyckel ur "?" symbol som orsakar mig ofta problem (särskilt eftersom jag använder ofta en full storlek externt tangentbord när jag använder min externa skärm). Jag förstår inte varför Samsung inte kunde använda den extra bredden på chassit för att lägga i en annan kolumn av nycklar för den lik av PgDn och återställa en större shift-tangenten.

På plussidan för mig är bristen på så kallade multimedia nycklar och snabba lanseringar. De enda två knappar på strömbrytaren och "Instant AV" programvara som jag inte hittar mycket användbart. Kanske vissa medier uppspelning nycklar skulle vara trevligt, men är inte nödvändigt.

Ingång och utgång portar

Den bärbara datorn har alla de vanliga portarna som finns på en modern dator med en 4-stifts FireWire-port och VGA ut. Tyvärr har bara två USB-portar, en på baksidan och en på höger sida. Detta verkar mycket få och de kunde lätt har lagt en annan på vänster sida. Ändå är det tillräckligt för en extern mus och USB-nyckeln ... troliga användningar på en maskin av detta slag. Kortläsaren är praktiskt och snyggt placerad på framsidan av systemet. Jag är inte säker med VGA-port och modemet / Ethernet-portar på sidorna var en bra plan men - säkert bak verkar mer logiskt plats för dessa. Enheten har en PCMCIA-kortplats snarare än en ExpressCard-kortplats, oavsett om det är bra eller dåligt beror på ditt perspektiv. Datorn har en inbyggd mikrofon, och även en rad i / mikrofon intill raden ut.


(Se stor bild)


(Se stor bild)


(Se stor bild)


(Se stor bild)

Trådlös

Den bärbara datorn levereras med inbyggd a / b / g Intel Wireless (ingen utkast N trots Santa Rosa-plattform) och utför mycket väl på mitt hemnätverk - inget ovanligt att rapportera. Bluetooth finns och fungerar utan incidenter med min Sony Ericsson K800 och Nokia 6300. Vista stöder också Bluetooth hörlurar, vilket kan tilltala en del människor, även om jag inte har provat den här funktionen personligen.

Batterilivslängd

Detta är en av de viktigaste aspekterna av en bärbar dator, ännu mer så för en ultraportabel som denna. Föregångaren till Q45, den Q35 rapporterades frekvent för att uppnå över 5hours batteritid utan större ansträngning. Det kommer som en lättnad därför att Q45 har en mycket bra batteritid faktiskt. I följande scenarier, jag använde ljusstyrka minsta display (mycket användbar fortfarande) och funktionshindrade Bluetooth. Jag upprepade varje test två gånger (upprepa mer skulle äta upp mer tid än jag faktiskt har) och tog medelvärdet (de var i själva verket mycket lika båda gånger). Som ni kan se, över 5 timmar är möjlig under lätta användning (allmänna kontorsuppgifter med trådlöst på) och en kan pipa över 6 timmar om trådlöst inte behövs. Ett bra system för studenter och krigare väg då. Batteriet har också en LED-indikator på botten som ger en snabbguide till kvarvarande makten i 20% steg. Jag vill också tillägga jag använde Aero Basic snarare än Aero Glass för dessa tester som jag förstod senare hade en skadlig inverkan på batteritiden.

Trådlös På Minsta ljusstyrka, kontorsuppgifter: 5hrs 10mins
Trådlös Från, Minimum ljusstyrka, kontorsuppgifter: 6 timmar 4mins

Som jag nämnde tidigare, jag gillar att använda RM Clock att UNDERSP min processor men jag kunde inte göra det i detta fall på grund av inkompatibilitet med Santa Rosa. Förhoppningsvis när en ny version släpps jag kanske kan förlänga batteriets livslängd ytterligare. Vistas strömhantering är mycket bra i verkligheten (mycket bättre än XP) och möjliggör stor personalisering.

Nätadaptern är det minsta jag har sett, och är mycket lätt. Detta gör reser med det mycket enkelt faktiskt. Det är ungefär samma storlek som en liten mobiltelefon, och ungefär dubbelt så tjocka.

Operativsystem och programvara

Samsung omfattar inte mycket bloatware på Q45, bara McAfee och Office 2007 rättegång. Den innehåller också en egen programvara för säkerhetskopiering som jag inte har försökt som jag föredrar min egen (SyncBack). Detta är en lättnad från många andra systemleverantörer, men det finns fortfarande en hel del "Bloat" i Vista som kan optimeras vid behov. När jag först startat upp Q45 fanns 70 aktiva processer, efter min klara och de anpassningar som är ner till 49.

Vista krävs vissa vänja sig, och har vissa förbättringar och vissa olägenheter. Det är mycket en personlig fråga så jag kan inte kommentera för mycket på det.

Slutsats

Samsung Q45 är lätt en av de mest kostnadseffektiva ultraportabla datorer tillgängliga, och ganska mycket bara en liknande för mindre än $ 2.000. Specifikationerna är idealiska för de uppgifter den skall utföra, och komplettera den mycket bra batteritid och liten storlek och vikt. Systemet är idealiskt för personer som flyttar runt mycket och föredrar en elegant, diskret system - oavsett om det är en student eller person som företag är nere på individuella val. Den utmärkta byggkvalitet till ett så lågt pris är en kredit till Samsung och jag räknar med det för att uppfylla någons förväntningar.

Fördelar

  • Mycket tyst
  • Lång batteritid
  • Relativt lätt
  • Sober och elegant design

Nackdelar

  • Ganska tung för storleken på skärmen / jämfört med andra ultrabärbara datorer
  • Awkward tangentbord arrangemang
  • Värme ventil på höger sida
  • Glänsande lock kan bli repig


Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar