måndag 20 augusti 2007

Dell XPS M1330 Användarrecension

Dell XPS M1330 Användarrecension
av chuck232 A-A 2007/08/20

Inledning

Dell lanserade den nya linjen av Inspiron bärbara och stationära datorer med mycket fanfar på 26 juni 2007 på en Macys varuhus i New York. Flaggskeppet laptop, XPS M1330 , samlat en hel del uppmärksamhet i pressen. Lanseringen sammanföll med en modernisering av Dells marknadsföring i ett försök att förlora "beige-box" tillverkare cachet och röra sig mer uppströms genom att göra varumärket mer tilltalande för en bredare demografisk.


(Se stor bild)

Bortsett från omdesign till den bärbara datorn line-up var Dell försöker pracka också de många färgade lock att de nya bärbara datorer skulle levereras med, så lite personalisering av kunderna. Dessutom XPS M1330 tippad som den tunnaste 13,3 "notebook och skröt en radikalt ny design för Dell, utmanande tillverkare som Sony och Apple, som var traditionellt ses som mer" snygga "företag, kända för sin design. Fanns betydande Tryck täckning för lanseringen och för den nya produktlinjen, något som inte varit fruktansvärt vanligt för Dell i färskt minne. Efter år av att bygga mina egna datorer, beslutade jag att ge Dell ett försök och beordrade XPS M1330.

XPS M1330 med sin 13,3 "widescreen-skärm ligger någonstans mellan tunn-och-ljus och ultra-portabel kategorier. Dess vikt, vid knappt £ 4 med 4-cellsbatteri och LED-bakgrundsbelyst skärm, uttrycker det rakt i ultraportabla utrymme, men dess relativt stora fotavtryck betyder att det inte en ultra-portabel i strikt bemärkelse. Men på under 0,9 inches tjock vid dess tunnaste punkten, med LED bakgrundsbelyst display, det är en mycket elegant och liten bärbar dator, bekvämt för bära omkring och använda i alla utom de trängsta av utrymmen.


(Se stor bild)

Mitt system köptes med följande konfiguration.

  • Core 2 Duo T7100 1.8GHz, 800MHz FSB, 2MB L2-cache
  • 2x1 DDR2-667 RAM
  • 13,3 "widescreen LED-bakgrundsbelyst display WXGA (1280x800) med VGA webbkamera
  • NVIDIA GeForce 8400M GS 128MB GDDR3
  • 120GB 5400RPM hårddisk (Hitachi 5K160-serien, 8MB cache)
  • 8X DVD +-RW slot load UDDA
  • Intel PRO / Wireless 3945ABG
  • Fingeravtrycksläsare
  • 6-cell och 9-cells batterier
  • Microsoft Vista Home Premium
  • Mått: 12,5 "(31.8cm) x 9,4" (23.8cm) x 0,87 "-1,33" (2.21cm-3.38cm)
  • Vikt: 3,97 £ w / 4-cells, £ 4,3 m / 6-cells

Totalpris: 1.831 $ CAD efter skatt

Anledningen till att köpa

Jag började på universitetet två år sedan med en ganska kraftig 15,4 "notebook, ASUS Z71V. På den tiden ville jag något tillräckligt kraftfull för att uppfylla min spel kliar som var" luggable ". För en sovsal, är en bärbar dator ganska användbart eftersom det ISN 't mycket utrymme på skrivbordet. Jag föreställde mig att föra den bärbara datorn till klassen för att ta anteckningar på.

Olyckligtvis, föll den idén igenom. Förutom mina böcker och anteckningsblock, fann jag bär nästan £ 7 bärbara för höga i min dagliga resor runt campus. Dessutom märkte jag så småningom att även med en semi-kraftfullt grafikkort var nyare spel börjar köra fast. Kort en £ 8 + stationär dator-system, jag kommer inte att hitta något som skulle ge mig spelprestanda jag ville. Efter mitt första år slutfördes och jag flyttade ut bosättning, köpte jag delar till ett nytt skrivbordssystem. Som ett resultat, satte den bärbara datorn bara där, oanvänd.

Nu gå in mitt tredje år av studier, finner jag mig själv spela spel mycket mindre ofta, om alls. Som ett resultat av behovet av något litet och lätt att ta till klass överskuggade mycket behov av spelprestanda. Dessutom fann jag mig själv babying min tidigare laptop för mycket, så jag ville ha något välbyggd, kanske ett företag-grade laptop, som jag kunde kasta runt utan att oroa dig. Inledningsvis ansåg jag starkt MacBook. Med sin relativt ringa storlek och bra batteritid, för att inte tala rättvist pris, det var populärt på min skola. Var dock byggkvalitet inte dess starka sida. Jag ansåg också Lenovo ThinkPad T61, Dells Latitude D630 och olika 14,1 "HP bärbara datorer affärer. Men när Dell lanserade XPS M1330 till ett anständigt pris, visste jag att det skulle bli min nästa laptop. Det är lättare än MacBook och jag kunde 't ta itu med den besvärliga bezel av T61, inte nämna dess mindre än spektakulära batteritid. HPs bärbara företagsdatorer är begränsade i sina konfigurationer i Kanada och jag kunde inte hitta något jag var helt nöjd med för min budget.

Var och hur köpte

Det har traditionellt varit några sätt att köpa Dells bärbara datorer, till exempel online, via telefon eller via deras kiosker, (ännu mer nu, sedan flytta in i butiksyta) men jag beställde min via deras hemsida, dra nytta av en 15% Mystery kupong som var tillgängliga via Dells Kanada. Jag beställde systemet på 4 juli, lite mer än en vecka från lanseringen av systemet. Efter att ha talat med en säljare innan du köper, jag såg till att det inte skulle ta mer än 10-15 dagar från inköp till leverans, men jag var mindre nöjd när jag istället fick en 22 augusti uppskattning leveransdatum i min orderbekräftelse .

Men hade jag hört att Dell är ofta väldigt konservativa med sina beräknade leveransdatum, vanligtvis få dem till kunden i god tid före dem. Jag betalade ett anständigt pris, $ 1.831 SEK inklusive skatter, mindre än vad en jämförbar Sony SZ skulle kosta, säkert. Jag höll ut hopp om att det som säljare sa till mig från 10 till 15 dagar, skulle vara mer korrekt. Naturligtvis var han helt fel.

Unboxing

En populär trend i dessa dagar är att ta bilder av uppackning process, så vem är jag att vara oense. Här är de.


(Se stor bild)

(Se stor bild)

(Se stor bild)

(Se stor bild)

(Se stor bild)
Â


Tillsammans med XPS M1330 själva tillhandahåller Dell några godbitar för stolta ägare. Den största inkludering är Dell XPS märkta datorfodral. Som väl är kreativa EP630 hörlurar och en IR fjärrkontroll som passar in i ExpressCard-kortplatsen ingår. Hörsnäckorna är ganska bra, och detaljhandel för runt $ 40CAD, lägga till värdet av den bärbara datorn.


(Se stor bild)

Ominstallation skivor finns för de flesta av programvaran förinstallerad av Dell. Det inkluderar:

  • Windows Vista Home Premium
  • Microsoft Works 8,5
  • Dell MediaDirect
  • Dell Webcam Chef
  • Roxio
  • Dell Drivers and Utilities


(Se stor bild)

En anständig storlek bruksanvisning ingår som är produktinformation och kontaktar Dell guider. En mycket grundläggande "Komma igång" broschyr ingår också, även om du inte vet hur att ansluta din bärbara dator ... Tja, kanske du har andra, mer angelägna uppgifter.

Design

Bara spektakulära. Om någon kunde säga det bättre skulle det vara de vänner som var över när jag öppnade lådan. Ord som, "wow", "snygg" och "häftigt" yttrades av dem och i mitt sinne, de var rätt på pengarna. Jag fick också veta av några människor att M1330 är den snyggaste bärbara datorn de har sett, bar inget. De är ganska starka ord för en bärbar dator från ett företag som är mer typiskt känd som den ultimata "beige-box" leverantör. Grattis, Dell, för att utforma något iögonfallande för alla rätt skäl!


(Se stor bild)

Det säger sig självt att M1330 bär en slående likhet med Sony SZ-serien, från dess kilformade designen till 13,3 "formfaktor till dess användning av en LED-panel. Ändå är det en bra design som Dell har genomfört bra. Låt oss ta en virtuell rundtur i några av de mer intressanta design.

Använda 13,3 "widescreen skärm populariserades av företag som Sony och Apple, Dell parade chassit med en valfri LED-bakgrundsbelyst skärm för att uppnå vad de säger är världens tunnaste 13,3" laptop. Det smyger i knappt tjockleken av Sony SZ vid fronten, men sluttar upp mot ryggen, tills den är tjockare än Apple MacBook, som är av enhetlig tjocklek från framsidan till baksidan. Det är i nivå med SZ i termer av vikt och runt ett halvt kilo lättare än MacBook med 6-cells batteri.


LED bakgrundsbelyst display är ca 2,5 mm tunnare än CCFL. (Se stor bild)

Jag valde den färg som Dell kallar "Tuxedo Black". Finishen av locket är matt och tyvärr, plockar upp en massa fingeravtryck, som är svåra att avlägsna. Jag valde den svarta färgen som jag ville att det ska se professionellt - något jag inte skämmas för att få till ett affärsmöte på en av mina co-op jobb. Den krom effekt på Dell och XPS logotyper lägga till lite stil, men den totala uttalande är avstängt. Oroa dig inte, denna laptop behöver inte flashiga färger eller massor av ljus för att få uppmärksamhet.


(Se stor bild)

Öppna skärmen och du kommer att märka en mycket harmonisk design. Silvret av tangentbordet och handledsstödet kompletterar den svarta regionen upp centrum, som gränsar till displayen. I korthet ser tangentbordet ut som det kan vara tillverkade av aluminium också, men vid närmare inspektion, är detta inte fallet. Vissa personer som såg den bärbara datorn var definitivt lurad från början.


(Se stor bild)

Det finns ingen mekanisk spärr för att hålla locket stängt. Istället ett gångjärn våren snaps det stängs och håller den stängd ordentligt. Även om en större del av vikten fördelas mot den bakre delen av den bärbara datorn, kan öppna locket fortfarande vara en hand uppgift. Det finns ingen anledning att hålla basen nere när du öppnar locket, den bärbara datorn inte tippa bakåt. Dell erbjuder även en liten utskjutning på framsidan av locket för att ge dig en fingergrepp för att öppna skärmen lättare. VGA (0.3MP, 640x480) webbkamera är av Creative och monteras ovanför skärmen, mellan två mikrofon pick-ups.

Dell gjorde en intressant design val för displaymodulen. Gångjärnet design är ganska estetiskt tilltalande, men genomförandet lämnar lite att önska. Gångjärnet är av "bambu" typ, som roterar kring en central pelare. I de flesta fall reducerar denna typ av gångjärn höjden av skärmen när den öppnas, eftersom en del av den nedre ramen kan svängas bakom baksidan av den bärbara datorn. Har dock Dell beslutat att behålla skärmen på en högre nivå, genom att öka tjockleken på den nedre ramen, motverkar en av fördelarna med bambu gångjärnet. På grund av den extra tjockleken på ramen, har den bärbara datorn själv bli djupare i dimension, mätning in på 9,4 "jämfört med 8,92" av MacBook, som är av liknande formfaktor. Faktum är att vid 9,4 "djup, de M1330 rivaler Vostro 1400/Inspiron 1420 i fråga om djup. Å andra sidan kan Dell har beslutat att utformningen av MacBook (och Pro för den delen) gångjärn lämnar displayen för nära tangentbordet och är inte lika bekväm för visning. annan möjlig orsak är att Dell ville att deras logotyp ska synas på botten bezel. Liksom, på grund av den gångjärn kan displayen inte öppnas upp till 180 grader, i stället , stannar vid runt 140 grader.


(Se stor bild)

De 4-cells och 6-cells batterier spola lite med systemet. De 9-cell sticker ut från botten av den bärbara datorn, vilket ger en lutning för tangentbordet och hjälpa luftflöde, men gör det lite krångligt att använda på ett knä.


Är det ens rättvist att jämföra det med en D810? (Se stor bild)

Sammantaget finns det inte mycket jag kan fel XPS M1330 för, när det gäller design. Gångjärnet design är fruktansvärt nitpicky från min sida och för att vara ärlig, jag hellre föredrar proportionalitet på skärmen bezel, estetiskt sett. Det påverkar inte hur jag använder den bärbara datorn alls, men betyder det finns ett extra centimeter eller så som kan rakat av.

Bygga Kvalitet

Här är där jag inte kan ge Dell full poäng. Oavsett om det är på grund av de mer komplexa tillverkningsprocesser som krävs för M1330 eller för Dell har rusar system i ett försök rensa eftersläpningen, passform och finish är avgjort svag för vad som är ett flaggskepp. Många kunder har fått system med fysiska avvikelser från en lucka på toppen av LCD-panelen för hårddiskfack som sticker ut en aning. Mitt system kom med en ojämn bas, vilket resulterar i en liten vacklande med 6-cells. Dessutom behöver kontakta 9-cells batteri fötter inte skrivbordet yta korrekt förvärrar wobble när den batteriet används. Slutligen borstad aluminium handledsstödet i det nedre högra hörnet börjar att separera från basen av chassit. Jag har sedan kontaktat Dell och ett utbytessystem byggs för mig.

Trots dessa frågor, i form av material och solidness, denna laptop priser mycket högt. Plocka upp M1330 från ett hörn, även med det öppna, inte ger någon böjning, knarrande eller stönande från systemet. De material som används är fantastiska. En stor bidragsgivare till den strukturella styvheten hos M1330 är magnesiumlegering basen. Dessutom den borstad aluminium handledsstödet inte bara ser bra ut, men också ser till att det finns absolut ingen flex.


Mmmm ... borstad aluminium. (Se stor bild)

Locket på LCD-skärmen är också väl konstrueras, även om det är ganska tunn. Det verkar vara gjord av en stark plast som inte grottan alls när man trycker. Istället, om tillräckligt tryck appliceras på hela displayen böjas, på grund av den tunna konstruktionen. Liten eller ingen krusningar syns igenom, utom möjligen på grund av extrema krafter, krafter som jag inte är beredd att testa eller planerar att utsätta den bärbara datorn till under vanlig användning.

Passform och finish har varit ett problem, men är relaterade till tillverkning, inte design och material. I själva verket, med utsikt över tillverkningsproblem, känns denna laptop absolut som en premie utrustning, med mycket robust och tilltalande material. Ändå är det ganska nedslående att få ett system med problem. Lyckligtvis Dell har varit mycket snabb med att inrätta en ersättning, medan jag fortsätter att använda detta system under tiden.

Ingångar / utgångar

Med tanke på den begränsade utrymmet, är antalet I / O-portar relativt begränsad på XPS M1330. På baksidan av den bärbara datorn är helt fri från hamnarna med det utrymme som tas upp av en fläkt vent och batteriet.


(Se stor bild)

Framsidan av den bärbara datorn har en mikrofoningång, två hörlursutgångar och en 8-i-1-kortläsare för olika typer av SD-kort, MMC, xD och Memory Stick.


(Se stor bild)

Den högra sidan är hem för slot-load DVD-brännare, en bifogad fil för en dator lås, samt en USB-port.


(Se stor bild)

Den vänstra sidan är livligare, med en 4-stifts FireWire, HDMI, en annan USB-port, 10/100Mb Ethernet, en HD-15 VGA-utgång och eluttaget.


(Se stor bild)

Att det bara finns två USB-portar är den mest oroande delen. Men chansen med en nära ultraportabla på språng, kommer du inte för många saker hängande ut ur hamnar ändå. Det är en rimlig kompromiss för storlek.

Visa

En av de viktigaste funktionerna i XPS M1330 är tillvalet LED-bakgrundsbelyst skärm, som svartabörshajar bättre färgåtergivning, högre ljusstyrka, lägre strömförbrukning och en tunnare panel. I Kanada är det LED-bakgrundsbelyst skärm en $ 150 alternativ, och enligt min mening väl värt det. Jag fick Chi Mei Optoelectronics panel medan Toshiba-Matsushita LED-bakgrundsbelysning paneler används också. Panelen är av WXGA-upplösning (1280x800) och är den enda lösning för 13,3 "notebook displayer. Kommer från en 15,4" WSXGA + bärbar dator och med hjälp av en 20,1 "WSXGA + desktop panel är upplösningen ganska låg, men tillräcklig för ändamålet.

Jag har aldrig använt en glänsande LCD-panel innan, så jag var inte säker på vad att förvänta. När den är avstängd, kan det tjäna lätt ett dubbelt syfte som en spegel, men när den slås på, gör det färger pop.


(Se stor bild)

Ljusstyrka är också imponerande. Vid den högsta ljusstyrka, slår LED bakgrundsbelyst display för M1330 lätt ut mitt skrivbord är LG L204WT vid 80% ljusstyrka, vilket jag är van att använda. Visningen av M1330 är mycket ljus.


(Se stor bild)

Betraktningsvinklar, åtminstone horisontellt, är lätt bland de bästa jag har sett på en bärbar dator. Även vid extrema vinklar, färger och ljusstyrka är fortfarande ganska bra, även om praktiska faktiskt använda skärmen vid sådana vinklar är en annan historia helt och hållet. Den blanka finishen på skärmen börjar också att reflektera mer och mer när du flyttar från mittlinjen. Vertikala betraktningsvinklarna är avgjort mediokra, mycket tyder på TN panel som används.


(Se stor bild)

Displayen fortsätter sin nästan felfri prestanda genom de områden av döda pixlar (ingen), fastnat pixlar (ingen) och bakgrundsbelysning blödning (så lite, jag är benägen att bara säga ingen). Du kan märkt en liten ojämnheter i bakgrundsbelysningen i botten - Jag tror att detta beror på diskreta natur LED-bakgrundsbelysning, med många placerade runt skärmen. Sammantaget är ljusstyrkan mycket jämn.

Spel som UT2004, som är mycket känsliga för panelen svarstid och snabba filmer visade inga tecken på spökbilder med denna panel. Detta är något förvånande med tanke på de 25ms svarstider på panelen, enligt Chi Mei specifikationer.

Sammantaget är M1330 utrustad med en trevlig skärm att arbeta med. Färg, ljusstyrka och betraktningsvinklarna är alla väl över genomsnittet. Jag önskar bara att displayen reglagen för ljusstyrka delades in finare steg. Jag tycker att det är för stor skillnad mellan angränsande ljusstyrkenivåer. (Dell tillåter 8.)

Processor och prestanda

Jag valde T7100-processor som det var en extra $ 120 att uppgradera till T7300 på Dell Kanada. Eftersom denna laptop var avsett att vara ett komplement för att en mycket mer kraftfull stationär dator, bestämde jag mig för att spara pengar. Jag starkt överväga T7300 om så bara för den större L2-cache (2MB till 4MB), men tester visade att de största prestandaförbättringar var multimedia kodning applikationer och vissa spel. Jag planerar inte att göra något multimedia arbete på språng och spel kommer att begränsas av den 8400M GS-kortet långt innan processorn. Prestanda 4MB processorer är typiskt 2-4% snabbare än 2MB processorerna i andra program, vilket inte är nödvändigt för mig.

Intel lagt till ett extra funktion till sin Santa Rosa-plattform - Intel Dynamic Acceleration. Medan programvaran börjar utnyttja parallellisering, många applikationer fortfarande kan använda en enda kärna. Som ett resultat, är potentialen för multi-core processorer förlorade. Intel har kommit med ett innovativt sätt att öka prestanda i entrådiga applikationer, samtidigt som man håller inom samma kraft och termisk kuvert, genom överklockning kärnan som stressad. På detta sätt kan enstaka gängade applikationer dra fördel av den högre frekvensen, utan att kompromissa termik. Med T7100, kan FSB kan överklockad av 15MHz, eller 7,5%, för att ge en slutlig CPU-frekvens på omkring 1.93GHz.


(Se stor bild)

Riktmärken

Här är de obligatoriska syntetiska riktmärken. Det finns inte något utöver det vanliga här.

SuperPi 2M - 1 min 8 sek

3DMark 2006 till 1336 vid 1280x800

PCMark05 - 4300

(Se stor bild)

Cinebench - Enkel CPU - 1900, Multi-CPU - 3391

HDTune - Genomsnittligt överföringshastighet: 35.9MB / s


(Se stor bild)

WEI - 4,1

Jag skulle vilja fokusera lite mer på grafikprestanda. Bortsett från XPS M140, som jag aldrig vara en del av XPS familjen (omdöpta Inspiron 630m) är XPS M1330 de första XPS inte fokusera på spelprestanda. Utrustad med en relativt svag NVIDIA 8400M GS fick Dell att kompromissa med prestanda för att hålla storlek och termik under kontroll. Den liknar Sony SZ6 serien också utrustade med 8400M GS, trots att laptop har en växla för att växla mellan 8400M och den integrerade Intel X3100.

Så, med 8400M GS klockad till 400MHz/600MHz och använda 162,22 drivrutiner, vad spel du förvänta dig att spela och på vilken sorts bildkvalitet? Jag satt att finna ut med några spel jag har haft tidigare.

Oblivion - 848x480 med blom eller 960x600 utan blom

När Oblivion släpptes kom det bara om varje system på knä. Den frodiga landskap och fantastiska HDR effekter betonade även de mest kraftfulla system. Den 8400M GS ger spelbara bildhastighet på 848x480 med detaljer reglagen runt 1/3 mark, utom betraktningsavstånd som sattes till max med Distant aktiverade länder och med blom aktiverat. Om du kan klara sig utan blom, är 960x600 också spelbara. Slå ner Post Fade avståndet skulle öka prestandan avsevärt i förlust av några detaljer.

Rainbow Six: Vegas - 800x600 eller 960x600 (något långsammare)

Rainbow Six: Vegas är ett av de mest ihärdiga spel där ute, med en stationär 8800GTS 640MB knappt kan dra av 30fps genomsnitt på 1600x1200. Det är inte förvånande att 8400M GS kämpar, med maximal spelbara upplösningen är 800x600 eller 960x600, om du vill sträcka ut den (både vad gäller prestanda och en widescreen-upplösning) lite. Inställningar måste vridas till låg, med HDR avstängd. Bildhastighet genomsnitt cirka 25FPS, med dips ibland ner till lite mindre än 20, vilket gjorde siktar exakt en utmaning ibland.

Company of Heroes - 1280x800

Company of Heroes var allmänt vara en av de bästa spelen 2006, delvis på grund av den nivå av grafik, vilket var ovanligt för RTS-genren. Lyckligtvis är de detaljerade inställningarna är mycket anpassningsbara och på medellång låga inställningar, spelar spelet mycket smidigt vid upplösning av M1330.

Unreal Tournament 2004 - 1280x800

Unreal Tournament 2004 är en äldre spel, men fortfarande ser bra ut med Inställningar för bildkvalitet dök upp. Den 8400M GS kan driva det här spelet på upplösning med alla de avancerade inställningarna för bildkvalitet aktiverade och bibehålla 40FPS +, vilket är viktigt för rycka skjutspel.

Högtalare och ljud

Högtalarna är placerade på toppen av den bärbara datorn, ovanför media kontroller och är vad man skulle förvänta sig för en liten bärbar dator. De kan bli ganska högt, men det finns minimalt basrespons och mellanregister och diskant kan bli ganska gäll på hög volym.

Det finns två hörlurar portar på XPS M1330, båda belägna på framsidan av den bärbara datorn. Även om detta är användbart för hörlurar där två personer kunde lyssna på en film, presenterar ett problem för högtalare, vilket skulle kräva att sladden att linda runt en betydande del av den bärbara datorn, eventuellt bli en olägenhet när du skriver.

Den vänstra uttaget har en liten bit av det ofta omtalade statiska medan den mittersta är helt fri från det. Ansluter högtalare eller medföljande hörsnäckorna ger mycket, mycket bättre ljudkvalitet. Jag är ingen audiofil, men musik och spel låter bra.

Inmatningsenheter

Tangentbordet är ganska fast, med det minsta flex om knappar trycks fast. När det gäller tangenttryckning har det definitivt en "annorlunda" känsla från en Thinkpad tangentbord. Den har mindre resor och känns lite mindre skarp. Vare sig du gillar det eller inte kommer att vara av personliga preferenser. Flex på kan använda en del arbete, men jag är glad övergripande med tangenterna 'känsla. Nycklarna är något högt, speciellt när du skriver snabbt.


(Se stor bild)

Tangentbordslayouten är standard för en bärbar dator, och gör stor nytta av hela bredden av M1330. Den vänstra Ctrl-tangenten är beläget inom dess normala stationära läge, utanför den funktionsknapp. De flesta knappar är full storlek, bortsett från höger Shift, som förkortas för att ge plats för upp piltangent. Delete-tangenten är placerad i det övre högra hörnet, som jag är van att och navigeringsknapparna (Hem, Pg Up, Pg Dn och End) är placerade i en kolumn längst till höger på tangentbordet.

Pekplattan är känslig, om än lite liten för min smak. Dynan har några textur till det, men är inte "greppvänlig" så fingret rör sig smidigt över ytan. Med pekplattknapparna känner sig mycket trevligt, med en bra mängd resor och ingen högt klick, vilket är till min belåtenhet. Tyvärr finns det ingen särskild strömbrytare för att slå på och stänga av styrplattan.

Medieknapparna är tryckkänslig i motsats till mekaniska knappar som finns på resten av Dells bärbara sortiment. Lyckligtvis är de mycket noggranna och jag har inte haft några problem att få handen att registrera sig. Utmatningsknappen nyckel till slot-load skivenheten röra också känslig. Återkoppling tillhandahålls av en fin blå rektangel ljus som tonar in och ut runt tryckta tangenten.

Jag använder aldrig en webbkamera, men eftersom det inte var en webbkamera mindre alternativet från Dell Kanada, kom med den bärbara datorn. Creative webbkamera kan ta video i upp till 640x480 upplösning medan stillbilder kan tas upp till 1280x1024 (jag antar att detta är att använda digitala uppskalning som webbkameran är 0.3MP, eller 640x480). Ett snabbt test visade att videokvalitet var helt tillfredsställande medan bilder var anständigt. Det är inget speciellt, men får jobbet gjort om du är intresserad av videokonferenser eller ta fåfänga bilder.


(Se stor bild)

Jag beställde också UPEK biometrisk uppgradering. Även om det finns gott om diskussion om säkerheten förtjänst fingeravtrycksläsare, köpte jag det uteslutande för bekvämligheten faktor. Dra ett finger är mycket snabbare och bekvämare än att skriva in ett lösenord och ger en säkerhetsnivå som hindrar slumpmässiga människor från att komma min dator i klassen, kort för att ha stulit den för att hämta lösenordet.

Trådlös

Intel PRO / Wireless 3945 enheten stöder 802.11a, b och g.. Inledningsvis hade jag planerat på att få 4965AGN kort för draft-n stöd, men Dell Kanada inte och, från och med nu, fortfarande inte har det kortet med XPS M1330. Det andra alternativet var Dell 1505n kortet, men efter att ha läst om kompatibilitetsproblem mellan multimode G och N trådlösa signaler med många routrar, bestämde jag mig för att spela det säkert och gå med 3945.

Kortet och antenn genomförande är bra, utan tappade anslutningar och kan ansluta ordentligt till och med svaga signaler. Wifi-Catcher är också ett användbart litet verktyg för att kontrollera om det hotspots i närheten utan att den bärbara datorn vara påslagen. Du kan även ange minsta signalstyrkan för att leta efter.

Batterilivslängd och energiförbrukning

För mig är den idealiska batteriet kombinationen en 6-cells för situationer som kan omfatta täta, trånga platser, t.ex. på ett plan eller buss, samt en 9-cell för massor av batteritid, såsom under mina oändliga universitet klasser . Däremot har Dell inte erbjuda denna kombination, bara en 4-cells och 9-cells combo. Motiverar det faktum att jag förmodligen skulle komma undan med 2 till 2,5 timmars batteritid i trånga utrymmen, bestämde jag på 4-cells och 9-cells.

Men några veckor in i min beställning, slutade Dell erbjuder 4-cells batteri med dedikerad NVIDIA grafik lösning, med hänvisning till oförenligheter. Jag är inte säker på hur de skulle vara oförenliga, men jag skulle våga gissa att den 4-cells inte ger rimlig batteritid med dedikerad grafik. Min 4-cells och 9-cells var stötte till ett 6-cells och 9-cells, kostnadsfritt, vilket är vad jag ville i första hand. Det verkar som om jag lucked.


(Se stor bild)

Kanske är det mycket bjudet LED-bakgrundsbelyst skärm, eller kanske är det Santa Rosa-plattform nya energibesparande tekniker, men oavsett bidragande faktor, M1330 har bra batteritid.

Med Wi-Fi aktiverad och skärmen vid 6/8 ljusstyrka varar 6-cells batteri för 3:30 medan du surfar på internet och ordbehandling, ge eller ta 10 minuter, beroende på hur tungt webbinnehåll är. Surfa runt här på Notebook Review, gör några jämförande shopping på Future Shop hemsida och läsa nyheter på CBC.ca och CNN.com nettas 3 timmar 35 minuter vid ovanstående inställningar. Med 9-cells, hoppar den siffran upp till 5 timmar 27 minuter.

Nedan är en sammanställning av energiförbrukningen under olika lasttyper. För att mäta dessa värden, har det system som används i den angivna sätt för 10 minuter. Den genomsnittliga strömförbrukning mättes genom att subtrahera den batteriets kapacitet vid slutet av testet från batterikapaciteten vid början av testet och multiplicerat med 6 (för effekt som förbrukas per timme). Batteritiden ges förutsatt ett 6-cells, 56WHr batteri med funktionshindrade webbkameran. Den 9-cells batteri ger 51% mer effekt än 6-cells, så du kan säkert multiplicera batteriets livslängd med 1,5 för att få tid för stort batteri.

Wifi aktiverat, skärmens ljusstyrka 6/8, tomgång - 12.6W (4:27)
Wifi aktiverat, skärmens ljusstyrka 6/8, webbsurfning - 15.6W (3:35)
Wifi aktiverat, skärmens ljusstyrka 6/8, titta på DVD - 23.8W (2:21)
Wifi aktiverat, skärmens ljusstyrka 6/8, video från hårddisken - 21.4W (02:37)
Wifi aktiverat, skärmens ljusstyrka 6/8, video från USB-enhet - 21.6W (02:36)

Den T7100 i min konfiguration kan downclock till 1.2GHz (200MHz FSB x 6 multiplikator) vid 0.938V. För ännu mer energibesparing, kan det klockan ner till 800MHz (100MHz FSB x 8 multiplikator) vid 0.850V. Detta är viktigt och visar en av Santa Rosas förbättringar energisparfunktioner över Intels tidigare mobila plattformar. Istället för att sänka multiplikatorn endast för att minska klockfrekvens, kan FSB ändra också dynamiskt. Detta ger en 1-2 punch för energibesparing. FSB bidrar till energiförbrukning samt och sänka frekvensen i lågeffektläge hjälper till att spara ännu mer ström än bara sänka CPU frekvens.

Batteriets livslängd Optimering

Windows Vista Aero användargränssnitt utnyttjar de grafiska funktionerna i systemet för att leverera effekter som fönsteranimeringar, fönstertransparanger och Windows Flip. Tyvärr är en biprodukt av dessa effekter ökade beroendet av grafikkort och CPU. Tidigare med Windows XP, där de högre grafikprestanda nivåer behövs endast i tillämpningar såsom 3D-rendering eller spel, skrivbordet i Vista kan, och gör samtal på makt GPU. Detta kommer alltid att leda till lägre batteritid, men jag ville ta en titt på hur stor detta är och vad tekniker kan användas för att maximera batteriets livslängd.

Under hela min test av användning på skrivbord, jag hittade den största makt svin som OH och sidofältet. Utan någon av dessa två aktiverad (jag vanligtvis inte använder sidofältet och OH avaktiveras automatiskt när på batteri under Vista är strömsparläge) effektförbrukning var i nivå med invalidiserande Aero helt och hållet. Eftersom det inte finns någon mätbar skillnad genom att inaktivera Aero helt och hållet, får jag Vista för att ta hand om förvaltningen av visuella tema för mig.

NVIDIA 8400M GS har också inbyggd energisparfunktioner. PowerMizer inte längre ses i NVIDIA Control Panel på Vista-drivrutiner som grafikkortet klockor nu direkt kontrolleras av Vista makt ledningssystem. Med hjälp av nTune kan man se att det finns tre effektnivåer för 8400M GS.

3D Clocks: 400MHz/600MHz
PowerMizer nivå 1: 275MHz/300MHz
PowerMizer nivå 2: 168MHz/100MHz

Det finns en cirka 6-7W delta på tomgång mellan den lägsta effektinställning och 3D clockspeed. Jag fann att det i allmänhet var grafikkortet klockfrekvenser alltför känsliga för ökningar och inte tillräckligt känslig för att minska grafik användning. Det verkar finnas en 5 minuters väntan innan grafikkortet faller ner en effektnivå, men om ens ett fönster dras runt på skärmen, kommer grafikkortet genast hoppa upp till 3D klockor. Som ett resultat, är mer kraft bortkastad än nödvändigt när man utför stationära aktiviteter. Även om det är trevligt att Vista har integrerat alla funktioner energisparfunktioner i bärbara hårdvara, det tar också bort mycket av kontrollen vi tidigare haft genom NVIDIA kontrollpanel.

Notebook Hardware Kontroll kunde inte riktigt läsa processorns hastighet, CPU multiplikatorn eller spänningar. Som ett resultat, är det omöjligt att UNDERSP processorn genom denna ansökan. Kanske författaren av det verktyget kommer att uppdatera den för att stödja denna laptop.

Displayens ljusstyrka uppenbarligen spelar en roll i energiförbrukningen också. Effektförbrukningen delta mellan lägsta ljusstyrkan och högsta ljusstyrkan är 2.6W. Webbkameran ökar också energiförbrukningen med cirka 0,5 W, även om det inte används. Inaktivera den genom Enhetshanteraren förhindrar den från att använda batteriet.

Buller

Den bärbara datorn är extremt tyst på tomgång eller under lätt belastning. Fläkten är knappt hörbart med en mycket dämpad ton. Det finns inga skärande ljud, som ibland sker med små fläktar. Under heavy load however, noise starts to pick up. In an especially taxing game, such as Oblivion, the fan and airflow noises become loud. Compromises had to be made to cool the small laptop, so expect it to be rather noisy when you game. Luckily the sound is still relatively smooth, a whoosh as opposed to a whine, so it is more easily drowned out by game sounds.

The slot-loading DVD burner is also quite noisy. The mechanism of inserting and ejecting discs causes a loud sound that is reminiscent of poorly maintained hydraulics. Booting the system or waking from sleep causes the drive to emit this noise, which will be irritating in quiet environments, such as a lecture hall, in which I plan on using the laptop. Reading a disc produces a smooth and fairly low-volume sound, nothing close to the actual insertion or ejection of a disc.

Thankfully, there is a way to save you from embarrassment. Because the intrusive noise is not associated with reading a disc, but rather inserting or ejecting one, you can place a dummy disc in the drive at all times. This way, at bootup or resume from suspend, the drive will just attempt to read the disc as opposed to trying to suck a disc in. No more noise!

Heat

For light use, the XPS M1330 barely heats up and is comfortable to use on one's lap.


An intake vent is found at the top right. (Se stor bild)

Here is a concoction of temperatures I measured through various workloads.

CPU idle at 800MHz - 42C, dropping to 39C when elevated by the 9-cell battery.

Under full load using Orthos, the two cores' temperatures levelled off at 82C and 83C respectively. The bottom of the laptop stayed mildly warm, except for around the air intake vent at the top left corner of the laptop. The much higher temperature is, fortunately, isolated to that area as the heat gets quickly exhausted out the air vent at the back of the laptop. Using the 9-cell battery to elevate the laptop lowers the core temperatures to 78C.

GPU idle on AC at 400/600MHz - 73C
GPU idle on AC at 275/300MHz - 67C
GPU idle on AC at 168/100MHz - 65C

GPU 30 minutes load Rainbow Six: Vegas on AC at 400/600 - 95C

While these temperatures are quite high, Intel's thermal specification for the CPU is 100C, so it's within reason. Core temperature was measured with CoreTemp, SpeedFan as well as Intel Thermal Analysis Tool. CoreTemp and the Intel TAT correctly assume TJunction to be 100C. SpeedFan on the other hand assumes a TJunction of 85C. To get the accurate temperature from Speedfan, 15C was added to its readings. CPU temperature (measured at the midpoint of the two cores) was 59C under full load with Orthos, but this temperature isn't indicative of the hottest sections of the CPU.

Operativsystem och programvara

Dell ships the XPS M1330 standard with Windows Vista Home Premium. Dell does not offer Linux or Windows XP configurations at this time. While there are numerous detractors, I've personally become a fan of Windows Vista. I transitioned several months ago from Windows XP to Vista on my desktop PC where I find it to be much faster than XP for desktop use. The few games I do play work well in Vista and I have not noticed any issues that have detracted from my typical usage. Memory usage is definitely higher than with XP, but with 2GB or more of memory, there isn't much to worry about, except in very special circumstances. I have not yet installed Windows XP on this M1330, but I imagine when and if I do, I will reach the same conclusion as I have for my desktop.

After hearing of the software bloat some pre-built systems from the likes of Dell, HP, and Acer come with, I was certain I'd be performing a format and a reinstallation of Vista. Imagine my surprise when I discovered that there wasn't a great deal bogging down the system at all. I went through the Remove Programs list and ended up uninstalling the following programs:

  • Google Desktop
  • Google toolbar
  • Live! Cam Avatar
  • McAfee
  • MS Works
  • Roxio

The system shipped started off with 67 processes, but after uninstalling the above applications and streamlining the processes that start with Vista, I was able to get that number down to 46. I do not see the need to perform a reformat for the M1330, which is very surprising.

KUNDSUPPORT

I won't go into much detail about my experience with Dell customer support, but needless to say, it was a rather frustrating experience, to wait so long for a laptop. The frustration was mostly mitigated by two extremely helpful contacts I worked with at Dell. I was contacted a couple times regarding my order through my personal website, which was a bit surprising in of itself.
The sales rep I spoke to before placing my order on July 4th told me it would take 10 to 15 days, but my order confirmation showed an August 22nd ship date. Customer Care told me the actual estimated delivery date was August 3rd. In the end, my laptop shipped on August 9th and I received the laptop on August 14th.

Throughout the wait and delays, my contact at Dell Round Rock went above and beyond his call of duty to make certain that I was satisfied and answered all my questions and assuaged my concerns. He showed genuine care and interest in my situation and that meant a great deal to me. He has helped turn the entire problem surrounding the M1330 into one of my most satisfying customer service experiences with any company.

Slutsats

I bet I know the big question you're asking - was the Dell XPS M1330 worth the wait? I'd like to answer that with a resounding YES. While it's unacceptable that there has been a relatively high proportion of build faults with the laptop, Dell is dedicated to correcting these issues. It's far from an ideal situation, but I get to use this system while a new one is built and shipped to me.

Everything else just screams quality. The design is absolutely fantastic and rivals the most aesthetically pleasing designs out there. The materials used are premium and the price is lower than a comparable system. And despite all the things that have been said about Dell customer service, I truly believe that most of the employees are dedicated to making the customer happy, within reason. I know my experience has not given me any reason to doubt that.

Before purchasing this laptop, I was looking for something that was small, light and well built so I wouldn't cringe at the thought of bringing it to classes and business meetings daily. The Dell XPS M1330 serves that purpose admirably. If you're looking for a dedicated gaming machine or a budget laptop, look elsewhere, but if you're like me and want something portable for a fair price, the M1330 should be on your short list.

Fördelar:

  • Fantastic design
  • Premium materials
  • Bra batteritid
  • Gorgeous display (brightness, viewing angles)
  • Extras included (sleeve, earbuds, remote)
  • Price is lower than comparable models

Nackdelar:

  • Fit and finish issues
  • Only two USB ports
  • A bit deeper in dimension than similar 13.3" laptops
  • Very loud insert and eject mechanism for the disc drive
  • The wait

Â

One Year Later Review Update (10/20/2008)

Product reviews are always a double edged sword. They are mostly written after a short amount of time (relative to the useful life) with the product, in order to inform interested early adopters. On the other hand, the short time also means there are things that can’t be thoroughly tested, like reliability. After over a year with the Dell XPS M1330, loving the laptop, blundering through a GPU failure, and having people tell me that my review should be updated with the developments of the NVIDIA GPU defect, it’s time to provide the entire ownership experience.

The M1330 was one of the most talked about Dell laptops pre-launch and even today, it remains quite popular. However, many discussions of the M1330 of late labour over the NVIDIA GPU die-packaging defect and its effect on the M1330. While Dell and NVIDIA are adamant that the defect is contained and relatively rare, my experience has indicated otherwise. Two friends own M1330’s with the 8400M GS and two friends own M1530’s with the 8600M GT. Over the past year, those two M1330’s, along with mine, have all had their mainboards replaced due to dead GPUs. The two M1530’s haven’t run into any problems thus far. I certainly don’t mean to imply that there is a 100% defect rate for 8400M GS equipped M1330’s. It simply points to some bad luck and coincidence, but also indicates a wider-ranging problem than Dell is letting on with the laptop. Statistics demands it.

When Dell first acknowledged the GPU defect via the Direct2Dell blog, it was towards the end of my summer university semester. Hoping to avoid any problems associated with the GPU, I preemptively called Dell support to see if I could purchase a warranty extension. After my explanation of the NVIDIA defect, and hoping I could get a cheap extension as a result, perhaps around $100 for a year, I was quoted $300 for a single year or a ‘promotional’ price of slightly over $550 for two years of standard coverage. Unable to control my laughter, I asked how much an out-of-warranty repair was: $250. I decided to take my chances.

My next step was to attempt a replacement of the possibly defective GPU with a defect-free one. Citing standard warranty procedures, technical support informed me that the GPU would only be replaced if it could be diagnosed as defective within the warranty period. No amount of explanation (or Direct2Dell references) was able to change their mind.

Now, fast forward to the middle of final exams, and literally two days after my warranty had expired. Poof. My M1330 boots to a screen filled with colorful vertical lines. Dell technical support forwarded me onto out of warranty repairs, despite pleas to make an exception, both due to the defect as well as being so close to the warranty window. But seeing as I was up the creek without a paddle, I decided to tough it out. I was in the middle of exams and I wouldn’t have the repair completed before they ended in any case. In the meantime, I found myself in a seriously awkward position. Being a computer engineering student, well, my computer was a priceless tool for my studies. I was fortunate enough that a friend had a laptop he could loan me, allowing me to continue studying. Clearly frustrated with Dell, I posted a stinging but professional comment at Direct2Dell, stating my displeasure.

As a result of the comment, I was contacted by a community liaison, who informed me that he would set me up with someone who could help me with my issue, despite being out of warranty. I was pleased by the turn of events and thanked him profusely.

That is, until a week passed and I had heard nothing back from anyone at Dell.

Shortly afterwards, Direct2Dell posted some information about a 1 year warranty extension for systems affected by the NVIDIA defect. I was absolutely relieved that I hadn’t purchased the exorbitantly priced warranty extension and would soon have my laptop repaired through normal channels.

With warranty extension information in hand, I called technical support, and despite pointing out the Direct2Dell post, I was again denied warranty service. Technical support knew nothing about the warranty extension and would not repair the laptop under warranty. Some more emails to the community liaison turned up the fact that he’d been on vacation and hadn’t realized that nobody had contacted me yet. He assured me he’d ‘track down’ who was responsible. Then more silence.

I was seriously stuck between a rock and a hard place. It was nearly three weeks without a working laptop and I still had no indication that anyone was even willing to help, despite two potential solutions. It was at this point that I did something I promised myself I wouldn’t.

Since purchasing my M1330, I had been in contact with a product manager at Dell, who took interest in some things I’d written about the laptop. We built up a friendly relationship over the past year, which I valued. It was based on mutual respect and I didn’t want to jeopardize it by using him as a backdoor resource. Yet, given the situation, I saw little alternative. I contacted him in his official capacity as a Dell employee, voicing my displeasure.

Not expecting any less from a person of his character, I received a timely response. He had personally contacted some resources to see what was happening. Not long afterwards, both the community liaison and an executive support representative contacted me regarding repairs.

There was still one more obstacle. Even several weeks after the acknowledgement of the GPU defect, it still wasn’t clear if the defective NVIDIA chips had worked their way out of Dell’s supply chain. Questions to that effect to Lionel Menchaca of Direct2Dell fame were either curiously sidestepped or simply brushed aside, with an explanation that the warranty extension would cover any issues with the GPU. The non-denial certainly sounded like the replacements would still be with possibly defective parts.

I attempted to ascertain from the support representative whether the replacement parts were defect free. All I got in response was some nonsensical explanation that GPU errata were common and that this one had been fixed. As a note, an erratum is a logic error within a computational device, something that is indeed fairly common, but causes only computational errors (which can lead to system instability and corruption). The weak die and substrate packaging material was a hardware defect that could cause physical, hardware failure, not an erratum. I was disappointed that even an executive support representative was either misinformed or thought they could slip one by the customer. Not having much choice regardless (I couldn’t even downgrade to the integrated Intel video if I wanted to), I went ahead with the repair.

Really the only bright spot of the experience was the surprisingly quick turnaround time for the return to depot repair service, which took less than a week, round trip, with both to and from shipping paid for by Dell. I’m now using the still functioning system to write this update. It’s held up okay so far and I’m crossing my fingers for the next year or so that I’ll use this laptop.

When everything is said and done, the main point here is that Dell is treating the situation as if everything were business as usual. Unfortunately with the defect, that’s simply not the case. I’d like to hear a confirmation that parts being used in new systems are defect-free. Otherwise, even with the warranty extension, the 8400M GS could still be a ticking time bomb in the M1330. I also would have liked to avoid the 4+ weeks without a laptop. I asked for a reasonably priced warranty extension due to the defect and was rejected. I asked for an in-warranty replacement of the stated defective GPU and was denied on the basis that it hadn’t yet showed symptoms. This would be acceptable under normal circumstances, but not when there’s an acknowledged manufacturing defect. Those 4 weeks without a working M1330 worked out to 8% of the ownership time of the laptop at that point. If a new car had to spend 8% of its first year with a mechanic, I’d be livid.

I’d like to see better communication between the different branches of Dell. While communications can be difficult in a large company, the disconnect between Direct2Dell, which is supposed to be an official voice of Dell, and technical support was simply unacceptable.

Finally, it’s time for Dell to stop hiding behind the problem. While there were numerous frantic bouts of finger pointing in NVIDIA’s general direction, the customer purchased the finished product from Dell. Dell needs to be responsible for the ups and downs of the product life cycle. I don’t go knocking on Synaptic’s door if the touch wheel on my iPod dies. I go to an Apple store. It’s the same thing here. One of the advantages of ordering a pre-built computer is that there’sa central point of contact for any problems. I expect that support system to be there when issues occur. Of course, it’s important to note that Dell isn’t the only manufacturer affected. HP and Apple have both acknowledged the issue as well.

The Dell XPS M1330 is a great laptop, unfortunately affected by the NVIDIA GPU defect. While I’d like to believe that the defective GPUs have worked their way out of inventory, there’s been no official confirmation either way. With the warranty extension well established at this point, you can be pretty certain that any issues will be resolved; however it doesn’t eliminate the fact that you could still run into hardware issues in the first place.

Â



Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar